Zemřela významná výtvarnice Adriena Šimotová, bylo jí 87 let

Události - obrázek

Adriena Šimotová patřila mezi výrazné představitele umělecké generace šedesátých let, proslavila se svým neotřelým přístupem k papíru. Podílela se na výzdobě československého pavilonu na Expu 58, po roce 1989 vyučovala na umělecké akademii v Salzburku.

Tvorba Adrieny Šimotové úzce souvisí s jejím životním osudem. Promítá do ní zkušenosti, radosti, ale i bolest a prožité tragédie. Její lyrické obrazy z 60. let byly blízké informelu. Malovala figurální náměty, zabývala se i krajinou, ale později se definitivně vrátila k figuře. V 70. letech znamenala velký zlom v osobním i tvůrčím životě Šimotové smrt jejího manžela, malíře Jiřího Johna (1923 až 1972).

foto k článkuOpustila klasickou malířskou techniku a jako základní výrazový prostředek zvolila přímý fyzický dotek. Přešla k instalacím a prostorovým realizacím a zaměřila se na lidskou figuru a tvář.

Pracovala s textilem i papírem, který prořezávala, muchlala, různě drásala a tvarovala. Vznikly tak křehké papírové sochy - obtisky tváře, dlaní, chodidel i celého těla a závěsné reliéfy, které se skládají z mnoha vrstev průsvitného nebo karbonového papíru.

foto k článkuV jejích dílech lze nalézt podobenství, pomíjivost bytí, věcí a vztahů, nepřetržitost času, poetické ztvárnění lidského tématu. Přestože v posledních letech byla Šimotová limitována fyzickými možnostmi svého těla, tvořit nepřestávala, stále vznikaly nové práce zobrazující lidské tělo - tím jemnější a niternější, čím těžší bylo pro autorku se pohybovat. Před třemi lety měla u příležitosti 85. narozenin výstavu v Museu Kampa, kde byly starší práce, společně s Galerií Rudolfinum, která uvedla právě tehdejší nejnovější díla.

foto k článku"Jsem moc rád, že jsem mohl Adrienu Šimotovou poznat i osobně, ne jen její dílo," říká exministr Jiří Pospíšil, který se podílí na chodu pražského Musea Kampa. "Měl jsem štěstí, že jsme se v posledních letech několikrát ročně potkávali. Bavili jsme se o umění i politice, zajímalo ji dění v zemi. Byla blízkou přítelkyní Medy Mládkové, máme spoustu jejich vzájemné korespondence a je možné, že bychom ji vydali. Pokud bude mít rodina zájem, bude nám ctí uspořádat na podzim na počest Šimotové výstavu," dodává.

Zdroj: http://kultura.idnes.cz/zemrela-vytvarnice-adriena-simotova-ds0-/vytvarne-umeni.aspx?c=A140519_140833_vytvarne-umeni_vha

Zemřela významná výtvarnice Adriena Šimotová, bylo jí 87 let ~ iUmeni.cz ~

Publisher: iUmeni.cz

Další články

Události - obrázek

Diplomanti AVU 2014

Výstava čerstvých absolventů osmnácti ateliérů Akademie výtvarných umění v Praze je pravidelným tradičně slavnostním zakončením akademického roku a studia tentokrát 47 s … Celý článek

Události - obrázek

Josef Váchal - Mystik neukázněný v Městské galerii Litomyšl

U příležitosti 130. výročí narození Josefa Váchala, grafika, knihaře, básníka a tvůrce výzdoby Portmonea, uspořádala Městská galerie Litomyšl výstavu s názvem Josef Vácha … Celý článek

Události - obrázek

Třebíč dostala od svého rodáka plátna za 15 milionů

Francois Mertl dit Franta, rodák z Vysočiny, věnoval kolekci svých děl městu Třebíč. Výtvarník, který žije přes půl století ve Francii, kam emigroval v 50. letech, došel … Celý článek

Události - obrázek

Grey Gold 65+: Žádné babičky, ale ženy s neotřelým pohledem na svět

Tvorbu českých a slovenských umělkyň nad 65 let představuje nejnovější výstava v brněnském Domě umění. Celý článek

Knižní tipy

Online galerie

iUmeni.cz - expluzivní publikace pro milovníky krásných knih i sběratele - imgReklama