Letní výstavy v Galerii Kodl

Události - obrázek

Pokud se chystáte v létě v rámci odpočinku a relaxace věnovat i kultuře, zařaďte si do programu dvě letní výstavy Františka Kavána a Ivana Grubera v galerii Kodl v Praze.

František Kaván – letní výstava, 12.7. - 10.9. 2016

foto k článkuPrvní z nich je výstava obrazů Františka Kavána je připravena u příležitosti 150 let od jeho narození a připomíná i 120. výročí počátku přátelské spolupráce umělce s knihkupcem a nakladatelem Františkem Topičem v prostorách 1. Topičova salonu (Ferdinandova třída č. 9, nyní Národní č. 7). V rámci výstavy bude k zakoupení nejnovější publikace věnující se malíři s názvem ,,František Kaván – život a dílo (výběr z korespondence).“ Spoluautorkou titulu je PhDr. Eliška Charvátová, kurátorka výstavy.

Výstava proběhne ve spolupráci s Krkonošským muzeem v Jilemnici, které si letos připomíná 60 let od založené Kavánovy galerie.

foto k článkuFrantišek Kaván (10. září 1866 Víchovská Lhota[1] u Jilemnice – 16. prosince 1941 Libuň)
byl významný český malíř-krajinář, básník a překladatel z ruštiny. Studoval na pražské Akademii v krajinářském ateliéru u Julia Mařáka. V roce 1900 získal diplom a zlatou medaili na Světové výstavě v Paříži za obraz Podmrak, který vytvořil roku 1894 ve své rodné vsi.

foto k článkuPo důsledně realistických začátcích se v letech 1895–1899 přiklonil k symbolismu a udržoval kontakt s osobnostmi kolem Moderní revue. Po roce 1900 se vrátil k čisté krajinomalbě, kterou zachycoval pomocí impresivně laděného realismu, známé jsou především jeho zimní motivy. Jeho dílo je spjaté s rodným krajem, maloval především Krkonoše, také Českomoravskou vrchovinu a Železné hory. Spolu s Otakarem Lebedou a Antonínem Slavíčkem patří Kaván k nejdůležitějším českým krajinářům. Jeho dílo je dosti běžné a bylo často paděláno.

IVAN GRUBER - Kameny dávných cest, 12.7. - 31.8.2016

Druhou výstavou je výstava Ivana Grubera (1929−2015) , slovenského malíře a restaurátora, kterou Galerie Kodl pořádá spolu s Galerií Golztova tvrz, kde jsou jeho díla vystavena až do 6. července.

Ivan Gruber (9. 7. 1929 v Turčianském Svätém Martinu - 11. 7. 2015 v Praze)
foto k článkuVýtvarný projev Ivana Grubera, v raných letech tvorby, souvisí s českou meziválečnou krajinomalbou, především s tvorbou Miloslava Holého, jeho profesora z pražské Akademie výtvarných umění, který uměl své motivy ztvárnit s vytříbeným citem pro barevné vztahy, pro vyjádření výstižnou zkratkou.

V krajinářské tvorbě ovšem navázal nejen na svého pedagoga, ale i třeba na Karla Holana. Svým jemným citem pro zachycení proměn přírody se přiblížil i Františku Kavánovi, s nímž sdílel smysl pro živé chvění, pro proměny ročních i denních dob, pro jemně a někdy i střídmě odstupňované barevné akordy.

foto k článkuZačátkem šedesátých let se stal se svými spolužáky Františkem Ronovským a Otakarem Synáčkem a některými dalšími osobnostmi (Josefem Klimešem, Jaroslavou Pešicovou, Františkem Štorkem...) členem tvůrčí skupiny Etapa, která patří vedle Šmidrů, Máje, UB 12 či Trasy k tomu nejlepšímu, co přineslo uvolnění po krajní kulturní nesvobodě trvající několik let po komunistickém převratu.

foto k článkuGruberovy obrazy z počátku šedesátých let patří k tomu nejoriginálnějšímu a také pro svou dobu nejtypičtějšímu, co vůbec kdy vytvořil. I figurální malba změnila svůj ráz, i když ne tak výrazně jako krajina. Jde ovšem o celkovou stylovou jednotu, jak to dokládají mnohé kompozice s náměty ženských postav, v nichž autor dokonale zvládl stavbu objemů a tvarů, jejich zasazení do prostoru i pohyb, který působí přirozeně a zároveň navazuje nejen na meziválečnou progresivní malbu, ale i na daleko starší principy (barokně působící natočení figur). Dosáhl v nich výrazné modelace citlivým odstupňováním barevných tónů i vymezením tvarů ostrými a pevnými konturami.

(Z textu PhDr. Jiřího Machalického - Ivan Gruber Kameny dávných cest)

foto k článkuU příležitosti výstav tvorby Ivana Grubera (1929−2015) v Galerii Goltz v Golčově Jeníkově a v Galerii Kodl v Praze byla vydána vůbec první autorova monografie s textem PhDr. Jiřího Machalického, který představuje malířovo dílo v kontextu domácí umělecké scény 2. poloviny 20. století. Publikaci doprovází více než 250 reprodukcí díla, které je svébytným přínosem poválečné malby v Československu.

Zdroj: www.galeriekodl.cz

Informace o knize

Název: Ivan Gruber - Kameny dávných cest
Autor: Jiří Machalický
Rok vydání: 2016

Koupit tuto knihu u nás

Letní výstavy v Galerii Kodl ~ iUmeni.cz ~

Publisher: iUmeni.cz

Další články

Události - obrázek

Výstava Akta Erotika

České centrum fotografie v Praze otevřelo až do 4. září výstavu Akta Erotika, která nabízí více než 400 fotografií od téměř 180 autorů jako například Alfons Mucha, Franti … Celý článek

Události - obrázek

Galerie Slunečná na Šumavě hostí výstavu čtyř umělců

Jakmile na biofarmě Slunečná před Novou pecí opustí na jaře ovce svou stáj, aby se vydaly na svou dlouhou pastvu, nastěhuje se po důkladném vyčištění místo nich do stejné … Celý článek

Události - obrázek

Vyjímečná výstava ze sbírky Roberta Runtáka: Tohle není poesie! (Zhroucení citů)

Smetanova výtvarná Litomyšl je stále sebevědomějším partnerem Smetanovy Litomyšle. Už několik let to není pouhý konduktus slavné hudební slavnosti. Mezi řadou projektů za … Celý článek

Události - obrázek

FOTOEXPO 2016 – veletrh a festival současné fotografie

V jeden den, na jednom místě potkáte desítky fotografů, kteří se s vámi podělí o svoje zkušenosti na workshopech, besedách a seminářích. Celý článek

Knižní tipy

Online galerie

iUmeni.cz - expluzivní publikace pro milovníky krásných knih i sběratele - imgReklama