Dá se říci, že umění a design jsou úplně něco jiného?

Recenze - obrázek

Záleží na tom, jakou debatu chcete vést. Deyan Sudjic, autor nově vydané publikace B jako Bauhaus a ředitel londýnského Design Musea, je toho názoru, že tomu tak skutečně je.

Novinka z nakladatelství Kniha Zlin patří mezi další populárně naučné knihy z úspěšné kategorie umění. A ani tentokrát se v Knize Zlin nezmýlili s výběrem titulu. Publikace známého autora Deyana Sudjice je dalším příspěvkem k jeho dlouholeté práci v oblasti kritiky designu, architektury a umění. Na 500 stránkách a ve 40 kapitolách! se kniha (originální název: B is for Bauhaus. An A–Z of the Modern World) pokouší formou zábavných esejí, definovat povahu designu a umění.

foto k článkuPublikace plná subjektivního hodnocení i osobních vzpomínek a vyznání, rozkročených tematicky téměř ve všech oborech designu i architektury po celé dvacáté století, divákům přibližuje abecedně seřazená témata věnující se každodenním předmětům i pojmům, které v souvislosti s designem a uměním používáme, např. autenticita, funkce, identita nebo vkus.

foto k článkuAutor, ředitel londýnského muzea designu, novinář a kritik, prostřednictvím knihy dokládá, že myšlení skrze věci významným způsobem utváří kulturu. Subjektivně líčí příběhy vážící se k ikonickým předmětům designu či architektuře, přidává pikantnosti ze zákulisí jejich vzniku a skrze rozličné historky nechá nahlédnout do soukromí života vybraných autorů. Poutavé příběhy doplňuje i originální grafická úprava a kniha tak nedovolí čtenářům chvilku vydechnout. Autor je konfrontuje s výroky typu: umění je spíš nové náboženství, firemní identita je moderní verze čarodějnictví nebo význam předmětu občas přesahuje designérovy úmysly. Vždy se ale skrze jednoduše strukturované příběhy dostane k sofistikovanému závěru, dokládajícímu, jak každého z nás formuje které předměty používáme a v jakém prostředí žijeme.

foto k článkuD. Sudjic nabízí široký kulturněhistorický kontext v příbězích, které skrze různé umělce, ikonické předměty, či hnutí vždy obloukem navrátí k moderně a hnutí, jež dalo celé knize název. Bauhaus chápe jako společenský fenomén a hnutí, které sehrálo při formování každého současného designéra fundamentální roli. Díky Bauhausu získaly produkty druhé poloviny 20. století estetiku chladné neutrality, která se podepsala na vzhledu architektury, nábytku, keramiky, typografie i látek a pronikla i do podoby fotografie či divadla a malby (než ovšem přišla „zazářit“ postmoderna). Také proto se při definování povahy designu autor k Bauhausu několikrát vrací a většinu esejí věnuje dílům či umělcům s Bauhausem nějak spjatým.

foto k článkuJste-li i vy toho názoru, že design je - v dobrém i špatném - neodmyslitelnou součástí našeho každodenního života a způsob, jakým jsou věci navrhovány a jak je používáme, ovlivňuje chápání světa kolem nás, nenechte si tuto vtipnou a velmi čtivou publikaci ujít.

Zdroj: www.czechdesign.cz
Autor článku: Jana Mattas Horáčková

Dá se říci, že umění a design jsou úplně něco jiného? ~ iUmeni.cz ~

Publisher: iUmeni.cz

Informace o knize

Název: B jako Bauhaus
Autor: Deyan Sudjic
Rok vydání: 2016

Koupit tuto knihu u nás

Další články

Recenze - obrázek

Architekt štěstí a učitel života v jednom

Po přečtení Bottonovy knihy budete trávit hodiny ve vaně snahou o rozluštění vzkazu ukrytém ve vodovodním kohoutku, štukové tváře na fasádě protějšího činžáku k vám budou … Celý článek

Recenze - obrázek

Kniha skic odhaluje první ideje staveb 50 českých architektů

První ideje staveb padesátky předních českých architektů odhaluje kniha skic, která vychází v nakladatelství KANT. Výběr náčrtů a kreseb několika generací architektů země … Celý článek

Recenze - obrázek

Zdeněk Sklenář byl malíř…

Zdeněk Sklenář nebyl spisovatel, byl malíř. To samozřejmě každý ví. Tuto zdánlivě nepatřičnou větu je však dobré mít na mysli při četbě jeho vzpomínek, které vydal jeho … Celý článek

Recenze - obrázek

Maximum Contrast – výstava Květy Pacovské

Recenze na výstavu Květa Pacovská: Maximum Contrast. Retrospektivní výstava umělkyně, která je známá především v zahraničí svými originálními knižními ilustracemi a exper … Celý článek

Knižní tipy

Online galerie

Jubilejní 50.ANTIQUE - prodejní veletrh starožitností Praha 18-21.4.2024 - imgReklama