Projekt AUTORSKÁ ZÁLOŽKA

Umění a design - obrázek

Víte, bez čeho se neobejde žádná kniha? Přece bez záložky. A co spojuje záložku a umělce? Obraz, který často bývá jejím motivem. A proto jsme se rozhodli vytvořit spolu s umělci autorské originální záložky do knih. A ještě navíc přispět na dobrou věc.




foto k článkuZáložka je praktickým a nepostradatelným pomocníkem čtenářů tištěných knih. My bychom rádi vytvořili sérii originálních autorských záložek do knih, k jejichž ztvárnění jsme vyzvali současné výtvarníky a umělce. Letošní námět bude volný, v dalších letech možná zadáme konkrétní téma.

Záložky budeme zejména přidávat jako milý originální dárek k objednávkám na iUmeni.cz, popř. na akcích, kterých se fyzicky čas od času osobně účastníme.

Od každé záložky bude vytištěno 50 -100 ks, přičemž zájemci, sběratelé nebo milovníci záložek si budou moci záložku i zakoupit. V kategorii různé je v e-shopu můžete objednávat již nyní zde.
Cena jedné záložky bude 39 Kč a z každé prodané záložky odložíme 30 Kč pro Dětský domov Dagmar.


A komu tím prospějete?

foto k článkuPrvotní náš záměr byl vesměs pragmatický a i tak trochu sobecký. Originální praktický dárek ke knize, zajímavý propagační materiál, možnost uspořádat ze záložek časem výstavu, ale také zvědavost, jak si umělci poradí s malým kouskem papíru,…..
Již první ohlasy autorů jsou pozitivní a přichází se zajímavými nápady, jak i na relativně malý kousek papíru vyjádřit velkou myšlenku.

Ale jelikož nemyslíme jen na sebe, zejména asi i proto, že máme děti a rodičovské povinnosti, napadla nás myšlenka, proč výtěžek z prodeje části záložek, ať už bude jakýkoli, nepoužít na dobrou věc.
Proto jsme pro tento záměr, zcela nesobecky, oslovili Dětský domov, jehož obyvatelé - děti - si svůj osud nezvolili dobrovolně a přece se musí životem proboxovat jak nejlépe umí. Tak proč jim to trochu nezpříjemnit!

Za finanční výtěžek z prodeje záložek chceme nakoupit výtvarné potřeby pro Dětský domov Dagmar Brno, který zajišťuje domov a nahrazuje rodinu až 25 dětem.

A abychom pobavili i samotné děti a dodali jim trochu sebevědomí a odvahy, dohodli jsme se s panem ředitelem domova, Danielem Kusým, že i děti z Dětského domova Dagmar zpracují své originální záložky, které my vytiskneme a zařadíme vedle těch od umělců a známých výtvarníků.

Dětský domov Dagmar Brno

foto k článkuDětský domov Dagmar byl založen z popudu spisovatele, novináře, básníka a dramatika Rudolfa Těsnohlídka. V prosinci roku 1919 při procházce s přáteli v lesích v nedalekých Bílovicích našel pod smrkem odložené malé dítě. Tato událost jím hluboce otřásla a podnítila ho k organizaci péče o opuštěné děti. 14. prosince 1924 byl na brněnském náměstí Svobody z jeho popudu vztyčen první vánoční strom s pokladničkou pro dobrovolné příspěvky na pomoc dětem. V roce 1928 se díky těmto vánočním sbírkám podařilo nashromáždit dostatek finančních prostředků k založení dětského domova, který byl pojmenován podle dánské královny Dagmar, dcery Přemysla Otakara I., jež proslula svou péčí o chudé. foto k článkuPro stavbu domu byl vybrán pozemek v brněnských Žabovřeskách v blízkosti Wilsonova lesa, vypracování projektu se ujal bez nároku na honorář architekt Bohuslav Fuchs. Hmotu dvoupatrové budovy tvoří jednoduchý kvádr. Její dispozice je rozdělena střední chodbou na tři trakty. Směrem do ulice byly orientovány obslužné prostory s úzkými pásovými okny, do zahrady vedla velká okna ložnic a rohové balkony společenských místností.
Fuchsovo jednoduché dispoziční řešení stavby dlouho sloužilo beze změny svému účelu. V 80. letech však došlo ke změně konceptu fungování dětského domova, kdy byl tradiční systém hromadných ložnic změněn na rodinný s maximální kapacitou 25 dětí, které jsou rozděleny do tří skupin (rodinek) s vlastním pokojem, kuchyní i sociálním zázemím.

Kde bude záložka k sehnání

Záložky budou připraveny koncem října. V e-shopu je pak najdete v kategorii různé, objednávat můžete zde.
Koncem listopadu nás pak najdete v rámci tradiční akce Zlín Design Market a nebo koncem prosince na náměstí Svobody v Brně pro změnu v rámci akce December Design Days , ať to máme hezky anglicky.
K mání budou rovněž na spřátelených místech a akcích, jako například Fotoexpo nebo Brno Design Days a dalších.

Se všemi motivy se pak s Vámi rádi postupně podělíme a pokud ne osobně, tak určitě na stránkách portálu iUmeni.cz

Projekt AUTORSKÁ ZÁLOŽKA ~ iUmeni.cz ~

Autor / zdroj:
Publisher: iUmeni.cz

Informace o Autorské záložce

Název: Autorská záložka
Autor: kolektiv
Rok vydání: 2018

Koupit záložku

Další články

Umění a design - obrázek

Chuť číst i naslouchat probouzejí umělecké knihy (nejen pro děti) z nakladatels …

Nakladatelství MEANDER v čele s překladatelkou a spisovatelkou Ivou Pecháčkovou vydává knížky, které jsou tak výjimečné, že pravidelně získávají mnohá ocenění v domácích … Celý článek

Umění a design - obrázek

Obrazy výtvarníků pomáhají dětem

Jedenáctý kalendář pro Světlušku letos ilustrovala Ivana Pavlišová a vánoční pohlednici pro Konto Bariéry, jako svou jednadvacátou, Pavla Soukupová. Oba projekty spojuje … Celý článek

Umění a design - obrázek

Monitor Jana Paula: František Ronovský v Příbrami, aneb čas plného zhodnocení je …

Malíř František Ronovský (1929 – 2006) je bez ohledu na to, co si myslí část odborné veřejnosti gigant české poválečné figurální malby, a neopominutelný minimálně v evrop … Celý článek

Umění a design - obrázek

Marian Palla, Jak jsem namaloval jeden obraz

Zítra snad už to prázdné plátno snesu z půdy, napadlo mě včera, abych jako namaloval obraz, a upozornil tak lidstvo na svou osobu, Celý článek

Knižní tipy

Online galerie

iUmeni.cz - buďte také součástí portálu iUmeni.cz - propagace - imgReklama