Aukční den: Mistrovská díla výtvarného umění

Události - obrázek

Aukční dům European Arts nabídne v aukci 21.5. 2017 mimo jiné mimořádně důležitý obraz Jindřicha Štyrského Kominík a sněhulák (1925) s vyvolávací cenou 14,5 milionu korun.

Štyrského obraz Kominík a sněhulák (olej, plátno, 70,5 x 50,5) pochází z počátků jeho prvního pařížského pobytu. Byl vystaven pod francouzským názvem Ramoneur et bonhomme de neige na výstavě artificialismu v Paříži na přelomu let 1925 – 1926 a po dlouhá desetiletí byl potom v majetku jediné východočeské rodiny, takže byl znám pouze z černobílé reprodukce. Podle předního znalce PhDr. Karla Srpa nález tohoto díla významně dotváří poznání o malířství 20. let.

foto k článkuObraz je důležitý pro poznání rané artificielistické Štyrského fáze, ve které se – obdobně jako Toyen – pokusil propojit abstraktní plány, zde zastoupené především vztahem bílých a černých ploch, a konkrétní, zpředmětňující detaily jako stromeček, zeď, rostlina v pravém spodním rohu, které do téměř monochromního obrazu vnášejí empirický akcent.

foto k článkuDalší pozoruhodnou prací klasické moderny v aukci je raný obraz Václava Špály / Idyla (Dívky, Koupání), olej o velikosti 37 x 63 cm z roku 1910 pochází z doby, kdy Špála odešel z akademie, stal se členem SUV Mánes a utvrdil si svůj vlastní osobitý výtvarný výraz. Do aukce jde tato mimořádná práce s cenou 2,8 milionu korun.

foto k článkuKe kvalitě květnové aukční kolekce přispívá mimořádný objev 9 děl významného člena Devětsilu Jiřího (REMO) Jelínka, s vynikající proveniencí, z nichž nejvýznamnější je mnohokrát vystavovaný a publikovaný obraz Nábřeží, (olej, plátno, 47 x 63 cm) datovaný do roku 1924, který podstatně doplňuje poznání českého výtvarného umění dvacátých let minulého století. Jelínkovo dílo z dvacátých let, na rozdíl od jeho pozdějších období, je téměř nedostupné a zřejmě se již nepodaří najít jeho další příklady podobné kvality.

foto k článkuVýborně jsou v aukci zastoupena 40. léta 20. století, především obraz Závodní automobil a pozorovací balon (olej, plátno adjustované na kartonu, 15,5 x 31 cm) Kamila Lhotáka z významného roku 1942, z něhož se bohužel nedochovalo mnoho děl. Přesně před 75 lety na jaře 1942 mohli návštěvníci Výstavy nových obrazů Kamila Lhotáka v Alšově síni Umělecké besedy v Praze naposledy obdivovat tento půvabný olej z vrcholného autorova období. Nyní jde do aukce s vyvolávací cenou 650 tisíc korun.

foto k článkuZ roku 1943 je šarmantní publikovaná malba Zdeňka Sklenáře / Dáma (Figura), (53 x 27 cm), ve které Sklenář buduje obraz jako nezávislý výtvarný organismus založený na znakovém vyjádření. Latentní energii barvy a linie, umocňuje jejich emotivní působení a zároveň rozšiřuje jejich asociativní kapacitu. Vyvolávací cena této mistrovské Sklenářovi práce byla stanovena na 1 milion korun.

foto k článkuČeská krajinářská škola je v aukci zastoupena krajinářem nejvýznamnějším, Antonín Slavíček / Krajina od Německé Rybné, svěží dosud neznámé impresionisticky laděné dílo v původní adjustaci je ukázkou Slavíčkova uvolněného rukopisu. Cesta, vinoucí se od středu plátna, téměř jako by na ní Slavíček stál, končící drobným stromořadím v pozadí naznačujícím svažující se terén za horizontem obrazu. Obraz s výbornou proveniencí a posudkem PhDr. Karla Srpa je nabízen na trhu poprvé a do aukce jde s motivační vyvolávací cenou 650 000 korun.

foto k článkuObraz Václava Boštíka / Nebeský Jeruzalém (olej, plátno, 50 x 50 cm) z roku 1990 představuje značně hodnotnou ukázku autorovy tvorby z doby, kdy do ní vstoupila barevná harmonie. Plátno se začíná dražit na ceně 2, 45 milionu korun.

foto k článkuDílo Alfonse Muchy je v aukčním souboru zastoupeno plátnem Nevěsta (45 x 46,5 cm) z roku 1917. Bude se vyvolávat za 2,8 milionu korun.

foto k článkuK zajímavým a hodnotným položkám aukce bude bezesporu patřit dražba patinovaného bronzu slavného francouzského sochaře Emila Antoina Bourdella Hérakles archer (61,5 x 59 x 26,5 cm), datovaného 1909. Mnohokrát vystavovaná plastika jde do aukce s cenou 9,5 milionu korun.

Aukční den: Mistrovská díla výtvarného umění
Pořádá aukční dům European Arts
v neděli 21. května od 13.00
Grégrův sál Obecního domu, Praha 1, Náměstí republiky 5

Předaukční výstava: v prostorách aukčního domu European Arts, Praha 1, Senovážné náměstí 8 ve dnech 9. 5. 2016 – 20. 5. 2016 od 10.00 do 18.00 a v neděli 21. 5. od 10.00 do 12.00.

Aukční den: Mistrovská díla výtvarného umění ~ iUmeni.cz ~

Autor / zdroj:
Publisher: iUmeni.cz

Další články

Události - obrázek

Bourdellův Herakles a česká malba v jarní aukci Sýpky

Herakles lučištník známý ze sbírek v Paříži i New Yorku. Jedinečnou bromostříbrnou fotografii Zykmunda i žádané současníky malby a užitého umění nabídne Aukční dům Sýpka … Celý článek

Události - obrázek

Erika Vrdoljaková: My name is Lucy

V Galerii Nativ (Bělohorská 92, Praha 6) bude 16. května 2017 zahájena výstava obrazů Eriky Vrdoljakové My name is Lucy. Celý článek

Události - obrázek

Umění Mariana Pally? Tetování modřin, počítání zrn

Nechat si vytetovat modřinu jako symbol přirozené malby těla, strávit dva dny na obraze počítáním zrnek rýže. A nebo si půjčit obraz za kuriózní protislužbu. To vše nabíz … Celý článek

Události - obrázek

Josef Lada v Opavě

Až do 7.5. 2017 mohou návštěvníci obdivovat v opavském Domě umění dílo jednoho z nejznámějších českých malířů a ilustrátorů, Josefa Lady, který by letos oslavil 130 let o … Celý článek

Knižní tipy

Online galerie

Jubilejní 50.ANTIQUE - prodejní veletrh starožitností Praha 18-21.4.2024 - imgReklama