Skrytý Čapkův obraz je k vidění po téměř sto letech

Události - obrázek

Ještě nedávno přitom nikdo netušil, že obraz existuje. Olej Den a noc z roku 1921 od Josefa Čapka, který byl náhodou objeven loni na zadní straně jiného obrazu, bude dražen v aukční síní EuropeanArts v Obecním domě dne 15. 5. 2016 pod názvem Vesnický hřbitov.




Majitelé Čapkova obrazu, který znázorňuje kytici konvalinek a dlouhou řadu let zdobil jejich stěnu, se ho loni rozhodli prodat. Netušili ale, jaké tajemství ukrývá. Na zadní straně Konvalinek byl totiž černou barvou zamalován další obraz.

foto k článku„Majitel se rozhodl k prodeji a Konvalinky odnesl do naší aukční síně, kde jsme se začali zabývat zadní stranou díla. Z rentgenů pořízených v Národní galerii bylo totiž patrné, že se pod černou barvou nachází velmi zajímavá malba,“ říká Albert Trnka z aukční síně EuropeanArts.

Milimetr po milimetru

Restaurátoři aukční síně plátno sejmuli z napínacího rámu, pod kterým byla nalezena signatura a datace J. Č. 1921. Bylo tedy zřejmé, že dílo pochází z velice ceněného a vzácného Čapkova období. Obraz by mohl mít spojitost s výtvarným uskupením Devětsil.
Poté začali opatrně snímat skalpely milimetr po milimetru černou barvu. Chemickou cestou to nebylo možné, odstranila by se nejen černá barva navrchu, ale i obraz pod ní. Po zdařilém náročném restaurátorském úkonu se objevila nádherná alegorická scenérie oleje s názvem Den a noc.

„Je to klasická olejomalba a velice poetické ztvárnění celého koloběhu života. Centrálním motivem je místo věčného odpočinku a klidu, nad kterým se střídá den a noc. Zahrádka před tím znázorňuje čtyři roční období. Z místa odpočinku pak vede šipka směrem do nebe,“ vysvětluje Jan Neumann.

Vesnický hřbitov, Josef Čapek

foto k článkuOlej na plátně, 40 x 30 cm, rámováno,
datace – 1921, signováno vpravo dole J .Č.
Opatřeno odborným posudkem PhDr. Karla Srpa, Mgr. Kristýny Brožové a restaurátorskou zprávou ak. mal. Zory Grohmanové.
Odhadní cena 4 500 000 – 6 500 000 CZK



Josef Čapek (1887–1945)

foto k článkubyl český malíř, spisovatel, fotograf, grafik a knižní ilustrátor. Starší bratr spisovatele Karla Čapka. Byl spoluzakladatel Skupiny výtvarných umělců, poté člen Spolku výtvarných umělců Mánes, s kterou se rozešel aby pak působil ve skupině Tvrdošíjných. Jako jevištní výtvarník spolupracoval s Národním divadlem v Praze, Státním divadlem v Brně a s Městským divadlem na Vinohradech. Začínal jako redaktor Národních listů, později (1921–1939) byl redaktorem a výtvarným kritikem v Lidových novinách. Mimo to působil jako redaktor v několika časopisech zabývajících se výtvarným uměním Umělecký měsíčník, Volné směry. Působil i jako karikaturista. Za protifašistickou činnost byl v září 1939 zatčen a do roku 1945 vězněn v nacistických koncentračních táborech. Tam také zemřel. Jeho symbolický hrob se nachází v Praze na Vyšehradském hřbitově.

Zdroj: www.europeanarts.cz

Skrytý Čapkův obraz je k vidění po téměř sto letech ~ iUmeni.cz ~

Publisher: iUmeni.cz

Další články

Události - obrázek

TARYN SIMON

Galerie Rudolfinum představuje poprvé v České republice fotografie newyorské umělkyně Taryn Simon. Simon vytváří propracované rejstříky věcí, které jsou skryté nebo nám n … Celý článek

Události - obrázek

Kult keramiky v Brně

Maxim Velčovský je celebritou českého designu. Jeho obličej je povědomý i těm, kteří se s jeho prací nikdy osobně nesetkali. Lidé ho znají z obálek časopisů i televizních … Celý článek

Události - obrázek

RUDOLF NĚMEC - Vše může souviset se vším

Výstava Rudolfa Němce v klubu Topičova salonu se uskutečňuje k osmdesátému výročí autorova narození. Bohužel již nedožitému. Představí výběr z Němcovy tvorby zejména z ob … Celý článek

Události - obrázek

DUŠE PRA/LESA v Egon Schiele Art Centru

Tři nové samostatné výstavy umělců z  České republiky a Peru, doplněné o umělecké předměty i věci denní potřeby obyvatel peruánské Amazonie, na ploše 3000m2 budou příst … Celý článek

Knižní tipy

Online galerie

iUmeni.cz - buďte také součástí portálu iUmeni.cz - propagace - imgReklama