Galerie Slunečná na Šumavě hostí výstavu čtyř umělců

Události - obrázek

Jakmile na biofarmě Slunečná před Novou pecí opustí na jaře ovce svou stáj, aby se vydaly na svou dlouhou pastvu, nastěhuje se po důkladném vyčištění místo nich do stejné stáje umění. Tak funguje polovina Galerie Slunečná.

Druhé části galerie patří celoročně prostor v protější zděné budově s nádherným trámovím. Obě části od konce letošního května do poloviny září hostí výstavu čtyř umělců, sochaře a fotografů.

foto k článkuPod dřevěným krovem vystavuje své práce sochař Milan Doubrava. Výstavu nazval Ztvárněné představy. Kreslil od dětství a lásku k umění v něm probudilo studium v keramické škole v Bechyni. Je autorem mnoha zajímavých soch a desítky originálních realizací v krajině. Jeho materiálem je dřevo ve všech podobách, ale i hlína, sádra, beton, popílek, cihly nebo papír, dráty či kosti a peří. Autora šlechtí dokonale zvládnuté sochařské řemeslo. Jeho sochy nevznikají rychle a náhodně, ačkoliv výsledek často velice jednoduše působí. Jedná se o portréty, postavy, události i krajiny, které jsou autorem předem promyšlené do posledního detailu.

foto k článku Práce dalších tvůrců najdete v galerii - stáji. Na život divokých zvířat zejména v přirozeném prostředí se zaměřuje fotograf Václav Bambula. Jezdí za nimi po České republice, ale i do dalších evropských zemí. Jak autor říká, bude spokojen, když jeho snímky návštěvníky výstavy potěší, a také je budou inspirovat k toulkám v přírodě.

foto k článku Fotograf Bohdan Němec je sice co do zobrazovaných témat autorem všestranným, ale posledních deset let snímá hlavně přírodu, zvířata, ptáky a živočichy pod vodou. Také on klade důraz na zobrazení svých objektů v jejich přirozeném prostředí. Jako mírnou protiváhu ke svému hlavnímu tématu projevuje Bohdan Němec občasné sklony ke krajinářské fotografii. A tady má své místo i jeho vřelý vztah k Šumavě. Výstava fotografií Václava Bambuly a Bohdana Němce se jmenuje Na hraně stínu.

foto k článku Karvinský rodák, ročník 1962, vystudovaný foto-inženýr v Kolíně nad Rýnem, volný fotograf a fotožurnalista, průkopnický fotograf lidí a krás na různých místech světa, a také od roku 2006 úspěšný šumavský farmář Pavel Štěpánek, známý ve světě jako Paul Stepan, je posledním ze čtyřlístku autorů vystavujících nyní na Slunečné. Jeho výstava nese prostý, ale výstižný název Indie.

Byl prvním, kdo fotografoval v západní Indii mezi městy Bombay a Trivandrum na svitkový diafilm společnosti Agfa vlastním panoramatickým přístrojem Noblex Pro z dílny Pentacon-Werke Dresden s výrobním číslem 04. Působivé velkoformátové fotografie z denního života lidé v této obrovské zemi, nazvětšované z diapozitivů a vystavené na Slunečné, si nenechte ujít.

foto k článkufoto k článkufoto k článku

Chodí se sem dívat lidé z různých míst Evropy. Můžete se k nim přes léto přidat, výstavy budou na Slunečné do 15. září. Otevřeno je tu denně.

Zdroj: www.prachatickonews.cz
Text: Zdeněk Přibyl, foto: Pavel Štěpánek, Ladislav Beran a Zd. Přibyl

Galerie Slunečná na Šumavě hostí výstavu čtyř umělců ~ iUmeni.cz ~

Publisher: iUmeni.cz

Další články

Události - obrázek

Jedinečná výstava surrealistického umění

V Alšově jihočeské galerii se pod názvem Krása bude křečovitá koná jedinečná výstava surrealistického umění meziválečného Československa. Celý článek

Události - obrázek

Výstava Akta Erotika

České centrum fotografie v Praze otevřelo až do 4. září výstavu Akta Erotika, která nabízí více než 400 fotografií od téměř 180 autorů jako například Alfons Mucha, Franti … Celý článek

Události - obrázek

Letní výstavy v Galerii Kodl

Pokud se chystáte v létě v rámci odpočinku a relaxace věnovat i kultuře, zařaďte si do programu dvě letní výstavy Františka Kavána a Ivana Grubera v galerii Kodl v Praze … Celý článek

Události - obrázek

Vyjímečná výstava ze sbírky Roberta Runtáka: Tohle není poesie! (Zhroucení citů)

Smetanova výtvarná Litomyšl je stále sebevědomějším partnerem Smetanovy Litomyšle. Už několik let to není pouhý konduktus slavné hudební slavnosti. Mezi řadou projektů za … Celý článek

Knižní tipy

Online galerie

iUmeni.cz - expluzivní publikace pro milovníky krásných knih i sběratele - imgReklama