LITR – knižní veletrh autorských a uměleckých publikací

Události - obrázek

Od pátku do neděle 9.–11. října 2015 proběhne v kulturním a komunitním prostoru W7 v Olomouci první ročník knižního veletrhu LITR zaměřeného na autorské a umělecké publikace a jejich prezentaci, ale také na fenomény spojené s nízkonákladovým vydáváním knih nebo časopisů.

Veletrh byl iniciován snahou seznámit širokou veřejnost s tvorbou mladých spisovatelů, umělců, designérů, ilustrátorů či studentů výtvarných oborů, a také s unikátní produkcí malých nezávislých nakladatelství a vydavatelství. Návštěvníci tak budou mít příležitost prohlédnout si kreativní nízkonákladové publikace, které jsou často dostupné pouze ve specializovaných knihkupectvích nebo na internetu.

Prodejní veletrh doplní i řada doprovodných workshopů, přednášek, výstav, dílen a prezentací. Akce obdobného zaměření dosud v Olomouci chyběla.

Od pátku do neděle, knihy, výstavy a koncerty

Ve Freskovém sále budovy W7 svou tvorbu představí na tři desítky tuzemských tvůrců a nakladatelů.

K vidění budou například dětské papírové hry ateliéru NaPOLI, autorské knihy pro děti i dospělé z nakladatelství Bylo nebylo, nebo práce kolektivu alternativního tisku KudlaWerkstatt, finalistů ceny Nejkrásnější kniha roku 2013. Nezávislá sítotisková dílna Uutěrky na přehlídku přiveze své „podomácku a na koleně“ vytvářené grafiky a plakáty.

V rámci doprovodného programu proběhnou prezentace jednotlivých prodejců a v otevřených dílnách se návštěvníci budou moci seznámit mj. s technikou knižní vazby pod vedením Michaely Caskové, Jana Trnková pak ve své přednášce přiblíží historii tohoto odvětví. Součástí programu bude i několik workshopů pro dětské návštěvníky veletrhu.

Večerní program bude patřit hudebním koncertům – v pátek 9. 10. představí ostravská výtvarnice a písničkářka Magdalena Manderlová svůj křehký solový projekt Moin Moin, následující den pak rozezní brněnská violoncelistka Kateřina Koutná alias Makak Divadelní sál W7 elektroakustickými kompozicemi z loňského EP Stromy. O vizuální složku koncertu se postará VJka Anna Balážová.

Součástí programu je i společná výstava vztahující se ke knižní ilustraci a umění knihy, která se kromě Galerie W7 (ve foyer Divadla na cucky), rozprostře také v přilehlých ochozech historické budovy. Zastoupeni budou tvůrci, kteří se na LITRu podílejí jako hudebníci, výtvarníci, prodejci či další účinkující.

Účast přislíbila mj. Eva Jaroňová, Magdalena Manderlová, Anna a Dana Balážová, Michaela Casková, Viktorie Schrötterová, Lukáš Bureš ad.

Jedinečná lokace v barokním paláci

Zajímavé je samotné místo konání veletrhu. Historická čtyřkřídlá barokní budova na Wurmově 7 v Olomouci je postavena na úpatí hradební zdi a patří mezi nejvýznamnější barokní památky ve městě (budova je zapsána v Ústředním seznamu nemovitých kulturních památek ČR).

Tato bývalá Kanovnická rezidence (tzv. „Braidův dům“) je největším ze čtrnácti paláců olomoucké kapituly a v současné době slouží řadě kulturním a sociálním neziskovým organizacím pod značkou W7 – kulturní a komunitní prostor.

Vstupné na veletrh včetně doprovodných akcí je pro veřejnost zdarma.

Bližší informace a podrobný program naleznete na www.litrolomouc.cz a www.facebook.com/litrolomouc

LITR – knižní veletrh autorských a uměleckých publikací Kulturní a komunitní prostor W7, Wurmova 7, Olomouc
9.–11. 10. 2015
vstup zdarma (včetně koncertů a doprovodných akcí)

Partnery projektu jsou Statutární město Olomouc, Přehlídka animovaného filmu, IVF, Ministerstvo kultury, Pastiche Filmz, Slam, Parapet, Galerie W7, Kulturní a komunitní prostor W7, Antikvariát Olomouc, ArtMapt, jlbjlt.cz, Olomoucký kraj, A2, H_aluze, Flop Shop a portál iUmeni.cz.

Knižní veletrh LITR spolupořádá Přehlídka animovaného filmu v Olomouci (www.pifpaf.cz).

LITR – knižní veletrh autorských a uměleckých publikací ~ iUmeni.cz ~

Publisher: iUmeni.cz

Další články

Události - obrázek

Zlín Design Market – druhý ročník úspěšného designérského setkání

Během posledního listopadového víkendu proběhne v prostorách zlínského zámku unikátní akce spojená s přehlídkou autorské tvorby mladých designérských talentů. Celý článek

Události - obrázek

Aukce obrazů se vracejí do Obecního domu v Praze

Exkluzivní aukce obrazů zde bude pořádat aukční síň a galerie European Arts Aukce obrazů a výtvarného umění společnosti European Arts se přesouvají do Obecního domu v Pra … Celý článek

Události - obrázek

Mervyn Sterneck / Aleš Svoboda - Systémy, konstrukce a fragmenty

Výstava nabídne zajímavý kontrast mezi dvěma autorskými přístupy ke konstrukci obrazu. Zatímco A. Svoboda pracuje s generováním systémů pomocí počítače a přitom sám kreat … Celý článek

Události - obrázek

Cena Jindřicha Chalupeckého 2015 zná jména pěti finalistů

Mezinárodní porota vybrala pět finalistů pro další ročník nejprestižnější české ceny pro výtvarné umělce, Ceny Jindřicha Chalupeckého. 25 let po smrti Jindřicha Chalupeck … Celý článek

Knižní tipy

Online galerie

Jubilejní 50.ANTIQUE - prodejní veletrh starožitností Praha 18-21.4.2024 - imgReklama