Soustřeďme se na nenápadné souvislosti! vyzývá letošní vydání Material Times

Recenze - obrázek

Mnohé zaznamenáme jen koutkem oka, a přece to utváří svět kolem nás. Čtvrté tištěné číslo Material Times odhaluje živné i sžíravé vazby mezi lidmi, materiály, místy, věcmi a organismy.

foto k článku„V okamžicích, kdy se zbavujeme krátkozrakosti a přezíravých postojů, se nám otevírá rozlehlé hřiště. Všímáme si, že právě tyto vztahy vytvářejí místo, kde spolu můžeme s ostatními existovat,“ nabízí návod ke čtení šéfredaktorka Tereza Lišková. Na sto třiceti stranách čeká dvacet článků s autorskými fotografiemi a ilustracemi. Mají za cíl poodhalit méně patrné souvislosti, které se nám denně objevují před očima.

foto k článkuVazby k věcem zkoumá článek, ve kterém se Kristina Veinbender soustředí na české snahy o provozování reuse center. Tradiční bazary jsou jen prvním stadiem šetrného zacházení s věcmi z druhé ruky, čím dál více lidí a spolků se inspiruje v zahraničí a vytváří místa, kde mohou lidé odkládat již nevyužívané věci a jiní si je zase odnášet, popřípadě i opravovat a renovovat. Na téma odpadu navazuje Lucie Tomanová v rozhovoru s docentem Vladimírem Kočím, naším předním odborníkem na analyzování dopadu životního cyklu produktů na environmentální prostředí. Kočí hovoří o potřebě změny našeho životního stylu, o rozdílu mezi papírovou taškou a igelitkou i o limitech selského rozumu. František Marčík se ve svém textu věnuje globálním poruchám klimatu, které zažíváme v souvislosti s rostoucí hladinou oxidu uhličitého v atmosféře. Vypočítává kroky, které mohou vést ke zlepšení situace, zároveň ale jasně uvádí, že ignorování tohoto závažného problému bude mít pro náš svět katastrofální důsledky.

foto k článkuČlánek „Mrtvý zboží ani neviditelná ruka trhu nebere“ se věnuje textilnímu odpadu. Redaktorka Tereza Špinková se zaměřuje na fenomén mrtvých skladů, takzvaný dead stock. „Někdy stačí, aby se nastalo nic… a je konec. V případě nikdy nenošeného oblečení, jež v lepším případě vyletí komínem, to platí doslova,“ otevírá téma Špinková. Tvůrčí využití toxického odpadu pro změnu popisuje Kateřina Zvelebilová, která pod titulkem „Glazuje odpadem“ popisuje slibně se rozvíjející nizozemský projekt Ignorance is Bliss.

foto k článku„Hřiště má problém. Zahrada je víc,“ píše redaktorka Kateřina Přidalová. Pomocí odborných studií i zažitých zkušeností obyvatel města charakterizuje prostředí, které je určené dětským hrám. Sleduje materiálové i tvarové pojetí dětských hřišť, která dost často namísto prostoru pro svobodnou hru poskytují spíše optimální podmínky pro dohled a kontrolu. Městská neviditelná dramata všedních dní ve svém komiksu zachycuje i Marek Rubec, který vypráví příběh o letící července a skleněné fasádě.  

foto k článkuMarkéta Dolejšová čtenáře bere na vtipnou i trochu děsivou exkurzi do food-tech sektoru. Představuje robotický skleník na domácí rajčátka i mobilní aplikace, které vědí lépe než kdo jiný, co si nasoukat do těla. S tématem potravinové produkce se potýká i Eliška Knotková, která se zamýšlí nad proudy krve, které každý den protečou jatkami. Co to pro náš svět znamená, když se tato životodárná tekutina mění v odpad? A může se hodit jako surovina pro výrobu nových materiálů nebo módních doplňků?

foto k článkuMagazín Material Times vydává společnost Happy Materials, za kterou stojí Lucie Havlová a Tomáš Hendrych. Jejich dlouhodobý zájem o materiály vyústil v založení knihovny materiálů matéri OPrague. Ze zázemí knihovny v roce 2013 vzešel i samotný magazín. Cílem redakce je informovat čtenáře o aktuálních událostech v oblasti hmotné kultury. Magazín propojuje tvůrčí svět architektury, výtvarného umění, designu a řemeslné výroby se světem nových materiálů a technologií. Představuje díla a myšlenky známých osobností i začínajících či zapomenutých tvůrců, sleduje trendy, nové možnosti a postupy. Zaměřuje se na čtenáře, kteří se rádi inspirují novinkami, stejně jako na ty, kteří se zamýšlejí nad společenskými a environmentálními důsledky jejich výroby, užívání a zániku. Redakce magazínu Material Times sídlí v knihovně materiálů matériO Prague na pražském Břevnově.

Grafickou úpravu tištěného magazínu má na starost studio V8, které tvoří František Kast a Přemysl Zajíček. Magazín je dostupný v e-shopech a v síti vybraných kamenných obchodů. Tištěné číslo vychází jednou za rok a jeho obsah se nepřekrývá s články uvedenými na webu. Doporučená prodejní cena je 200 Kč.

Soustřeďme se na nenápadné souvislosti! vyzývá letošní vydání Material Times ~ iUmeni.cz ~

Autor / zdroj:
Publisher: iUmeni.cz

Informace o knize

Název: Material Times 4
Autor: kolektiv autorů
Rok vydání: 2019

Koupit tuto knihu u nás

Další články

Recenze - obrázek

Vladimír 518, Tomáš Souček: Mambo? Poa! Zanzibar

V dubnu 2019 vyšla u nakladatelství Bigg Boss kniha Mambo? Poa! Zanzibar, na které pracovala dvojice autorů Vladimir 518 a Tomáš Souček více než tři roky. Celý článek

Recenze - obrázek

Kongeniální Josef Šíma

Brněnská i pražská výstava, Josef Šíma: Cesta k Vysoké hře, reflektují Šímovy umělecké aktivity od jeho brněnských počátků až po francouzské období, kdy vstřebával vlivy … Celý článek

Recenze - obrázek

Vrchovina, krabatina, mrchovina: Solitéři Vysočiny

Nakladatelství 8SMIČKA, po úspěchu první knihy Pocta suknu: textil v kontextu umění, která byla oceněna prvním místem v rámci soutěže o Nejkrásnější české knihu roku 2018 … Celý článek

Recenze - obrázek

Slovanská epopej a její dosud neobjevené detaily v unikátní knižní podobě

Slavný monumentální cyklus Alfonse Muchy, nejlepší dostupná fotografická i tisková technologie a precizní česká ruční výroba. Právě z těchto ingrediencí vznikla luxusní v … Celý článek

Knižní tipy

Online galerie

Jubilejní 50.ANTIQUE - prodejní veletrh starožitností Praha 18-21.4.2024 - imgReklama