Umění Mariana Pally? Tetování modřin, počítání zrn

Události - obrázek

Nechat si vytetovat modřinu jako symbol přirozené malby těla, strávit dva dny na obraze počítáním zrnek rýže. A nebo si půjčit obraz za kuriózní protislužbu. To vše nabízí retrospektivní výstava Mariana Pally, kterou v Pražákově paláci zahájila Moravská galerie v Brně.

Výstavu kurátoři rozdělili do sedmi dějství. „Vybrali jsme myšlenky, které nám přišly zásadní, a ty tvoří osu výstavy. Část materiálu pochází z archivu Jiřího Valocha,“ uvedl kurátor Ondřej Chrobák a zdůraznil, že v koncepci výstavy nechal Palla kurátorům volnost.

PROCES TVORBY

foto k článkuNávštěvníci tedy neuvidí tradičně pojatou prezentaci maleb, ale rekonstrukci Pallových performancí z období 70. až 90. let. „Pojetí výstavy odkazuje k akcím srbské umělkyně Marině Abramović, respektive k jejímu upřednostňování procesu tvorby před samotným výsledkem,“ doplnila spolukurátorka Jana Písaříková.

Prohlédnout si tedy zájemci mohou rekonstruované dokumenty, videa či fotografie. Ve spolupráci s běžnými lidmi se tak galerie pokusí zpřístupnit a aktualizovat pomíjivá umělecká díla. „Návštěvníci si mohou sami vyzkoušet jejich poplatnost v dnešní společnosti. Mohou následovat autora a nechat si vytetovat modřinu jako symbol přirozené malby těla, strávit dva dny na obraze počítáním zrnek rýže nebo si zapůjčit obraz za kuriózní protislužbu,“ řekl ředitel Moravské galerie Jan Press.

NÁVODY NA ZMĚNU

foto k článkuKurátor Ondřej Chrobák věří, že tento formát výstavy využívající postupy rekonstrukce dokáže změnit myšlení návštěvníků. „Nebudou vnímat Pallova díla pouze jako uzavřené artefakty, ale jako návody, které mohou změnit život nejen konkrétního jedince, ale možná celého společenství,“ dodal Chrobák.

Sám autor svou tvorbu komentuje slovy: „Dělám to, co dokážou udělat všichni, ale nikdo jiný kromě mě to nedělá, protože ostatní si myslí, že je to příliš hloupé,“ říká čtyřiašedesátiletý umělec.

V návaznosti na výstavu vyšla Pallovi takzvaná Nečitelná kniha – autorem podepsaný rukopis, který lze číst, ale není mu rozumět. „Katalog jsem odmítl, protože nechci jakékoliv stopy, které by mě mohly proslavit,“ poznamenal Palla. Retrospektivu Mariana Pally si lze prohlédnout do 6. srpna.

Akce na výstavě Mariana Pally

1. Cesta do Ameriky; 2. Vytetovaná modřina, 3. Jedení rýže na obraze 4. Půjčovna obrazů (Marian Palla půjčoval obrazy za jídlo a podobné úplatky) 5. Slepice (slepice malující na plátna); 6. Pošta (autor posílal dopisy s kuriózními úkoly – na výstavě jsou autentické dopisy a Moravská galerie bude posílat dopisy podobného charakteru na vybrané i náhodné adresy) 7. Portréty přátel

foto k článku“Marian Palla (*1953) začal po absolvování Brněnské konzervatoře jako hráč na kontrabas v orchestru Janáčkova divadla, byl také pedagogem na Fakultě výtvarných umění v Brně. Vesměs je označován za konceptuálního tvůrce. Spojujícím prvkem jeho hraničních uměleckých projevů je humor a absurdní kontext, do nichž své výtvory záměrně uvádí. Dodnes je činný i v jiných tvůrčích oblastech než je výtvarná tvorba. Píše pro divadlo, prózu, zabývá se experimentální hudbou, specifickým komixem či kresleným humorem,” dodává.

Marian Palla: Retrospektiva o 7 dějstvích
Moravská Galerie, Pražákův palác
21/4/2017 – 6/8/2017
Kurátor: Ondřej Chrobák, Jana Písaříková, Petr Ingerle

Umění Mariana Pally? Tetování modřin, počítání zrn ~ iUmeni.cz ~

Autor / zdroj:
Publisher: iUmeni.cz

Informace o knize

Název: Marian Palla - Nečitelná kniha
Autor: Marian Palla
Rok vydání: 2017

Koupit tuto knihu u nás

Další články

Události - obrázek

Erika Vrdoljaková: My name is Lucy

V Galerii Nativ (Bělohorská 92, Praha 6) bude 16. května 2017 zahájena výstava obrazů Eriky Vrdoljakové My name is Lucy. Celý článek

Události - obrázek

Aukční den: Mistrovská díla výtvarného umění

Aukční dům European Arts nabídne v aukci 21.5. 2017 mimo jiné mimořádně důležitý obraz Jindřicha Štyrského Kominík a sněhulák (1925) s vyvolávací cenou 14,5 milionu koru … Celý článek

Události - obrázek

Josef Lada v Opavě

Až do 7.5. 2017 mohou návštěvníci obdivovat v opavském Domě umění dílo jednoho z nejznámějších českých malířů a ilustrátorů, Josefa Lady, který by letos oslavil 130 let o … Celý článek

Události - obrázek

Národní galerie vystaví Gerharda Richtera pokládaného za nejvýznamnějšího žijící …

První retrospektivu Gerharda Richtera ve středovýchodní Evropě čítající více jak sedmdesát jeho děl otevře Národní galerie v Praze již 26. dubna. Výstava byla připravena … Celý článek

Knižní tipy

Online galerie

iUmeni.cz - expluzivní publikace pro milovníky krásných knih i sběratele - imgReklama