Jasné vzkazy Mariana Pally

Umění a design - obrázek

Významný brněnský konceptualista Marian Palla představí svoje obrazy malované hlínou a dřevěné objekty, které vytvořil svýma zubama jeho pes Bruno, koncem září v Domě umění v Brně. Specifickou instalaci doplní také z nástěnných nečitelných textů vytvořených přímo pro prostor Galerie.



Bruno a Marian Palla / Malba hlínou - klacky zubama

Dům umění města Brna
Výstava potrvá do 13. 11. 2016
Kurátorka: Terezie Petišková

„Výstava nakusuje problém zvíře a umění, ale umožňuje předjímat problémy eventuálních mimozemšťanů a jejich "umění". Co když budou taky okusovat klacky?“

foto k článkuTvorba Mariana Pally je z hlediska médií velice rozmanitá. Autor vytváří kresby, objekty, instalace, texty, hudební díla, provádí akce. Autorova díla mají většinou nějaký materiální aspekt a zároveň nelze odhlédnout od jejich konceptuálního rozměru. Možná se to bude zdát paradoxní (když Palla je vesměs označován za konceptuálního tvůrce), ale v jeho tvorbě hraje velkou roli též smyslovost. Ovšem nejde o nějaké sycení smyslů proměňující se, bombastickou show. Naopak se jedná o jisté eliminování pohybu, o ulpění či koncentrování pozornosti na určité archetypální kvality (živly atd.). Akce autora vedou vesměs ke vzniku časově limitovaných artefaktů (tato dočasnost je právě vystavována smyslům diváků). Tyto objekty mají jakýsi rituální rozměr, který ovšem není to nejpodstatnější. Autorovi nejde o narušení toku času, o vytržení výjimečných okamžiků, o inscenaci velké události. Naopak – Palla rámuje či tématizuje všednost, opakuje obyčejné procesy, i když tyto jsou občas poněkud absurdní (tj. nejde o utilitární aktivity). Hlavní činností umělce je tu pozorování, kontemplování, které je doprovázené subjektivními tělesnými pochody. Výsledný artefakt nese dekomponovanou podobu (není výsledkem formálních studií). Důležitý je tu čas a pohyb, většinou jde sice o zpomalení až téměř zastavení, nicméně se stále udržuje jakési základní biologické či organické tempo (tempo růstu atd.) Tento rytmus se ocitá v kontrastu s moderní technickou rychlostí.

foto k článkuMarian Palla je dnes činný i v jiných tvůrčích oblastech než je výtvarná tvorba. Píše pro divadlo, prózu, zabývá se experimentální hudbou, specifickým komiksem či kresleným humorem. Je čerstvým laureátem Ceny Michala Ranného, udělované za osobitý přínos v oboru výtvarného umění.



Marian Palla

foto k článkuV roce 1977 ukončil studium v Brně na konzervatoři v oboru kontrabas. Přes patnáct let hrál v orchestru Janáčkovy opery v Brně. V letech 1994-2011 působil jako docent na Fakultě výtvarných umění v letech. V současnosti je v důchodu, žije a tvoří v domě ve Střelicích u Brna. Vedle činnosti hudební se věnoval malbě. Má za sebou celou řadu samostatných výstav (1980, 1987, 1988) u nás i v zahraničí. Jeho díla jsou zastoupena ve sbírkách Národní galerie v Praze, Galerie v Pardubicích, Galerie v Olomouci a Moravské galerie v Brně.V roce 2000 absolvoval Atelier multimedia, koncept, environment na FaVU VUT. Je členem několika uměleckých skupin. Je též autorem několika knih, jednu z nich na SF námět s mimozemšťany určenou pro děti společně s Janem Jiráněm (Ve znamení hada). Byla vydána i jako zvuková nahrávka.
Některé knihy, které si sám namluvil, si můžete poslechnout na jeho stránkách, např. audionahrávka knihy"Jak zalichotit tlusté ženě". Nahrávky občas doplňuje i momentálními postřehy a situacemi z okolí.

V roce 2003 se stal historicky prvním mistrem České republiky ve slam poetry.

Rozhovor s Marianem Pallou pro časopis Art+Antiques

foto k článkuV zářijovém časopise "Art + Antiques". vyšel s Marianem Pallou rozhovor s názvem Být líný i na zen, kde se dozvíte mnoho zajímavého o rozmanité tvorbě tohoto „naivního konceptualisty“, ale i několik střípků z jeho osobního života a záběrů okolí, které se do jeho tvorby vrývají a zanechávají nám tu nesmazatelnou a (ne)jasnou stopu.



Marian Palla: 1.9.

Závěrem bych zde ráda publikovala stručný článek Mariana Pally, který byl otištěn v kulturní příloze portálu Novinky.cz. Příběh je to stručný, výstižný a ze života.

Seznámil jsem se s člověkem, kterému jsem začal říkat 1.9. Normálně si ale nechává říkat Méďa. Je ze Střelic u Brna, ví, kde zrajou první třešně, kde rostou houby, kde sehnat králíka a jak utratit peníze U Trnků (Růžovka).

Přišel mi odvozit z baráku vymlácenou příčku mezi dvěma pokoji, kterou obrovskou palicí den předtím v alkoholovém opojení rozmlátil kamarád, který má pro změnu přezdívku Bubla.

1.9 uviděl ráno po příchodu do práce na mém stole tester alkoholu. Zeptal se, co to je, tak jsem mu to vysvětlil. Okamžitě do toho přístroje začal dýchat a naměřil si 1.9, potom se mi omluvil, že musí pro cigarety do sklípku. Vrátil se s flaškou rumu a začal odvážet suť. Asi po půl hodině práce si vždy dal cigaretu a lokl si rumu a hned zase do práce. V poledne nadýchal zase 1.9 a večer, když jsem ho vyplatil, tak opět 1.9. Vykládal jsem o tom druhý den v hospodě U Švandy, ale nikdo mi nevěřil, i když se docela bavili.

Další den přijel Bubla na brigádu a našel u mě 1.9. Vzpomněl si na včerejší debatu a vyzval schválně 1.9, aby dýchnul. Bylo krásné průzračné ráno, ptáci zpívali, na trávě se třpytila rosa a 1.9 nadýchal s přehledem 1.9. Bubla přesto nevěřil. Po několika hodinách práce, kdy Bubla natíral plot a 1.9 plnil kontejner, 1.9 opět nadýchal 1.9 a Bubla konečně uvěřil.

Co z toho plyne? Nic. Prostě některé věci se stávají, a když je navíc můžeme exaktně změřit, nezbývá nám než začít věřit. Ale je pravda, že před 1.9 jsem tester alkoholu na další dny schoval. Pokud by náhodou nadýchal jindy něco jiného, život už by nebyl tak hezký.

Autor: Jana Chládková,
Zdroj: www.wikipedia.cz, www.novinky.cz, www.marianpalla.cz, www.dum-umeni.cz

Jasné vzkazy Mariana Pally ~ iUmeni.cz ~

Publisher: iUmeni.cz

Další články

Umění a design - obrázek

Dobrodružný svět Pavla Čecha

Navštívit malíře Pavla Čecha v jeho ateliéru je jako vstoupit do dobrodružného příběhu a vše, o čem jste dosud jen snili se stane skutečností. Čas se zastaví a Vy se vrát … Celý článek

Umění a design - obrázek

Grafiky Petra Poše

Petr Poš si svými grafikami vybudoval pevné místo na scéně české grafiky. Zdánlivě lehce filozofujícím způsobem nám ukazuje nás samé. Vždy s vtipem, ironií a sarkasmem, k … Celý článek

Umění a design - obrázek

Zastavení v čase Anežky Kovalové

Výstava obrazů a kreseb Anežky Kovalové uvádí diváka do světa, v němž vládne harmonie, klid a smíření. Žije a tvoří společně se svým manželem Miroslavem uprostřed přírody … Celý článek

Umění a design - obrázek

Chtěl mít moře, lodě a hory. Český malíř našel vše na Mallorce.

Sollerský přístav je jediným místem na severu Mallorky s volným přístupem k moři. Hornatý sever ostrova je oblíbeným centrem chodců, cyklistů i jachtařů a patří k nejkrás … Celý článek

Knižní tipy

Online galerie

Jubilejní 50.ANTIQUE - prodejní veletrh starožitností Praha 18-21.4.2024 - imgReklama