ART PRAGUE 2020 - 19. ročník veletrhu současného výtvarného umění BUDE!

Události - obrázek

V Praze se ve dnech 8 – 13. prosince uskuteční již 19. ročník přehlídky současného výtvarného umění ART PRAGUE. Letos se potýkal díky koronaviru s několika termínovými přesuny, ale organizátoři se nenechali odradit a v téměř plném rozsahu jej uskuteční v adventním čase. Přijďte a podpořte umění!

Zájemci o aktuální dění na poli výtvarného umění budou mít již podevatenácté možnost během nadcházejícího týdne zhlédnout originální práce až 250 autorů.

Letošních 37 galerijních expozic nabídne díla téměř všech výtvarných oborů (malba, kresba, grafika, socha, umělecké sklo, instalace, videoprojekce aj... I v tomto roce se hlavní prezentace uskuteční v neoklasicistním paláci z r. 1905 v samém centru Prahy, na náměst Republiky. Jednotlivé galerie a vystavující umělci představí svá díla ve dvou podlažích. Dvoukřídlý objekt tak nabídne konfrontaci současného umění a architektury z počátku 20. stolet.

Dále ART PRAGUE uvede několik expozic zahraničních umělců, které mají zastoupení přímo v Praze – dánská Galleri Orange, Galerie Mega Davida Strauzze z Kanady, skupina Obývák složená z umělců z Velké Británie a Francie, Latn Art Gallery s díly jihoamerických malířů, Kulturus Galerie prezentující ruské umělce.

foto k článkuPřehlídka ART PRAGUE opět uvede prezentace každoročních účastníků, např. Galerie Artnbox, Galerie Millennium, Galerie Havelka, Knupp Gallery, Galerie Gambit, Galerie S, Galerie Peron a další.

Nově se představí Bold Gallery s díly autorů mladé a střední generace, artbrut.cz zastupující tvorbu umělců známých v tomto oboru, Studio IDDE propojující současnou architekturu s výtvarným uměním. Letos se rovněž rozšířila prezentace uměleckého skla – vedle Studia Ricardo Hoinefa z Brazílie to jsou expozice goodbyGlass a GoGlass. Zmíněné nové prezentace doplňuje sociálně-výtvarný projekt skupiny Tlustá čára, která svojí náplní napomáhá lidem z tzv. okrajových, či vyloučených oblast.

Vedle skupinových prezentací představíme i projekty jednotlivců (Klára Sedlo, David Kolovratník, Ladislav Vlna, Jan Lamr a další.. Svoji nejnovější tvorbu uvede laureát ART PRAGUE AWARD 2019 – Tomáš Žemla.

foto k článkuVýznamným prvkem přehlídky i nadále zůstává vzrůstající počet zástupců nejmladší generace umělců. I letos svoji dramaturgii představí The Chemistry Gallery, Jan Čejka Gallery, Young Real Art či IndigoSpace. Jsme pyšní na to, že umožňujeme mladým umělcům často jejich první prezentaci na širší platormě. Nebudou samozřejmě chybět ani zavedená jména české výtvarné scény - Michael Ritstein, Jakub Špaňhel, Vladimír Kokolia, Adolf Hofmeister, Luboš Plný, Aleš Veselý, Petr Nikl, Vladimír Kopecký, Jan Švankmajer, Jiří Kolář aj.

foto k článkuDramaturgie tohoto výstavního projektu se letos rozšířila o několik novinek. První je rozsáhlá sochařská instalace pod názvem ART PRAGUE SCULPTURE, kterou bude host partner ART PRAGUE – Dům RADOST na pražském Žižkově. Kurátor projektu Petr Hájek prezentuje v deset patrech této unikátní budovy plejádu mladých i zavedených sochařů – např. díla Jaroslava Róny, Michala Cimaly, Nikoly Ryšavé, Ladislava Vlny a dalších. Milovníci soch budou mít možnost tuto instalaci navštvit v průběhu konání ART PRAGUE, a následně i v několika dalších týdnech.

foto k článkuNa ART PRAGUE letos nebude chybět ani doprovodný program. Odborné přednášky a diskuze se budou konat přímo v galerijních expozicích, takže návštěvníci dostanou možnost seznámit se s řadou vystavujících autorů osobně.
Neodmyslitelnou součást veletrhu ART PRAGUE je již tradičně katalog shrnující představená díla. Aktualizované informace o veletrhu a doprovodném programu lze průběžně nalézt na webových stránkách www.artprague.cz.

Odborná jury opět udělí ART PRAGUE YOUNG AWARD umělci do 35 let.
Autorem plastky Apollo Belvedere, která je součást letošního vizuálu přehlídky, je Denis Defrancesco, francouzský umělec, který často hostuje na české výtvarné scéně, a je zastoupen Knupp Gallery Praha.

ART PRAGUE 2020 se koná pod laskavou zášttou paní Hany Třeštkové, radní hl. m. Prahy, a pana Petra Hejmy, starosty MČ Praha 1.

ART PRAGUE 2020 - 19. ročník veletrhu současného výtvarného umění BUDE! ~ iUmeni.cz ~

Autor / zdroj:
Publisher: iUmeni.cz

ART PRAGUE 2020
10. – 15. listopadu 2020
celkem 2000m2
37 expozic výtvarného umění
náměst Republiky 7, Praha 1

Další články

Události - obrázek

Radim Schreiber pro Světlušku

Kalendář pro Světlušku má každoročně na starosti jiný autor. Pro rok 2021 se jím stal český fotograf Radim Schreiber, rodák z Liberce žijící už dvacet let v americké Iowě … Celý článek

Události - obrázek

V ČR se od pátku znovu zavřou muzea, galerie a památky

Po 15 dnech se v Česku znovu uzavřou muzea a galerie. Vláda dnes rozhodla, že život v zemi se bude od pátku 18. prosince znovu řídit čtvrtým stupněm protiepidemického sys … Celý článek

Události - obrázek

TRAFO ART 2021 – Charita pro NADĚJI

Trafo Gallery vystavuje díla svých 12 autorů a nabízí je k charitativnímu prodeji spolu se stejnojmenným kalendářem na pomoc Nízkoprahového denního centra pro lidi bez do … Celý článek

Události - obrázek

PAF Olomouc 2020: umění ve veřejném prostoru, online program a nová publikace

Letošní ročník PAF Olomouc s podtitulem Domino se uskuteční od 3. do 6. prosince 2020. Celý článek

Knižní tipy

Online galerie

iUmeni.cz - buďte také součástí portálu iUmeni.cz - propagace - imgReklama