Třebíč dostala od svého rodáka plátna za 15 milionů

Události - obrázek

Francois Mertl dit Franta, rodák z Vysočiny, věnoval kolekci svých děl městu Třebíč. Výtvarník, který žije přes půl století ve Francii, kam emigroval v 50. letech, došel světovému uznání právě v zemi galského kohouta.

Darovací smlouvou získal Třebíč téměř čtyřicítku výtvarných děl - oleje, akryly, grafiky i sochy v celkově hodnotě 15 milionů korun. Malíř František Mertl, který ve Francii vystupuje pod jménem Francois Mertl dit Franta, věnoval kolekci svých děl pod podmínkou, že budou zpřístupněna veřejnosti. Město kvůli tomu začalo už před rokem s rekonstrukcí prostor, kde bude mít výtvarník stálou expozici.

foto k článkuNová galerie vzniká ve dvorním traktu Národního domu na Karlově náměstí. "Nabízí mi pěkný prostor, ve kterém, až to bude pořádně osvětlené, by ty práce mohly zahrát nějakou roli," popsal zázemí své budoucí galerie, která se návštěvníkům zpřístupní nejdříve v listopadu, výtvarník Franta.

Francois Mertl dit Franta

foto k článkuMalíř Francois Mertl dit FrantaVýtvarník Franta se narodil 16. března 1930 v Třebíči pod jménem František Mertl. Po absolvování Vyšší uměleckoprůmyslové školy v Brně přešel na pražskou AVU do ateliéru Miloslava Holého. Na studijním pobytu v Itálii se seznámil s alžírskou Francouzkou Jacqueline, kvůli které se v 50. letech rozhodl emigrovat přes západní Berlín.

Od roku 1958 žije ve Francii, kde přijal zkrácené jméno Franta. Na Azurovém pobřeží se mu podařilo setkat například s Pablem Picassem nebo Marcem Chagallem. Spřátelil se například také s vnukem impresionisty Renoira - fotografem a filmařem Jacqesem Renoirem.

Za svůj život uspořádal více než 120 vlastních výstav, jeho díla jsou zastoupena v mnoha francouzských, českých a dalších evropských sbírkách. Vystavoval v Německu, Francii i New Yorku.

foto k článku"Samozřejmě počítáme s tím, že budeme muset zaplatit darovací daň. Její konkrétní výše bude teprve stanovena," netajil se mluvčí třebíčského úřadu Ivan Přibík. Nový občanský zákoník totiž zrušil výjimku, jež od placení darovací daně osvobozovala galerie, muzea a další veřejné instituce. S dnešním podpisem darovací smlouvy tak na Třebíč padl i finanční závazek.

Zdroj:http://www.ceskatelevize.cz/ct24/kultura/272065-trebic-dostala-od-sveho-rodaka-platna-za-15-milionu/

Třebíč dostala od svého rodáka plátna za 15 milionů ~ iUmeni.cz ~

Publisher: iUmeni.cz

Informace o knize

Název: Franta
Autor: Duňa Panenková
Rok vydání: 2009

Koupit tuto knihu u nás

Další články

Události - obrázek

Josef Váchal - Mystik neukázněný v Městské galerii Litomyšl

U příležitosti 130. výročí narození Josefa Váchala, grafika, knihaře, básníka a tvůrce výzdoby Portmonea, uspořádala Městská galerie Litomyšl výstavu s názvem Josef Vácha … Celý článek

Události - obrázek

Zemřela významná výtvarnice Adriena Šimotová, bylo jí 87 let

Adriena Šimotová patřila mezi výrazné představitele umělecké generace šedesátých let, proslavila se svým neotřelým přístupem k papíru. Podílela se na výzdobě českoslovens … Celý článek

Události - obrázek

Grey Gold 65+: Žádné babičky, ale ženy s neotřelým pohledem na svět

Tvorbu českých a slovenských umělkyň nad 65 let představuje nejnovější výstava v brněnském Domě umění. Celý článek

Události - obrázek

Nejkrásnější knihy 2013: Od básní z ghetta po skateboarding

Nejkrásnější české knihy za loňský rok znají své vítěze. Na první příčky vystoupala sbírka básní psaných v koncentračním táboře rukou malého chlapce nebo kniha jdoucí po … Celý článek

Knižní tipy

Online galerie

iUmeni.cz - buďte také součástí portálu iUmeni.cz - propagace - imgReklama