Šímův Poledník, Špálova Berounka, magická plovárna i málem zahozený unikát. Aukce v Arthouse Hejtmánek nabídne také noblesní vánoční dárky

Aukční zpravodajství - obrázek

Obraz Josefa Šímy s názvem Poledník za vyvolávací cenu 4,8 milionu korun, Rozvodněnou Berounku Václava Špály od 2,3 milionu korun, kubistickou Gočárovou knihovnu od 350 000 korun nebo užité umění vhodné jako vánoční dárek.

I tato díla nabídne 14. prosince od 18 hodin večerní aukce Arthouse Hejtmánek v Praze 6 – Bubenči. Jedna z posledních letošních aukcí velkého aukčního domu zahrnuje téměř 200 položek v celkové vyvolávací ceně přibližně 15 milionů korun. Kromě obrazů se jako vždy zaměří i na starožitnosti, sochy, porcelán, sklo, šperky, hodiny a užitý design. Pokud to situace dovolí, předvánoční aukci by chtěli pořadatelé opět uskutečnit živě v sídle Arthousu v Goetheho ulici č. 17/2. Připojit se k ní ale bude možné i online prostřednictvím serveru livebid.cz. Předaukční výstava, při níž si lze vedle dražených děl prohlédnout i jednu z nejkrásnějších vil v Praze, je naplánována od 2. do 13. prosince.

foto k článkuAukci dominuje obraz Poledník (1958) od Josefa Šímy, mystické, tlumeně barevné dílo zachycující torzo v krajině. Vyvolávat se bude za 4 800 000 korun. „Obraz prošel několika výstavami a v polovině 90. let byl vydražen v Paříži za zhruba 10 000 Eur,“ říká Tomáš Hejtmánek, majitel aukčního domu. „Nyní jej nabízíme za téměř dvacetinásobek původní ceny, což odpovídá jeho současnému zhodnocení,“ dodává. Síla Šímovy zčásti plastické malby vynikne nejlépe při pohledu na vlastí oči, i proto mu na předaukční výstavě věnují u Hejtmánků speciální místo i osvětlení.

„Zářivě barevný obraz Rozvodněná Berounka Václava Špály z roku 1925 je výtečnou ukázkou malířova bravurního stylu. Svou datací i jásavě zeleno-modrou barevností patří toto dílo do Špálova nejcennějšího období,“ uvádí dále Tomáš Hejtmánek o obraze s vyvolávací cenou 2 300 000 korun.

foto k článkuUnikátem aukce je i dílo Na plovárně malířky Milady Marešové, představitelky nové věcnosti. „Ikonický obraz Na plovárně je rozhodně nejlepší věcí, jaká se od éto umělkyně na trhu zatím objevila. Dívkou v koupací čepici, hledící zkoumavě přímo na diváka, by měla být prý sama autorka,“ říká Hejtmánek o snivém výjevu s prvky magického realismu. Do aukce jde od 650 000 korun.

K raritám, byť zcela jiného druhu, patří rovněž obraz Flores (1966) významného kubánského malíře Reného Portocarrery. „Současná majitelka ho našla poničený a zahozený někde u popelnice. Teď je perfektně zrestaurován a budeme jej vyvolávat za 150 000 korun,“ říká Hejtmánek o malbě umělce, jehož obrazy jsou zastoupeny ve sbírkách po celém světě a v aukcích se běžně nabízejí od desítek tisíc dolarů. I proto se zajímavě vyhlížející dílo vždy vyplatí ukázat odborníkům z renomovaných aukčních síní, kteří je mohou kvalifikovaně posoudit a odhadnout.

Nákupy srdcem

Na své si však přijdou i zájemci o díla s výrazně nižší vyvolávací cenou. „Do večerní aukce letos záměrně zařazujeme i díla ve střední cenové kategorii, která se mohou stát noblesními vánočními dárky. Při kupování umění totiž nikdy nejde jen o investici ve smyslu pouhého zhodnocení peněz, i když právě teď hodně lidí takto svoje peníze ukládá. Vždycky je to ale hlavně radost a volba srdce, což bývá nakonec ta nakonec nejlepší investice,“ je přesvědčen Tomáš Hejtmánek.

foto k článkuAukce tak nabídne například i Raky s artyčokem (1943), zátiší známého malíře a grafika Cyrila Boudy (od 70 000 korun), dražit bude také Eva s hadem (1999) naivního malíře Libora Vojkůvky. Obraz vyvolávaný za 30 000 korun pochází z pozůstalosti Květy Fialové a mělo by údajně jít o hereččin portrét.

Nechybí ani šperky a přitažlivá je i kolekce stolních hodin z období baroka, empíru, secese i ve stylu art deco, dražených od 18 000 do 80 000 korun.

Trendy v době pandemie: čím dál dražší obrazy, výhodný nábytek

Právě pro nákup podobných kusů – za dobrou cenu a pro radost sobě či druhým – je teď podle Tomáše Hejtmánka ideální čas. „Nejdražší obrazy teď jejich majitelé drží a nechtějí je prodávat. To jejich ceny tlačí nahoru, takže jejich vyvolávací ceny začínají letos na částkách, které by se loni nejspíš prodaly. Velmi dobrá nabídka je teď ale třeba v oblasti nábytku, a to zejména ve střední cenové kategorii od 10 do 50 000 korun. Jde o jakousi generační výměnu: část lidí se zbavuje věcí po předcích, k nimž už oni sami nemají vztah, zatímco jiní si týmiž věcmi zkrášlují svá obydlí. A bývá to dost výhodné, protože některé kusy lze dnes pořídit i za desetinu toho, co by stály před pandemií,“ radí Hejtmánek.

foto k článkuPrávě nábytek bude na aukci zastoupen velmi široce – od baroka až po design 20. století. Nejnižší vyvolávací ceny začínají na 10 000 korunách, nejvyšší cenové hladině vévodí kubistická knihovna (okolo 1913) Josefa Gočára dražená od 350 000 korun. Knihovna byla zhotovena na zakázku pro interiér Glücklichovy vily stojící ve známé funkcionalistické kolonii Baba v pražských Dejvicích.

Luxusní je také jídelna ve stylu art deco, jejíž součástí je elegantní buffet s nástavcem ze skla a leštěné mosazi. Autorem nábytku ze 30. let 20. století je Gočárův žák Daniel Knotek, vyvolávací cena je 95 000 korun.

foto k článkuZ oblasti užitého designu se bude licitovat například o zlacený čajový kubistický servis z let 1911-1912 od Pavla Janáka (180 000 korun), od něhož u Hejtmánků nabízejí také dvě kubistické vázy a dóza.  Vůbec poprvé se na trhu s uměním se objevuje červeno-bílý model čajového servisu architekta a designéra Vlastislava Hofmana, jenž bude možné získat od 220 000 korun.

Zajímavé prodeje se očekávají i u obrazů dvou významných slovenských umělců. Dílo Čekání u stolu (1984) Milana Paštéky bude draženo od 450 000 korun, svěží Kytici (1931) Cypriána Majerníka nabídnou u Hejtmánků od 220 000 korun.

Lákadlem bude i Tělo Kúrose (1984), částečně kolorovaný výdusek Olbrama Zoubka z cyklu reliéfů inspirovaných antikou (70 000 korun).

Arthouse Hejtmánek se jako jedna z mála aukčních síní v Čechách neorientuje jen na klasickou aukční nabídku umění, spočívající především v prodeji obrazů. Vždy tu nabízejí i cenné předměty z oblasti uměleckého řemesla a designu. Síň fungující patří mezi nejvýznamnější aukční domy u nás a její renomé roste i v evropském a světovém kontextu. Celkem se zde už vydražila díla za více než 652 milionů korun.

V Arthouse Hejtmánek už padla řada aukčních rekordů: zatím nejdráže prodaným dílem tu byl v roce 2019 Medkův obraz Akce I (Vajíčko), který se tu vydražil za 57 milionů korun, a v roce 2017 pak velkoformátový obraz Praha (1936–1937) Oskara Kokoschky, vydražený za víc než 52 milionů korun (ceny jsou uvedeny včetně aukční provize).

Autorského maxima se u Hejtmánků dočkal i Karel Malich, Adolf Loos, Jiří Sopko, Adriena Šimotová, Magdalena Jetelová, Jiří Kolář, Bedřich Stefan, Ivan Konstantinovič Ajvazovskij, Boris Grigorijev, Johannes Spilberg, Otakar Švec, Max Oppenheimer, Bohumír Matal, František Urban, Jan Honsa, Ota Janeček, Jaroslav Hněvkovský, Vlaho Bukovac a mnoho dalších.

Šímův Poledník, Špálova Berounka, magická plovárna i málem zahozený unikát. Aukce v Arthouse Hejtmánek nabídne také noblesní vánoční dárky ~ iUmeni.cz ~

Autor / zdroj:
Publisher: www.arthousehejtmanek.cz

Další články

Aukční zpravodajství - obrázek

Aukci Galerie KODL vévodil Kupka i Filla

Na své 86. aukci nabídla Galerie KODL 210 mimořádných uměleckých děl. Vyvolávací částka 98 miliónů byla navýšena téměř na 280 milionů. Prodalo se, poprvé v historii České … Celý článek

Aukční zpravodajství - obrázek

Vánoční aukce společnosti AAA – Antikvity Art Aukce

Společnost AAA se letos po cca 30 letech rozhodla svou poslední aukci v roce – tradiční vánoční aukci, která se vždy koná na Zlatou neděli ­– přesunout z Ostravy do Brna. Celý článek

Aukční zpravodajství - obrázek

Předaukční podzimní výstava v Galerii KODL

Předaukční výstava uměleckých děl, které dominují kresby Františka Kupky a obrazy z významné Borovičkovy sbírky, probíhá v prostorách Galerie KODL od 1. do 27. listopadu. Celý článek

Aukční zpravodajství - obrázek

Kresby Františka Kupky v Galerii KODL

Cyklus sto šesti kreseb Františka Kupky vytvořených pro encyklopedii Člověk a Země vydanou ve Francii v letech 1904–1907 se mimořádně představí na výstavě od 12. do 24. ř … Celý článek

Knižní tipy

Online galerie

Jubilejní 50.ANTIQUE - prodejní veletrh starožitností Praha 18-21.4.2024 - imgReklama