Josef Lada v Opavě

Události - obrázek

Až do 7.5. 2017 mohou návštěvníci obdivovat v opavském Domě umění dílo jednoho z nejznámějších českých malířů a ilustrátorů, Josefa Lady, který by letos oslavil 130 let od svého narození. Současně také v prosinci letošního roku uplyne 60 let od jeho smrti.

Andy Warhol, Salvador Dalí anebo Zdeněk Burian. Kolem těchto umělců se v minulých letech točily největší expozice, které se v Domě umění v Opavě objevily. Nyní na tyto velikány naváže Josef Lada.

foto k článku„O tyto výstavy je tradičně obrovský zájem veřejnosti. Představíme průřez Ladovým dílem a návštěvníci budou moci zhlédnout nejen chronicky známé obrazy zasněžených vesniček, vodníků a ponocných, ale i méně známá díla, u kterých by vás ani nenapadlo, že je maloval právě Josef Lada," popisoval dramaturg Opavské kulturní organizace (OKO), pod jejíž hlavičkou se výstava koná, Jan Kunze.

Ladovská expozice je původní kurátorský projekt OKO. Byla však navázána spolupráce s významnými institucemi, které do Opavy zapůjčily část Ladovy tvorby. „Hodně známých děl pochází z Památníku národního písemnictví, Moravské galerie v Brně, Galerie středočeského kraje či GVUO, ale i od soukromých sběratelů," doplnil.

foto k článkuVýstava zájemce seznamuje s vývojem autorovy tvorby. K vidění jsou rané ilustrace a karikatury do časopisů a novin vydávaných na počátku 20. století, ve 20. a 30. letech, především v Humoristických listech. S přibývajícími roky Lada postupně od ilustrací do časopisů přecházel k ilustracím knih pro děti i dospělé. Sám byl také literárně činný, působil jako scénograf pro divadla v Praze a Brně. Po druhé světové válce se více zabýval volnou tvorbou. Právě ze 40. a 50. let pochází jeho nejznámější díla. Nejčastější motivy a postavy, které zobrazoval a postupně piloval, byl vodník, ponocný, betlém, roční období na vsi, zabijačky, hospodské pranice a tancovačky.

„Josef Lada proslul zejména jako ilustrátor. Velice zajímavé jsou třeba humoristické listy. Některé fungují na bázi komiksů. V přízemí budou k vidění díla od roku 1909 až po konec dvacátých let minulého století," upozorňoval výstavář OKO Martin Sněhota.

foto k článkuVýznamnou měrou se na expozici podílela také animátorka Lenka Přibylová a Radmila Buchlovská. První patro nabídne obrazy krajinek z jeho rodné středočeské vesničky Hrusice či známé obrazy vodníka, ponocného a dalších postav. Velice zajímavý je také humorný cyklus obrazů Jak se dělají noviny.

„Pro návštěvníky bude zajímavé sledovat jednotlivé obrazy a porovnávat je," pokračoval dále Martin Sněhota.

foto k článku„Josef Lada jako ilustrátor totiž jednu ilustraci během svého života vytvářel v několika verzích. Například ponocného nebo vodníka tak máme k dispozici hned několikrát. Na jednom obrazu u ponocného sedí pes vpravo, na druhém pak zase vlevo. Takových zdánlivě nepatrných rozdílů se dá vypozorovat celá řada," líčil dále Martin Sněhota a dodal, že ve druhém patře budou vystaveny především zvířecí ilustrace.

Výstava o Josefu Ladovi v Domě umění začala tradičně vernisáží, netradičně zabíjačkou. „Proběhla v duchu klasické Ladovy zabíjačky, takže si návštěvníci pochutnávali na jitrnicích, tlačence, prejtu a pivu," uvedl Jan Kunze.

JOSEF LADA
Opavská kulturní organizace, p.o.
Dům umění, Pekařská 12, 746 01 Opava
Kurátor výstavy: Josef Kunze
Expozice potrvá až do 7. května.
Otevřeno: ÚT-NE od 10 do 18 hodin. (pondělí – zavřeno).

Josef Lada v Opavě ~ iUmeni.cz ~

Publisher: iUmeni.cz

Další články

Události - obrázek

Aukční den: Mistrovská díla výtvarného umění

Aukční dům European Arts nabídne v aukci 21.5. 2017 mimo jiné mimořádně důležitý obraz Jindřicha Štyrského Kominík a sněhulák (1925) s vyvolávací cenou 14,5 milionu koru … Celý článek

Události - obrázek

Umění Mariana Pally? Tetování modřin, počítání zrn

Nechat si vytetovat modřinu jako symbol přirozené malby těla, strávit dva dny na obraze počítáním zrnek rýže. A nebo si půjčit obraz za kuriózní protislužbu. To vše nabíz … Celý článek

Události - obrázek

Národní galerie vystaví Gerharda Richtera pokládaného za nejvýznamnějšího žijící …

První retrospektivu Gerharda Richtera ve středovýchodní Evropě čítající více jak sedmdesát jeho děl otevře Národní galerie v Praze již 26. dubna. Výstava byla připravena … Celý článek

Události - obrázek

Nová sezóna v Egon Schiele Art Centru se zastřešujícím názvem OSUDY A DÍLO

Ve středu 12.4.2017 v 18:00 hodin budou v Egon Schiele Art Centru v Českém Krumlově na ploše 3000m² otevřeny tři nové samostatné výstavy umělců z  České republiky a Švýca … Celý článek

Knižní tipy

Online galerie

iUmeni.cz - expluzivní publikace pro milovníky krásných knih i sběratele - imgReklama