Vyšla aktualizovaná monografie o Vile Tugendhat

Recenze - obrázek

První obsáhlá monografie o skvostu moderní architektury, brněnské vile Tugendhat, vychází v aktualizované verzi a odhaluje nové skutečnosti o díle německého architekta Ludwiga Miese van der Rohe.

Původní verze titulu o Vile Tugendhat vyšla před pěti lety a věnovala se dějinám Tugendhatu od počátků až po rok 2012. Během restaurování objektu však vyvstalo mnoho nových skutečností, které se již do publikace nestihly zakomponovat. Proto nyní vychází v druhé edici.

foto k článkuHlavní z taháku nového vydání jsou podrobné informace o mobiliáři, který se do vily loni po dlouhých letech navrátil v rámci vypořádávání s oběťmi holokaustu, prozradila jedna z autorek projektu Lucie Valdhansová.

foto k článkuMěsto Brno jej odkoupilo od rodiny Tugendhatů za osm a půl milionu korun. Veškerý navrácený nábytek správci umístili do suterénu vily, kde je o něj patřičně postaráno. Publikace však není pouhý suchý katalogový soupis nově nabytých křesel a stolů, kniha nabízí také komentáře restaurátorů, které věci jak odborníkům, tak laikům značně přiblíží.

„Další chloubou knihy jsou také nové a podrobnější informace o zahradě, která Tugendhat obklopuje. Za tu dobu se zeleň značně rozrostla, do druhé verze jsme ji tak rozhodně museli zařadit,“ vysvětluje Valdhansová.

foto k článkuCelkem se kniha dělí do čtyř velkých kapitol, které se věnují také architektonickému kontextu tehdejšího Brna, respektive Brna od druhé poloviny devatenáctého století až do roku 1930, kdy vila podle Miesova návrhu vznikla.

foto k článkuV dalších kapitolách, které jsou nazvány Další osudy domu, Rehabilitace domu a Materialita stavby, autoři kromě jiného přibližují poválečný osud funkcionalistické budovy a stavitelů včetně prvotních snah oživit Tugendhat, které v šedesátých letech vyvíjel František Kalivoda, nebo negativně vnímanou rekonstrukci z počátku osmdesátých let. Nechybějí však texty věnované čistě technické stránce věci – omítkám, kovům, sklu nebo i sanitární technice.

Mies v Brně, Vila Tugendhat vychází v rámci ediční řady Studijního a dokumentačního centra ve vile Tugendhat. Editorkou knihy je ředitelka galerie Iveta Černá.

Vyšla aktualizovaná monografie o Vile Tugendhat ~ iUmeni.cz ~

Autor / zdroj:
Publisher: iUmeni.cz

Informace o knize

Název: Mies v Brně CZ Vila Tugendhat
Autor: Iveta Černá, Dagmar Černoušková
Rok vydání: 2017

Koupit tuto knihu u nás

Další články

Recenze - obrázek

Rytíř v barevné ulitě

Od 17. 2. 2017 je možné v Galerii Michal´s Collection zhlédnout výstavu obrazů Jana Haranta nazvanou „Z ulity ven“. Malíř zde představuje cyklus maleb inspirovaných neček … Celý článek

Recenze - obrázek

Modrý sentiment

Od 27. 1. 2017 vystavuje František Matoušek v prostorách Galerie Václava Špály kolekci svých „džínových“ maleb převážně z posledních let. Matoušek se zde představuje jako … Celý článek

Recenze - obrázek

Kristus byl pro Dalího i jen pouhá skvrna

Tvrdil, že Bůh existuje, ale on v něj nevěří. Přesto Salvador Dalí v šedesátých letech vytvořil několik biblických ilustrací. Jeho náboženské výjevy se ale – stejně jako … Celý článek

Recenze - obrázek

Nová bible českého designu: Design v českých zemích 1900–2000

Deset let se chystala čerstvá novinka od nakladatelství Academia a UPM. Obsáhlá publikace Design v českých zemích 1900–2000 mapuje proměny designu interiéru, užitkových p … Celý článek

Knižní tipy

Online galerie

iUmeni.cz - expluzivní publikace pro milovníky krásných knih i sběratele - imgReklama