Předaukční podzimní výstava v Galerii KODL

Aukční zpravodajství - obrázek

Předaukční výstava uměleckých děl, které dominují kresby Františka Kupky a obrazy z významné Borovičkovy sbírky, probíhá v prostorách Galerie KODL od 1. do 27. listopadu.

Zakončena bude aukcí na pražském Žofíně v neděli 28. listopadu od 12 hodin. Zájemci budou mít příležitost dražit i online na aukčním portálu Artslimit.com.

Nejstarší umění je v podzimní aukční kolekci Galerie KODL zastoupeno výjimečně hned dvěma sakrálními díly neznámého autorství z počátku 16. století. Nevšedně silnou enklávu tentokrát tvoří malíři 17. století, vesměs holandští mistři a jejich doboví napodobitelé.

Století osmnácté čestně reprezentuje Norbert Grund s dvojicí typických krajinných pandánů. Ten je na časové ose následován Augustem Bedřichem Piepenhagenem či Josefem Navrátilem. V kolekci je opět zastoupena i tzv. Haushoferova škola, a to v prvé řadě zcela ojedinělým dílem samotného Maximiliána Haushofera s názvem Pohřeb vikingského krále (Walhalla). Jeho žáky reprezentují hlavně Adolf Chwala, Julius Mařák, Bedřich Havránek. Čestně jim sekundují bratři Liebscherové a Ferdinand Lepié.

foto k článkuOzvuky francouzské plenérové krajinomalby prezentují díla Antonína Chittussiho. Zcela ojedinělé a pravděpodobně na trhu s uměním dosud nevídané plátno Francouzská monumentální krajina zcela dominuje.

foto k článkuNezanedbatelný prostor tentokrát dostali i osobití autoři narození kolem poloviny století. Počítat mezi ně můžeme především Václava Brožíka. Jedinečné je jeho velkoformátové plátno s názvem Z bretaňského venkova. Významem k němu lze přiřadit českého Mnichovana Gabriela Cornelia Maxe.

Tzv. generace 90. let zde má svého čestného zástupce v díle Maxe Švabinského a žácích slavného ateliéru Julia Mařáka. Vyčnívají především pozoruhodnou prací Pražské nábřeží Antonína Slavíčka. Směle mu sekundují Otakar Lebeda, Ota Bubeníček, Roman Havelka, Alois Kalvoda či vícekrát zastoupený František Kaván. Své nezastupitelné místo má impresionistický krajinář Václav Radimský s reprezentativním souborem hned několika maleb.

Do „dlouhého devatenáctého století“ se i tentokrát promítly práce řady významných solitérních českých výtvarníků. Nalezneme zde díla Vojtěcha Preissiga, Oldřicha Blažíčka, Ludvíka Kuby či Alfonse Muchy.

Francii konce 19. století přímo představuje postimpresionista Pierre Eugen Montézin a jeho Krajina s kravami. Ruské umění má čestného zástupce v Aleksejovi Vasiljevičovi Hanzenovi. Německé umění prezentuje dílo oblíbeného Augusta Alberta Zimmermanna.

foto k článkuNádhernými a skutečně vzácnými obrazy je zastoupeno i 20. století. Kolekci otevírá naprosto unikátní cyklus 106 kreseb Františka Kupky nazvaný Člověk a Země (1904-1905), který vznikl jako ilustrační doprovod ke stejnojmenné encyklopedii. Jeho vyvolávací cena je dvacet pět milionů korun.

foto k článkuV letošní aukčním souboru se raritně sešlo několik významných děl ze slavné sbírky Dr. Jaroslava Borovičky, která jsou bezpochyby jeho hlavní ozdobou. Máme tak vzácnou příležitost nahlédnout do jedné z nejvýznamnějších českých sbírek. Čtyři vynikající plátna reprezentují tvorbu Václava Špály z 20. let. Dva akty Jaro a Léto představují téma ročních období, jež na sebe berou podobu ženských postav. Dalším skvostem je barevně nádherně zpracované plátno Na Vltavě. Krajinná panoramata a zejména řeky byly jeho oblíbeným motivem, na kterém mohl experimentovat se zachycením světla a jeho odrazů. Čtvrtým Špálovým dílem je pak oboustranné plátno: Krajina u Veltrus / Koupající se žena, které spojuje obě uvedená témata.

foto k článkuUnikátní kolekci, rovněž ze sbírky Dr. Jaroslava Borovičky, tvoří i tři malby Emila Filly, jež průřezově představují vývoj Fillovy předválečné tvorby. Nejranější je plátno U zrcadla z roku 1907. Umělcovo kubistické období reprezentuje obraz Hlava starého muže z roku 1914, který vznikl za Fillova rotterdamského exilu, kdy malíř rozvíjel svou inspiraci díly kubistických velikánů Picassa a Braquea. V nabídce je ale také dramaticky pojaté plátno Zápas z roku 1938 z cyklu Bojů a zápasů.

Nejvýraznějším z pláten Jana Baucha, které pocházejí z Borovičkovy kolekce, je obraz Krajina z roku 1937. Vynikající malby prezentují také tvorbu Františka Foltýna. Krásná abstraktní Kompozice z roku 1927 ukazuje, jak vysoké úrovně moderní malby dosáhl umělec během pobytu v Paříži, kdy byl jedním z členů uskupení Abstraction-Création. Surrealismus Františka Janouška je zastoupen dílem Španělské zdi.

Z poválečného období se skrze díla Františka Hudečka, Bohumíra Matala a Kamila Lhotáka představuje malba generace umělců ze Skupiny 42. Výjimečnou kolekci tvoří ovšem především tři práce teprve nyní doceňované Běly Kolářové.

foto k článkuSoudobé umění prezentuje raná práce nejdražšího žijícího autora Theodora Pištěka s názvem Věže, současnější polohu jeho tvorby pak plátno Rozmluva s Hawkingem 1a. V posledních letech na trhu s uměním stále oblíbenější hyperrealistická tvorba Zdenky Reinerové je zde zhmotněna v obraze Tančící dům, sběratelsky zajímavé je ale také plátno Jana Pištěka Voda. Expresívní figurální malbu předvádí dílo Stroj času Michaela Rittsteina. Mladší střední generace autorů je na výstavě zastoupena například díly Ondřeje Basjuka, Vladimíra Houdka, Alžběty Jungrové, Jana Kalába či Pasty Onera.

Část z výtěžku několika dalších děl bude věnována ve prospěch Paměti národa. V rámci této dobročinné dražby se zájemci mohou těšit na práce Josefa Bolfa, Stefana Milkova, Martina Krajce, Jiřího Petrboka, Zbyňka Sedleckého, Adama Štecha, Ivany Štenclové, Karla Štědrého a Márii Švarbové. Charitativní kolekci navíc doplní i dvě plátna Karla Gotta.

Výtěžek z prodeje prototypu hodinek PRIM MIG 15 LE, jehož vlastnosti byly ověřeny na palubách proudových stíhacích letounů, poputuje na Vojenský fond solidarity. Jedná se o nový model z produkce českého výrobce hodinek PRIM z Nového Města nad Metují. Na vývoji se podíleli špičkoví konstruktéři, designéři, odborníci z oboru letectví a samotní piloti. Tento první a jediný prototyp se stane se základem pro standardní výrobu hodinek s označením PRIM MIG 15.

Předaukční podzimní výstava v Galerii KODL ~ iUmeni.cz ~

Autor / zdroj:
Publisher: iUmeni.cz

Další články

Aukční zpravodajství - obrázek

Vánoční aukce společnosti AAA – Antikvity Art Aukce

Společnost AAA se letos po cca 30 letech rozhodla svou poslední aukci v roce – tradiční vánoční aukci, která se vždy koná na Zlatou neděli ­– přesunout z Ostravy do Brna. Celý článek

Aukční zpravodajství - obrázek

Šímův Poledník, Špálova Berounka, magická plovárna i málem zahozený unikát. Aukc …

Obraz Josefa Šímy s názvem Poledník za vyvolávací cenu 4,8 milionu korun, Rozvodněnou Berounku Václava Špály od 2,3 milionu korun, kubistickou Gočárovou knihovnu od 350 0 … Celý článek

Aukční zpravodajství - obrázek

Kresby Františka Kupky v Galerii KODL

Cyklus sto šesti kreseb Františka Kupky vytvořených pro encyklopedii Člověk a Země vydanou ve Francii v letech 1904–1907 se mimořádně představí na výstavě od 12. do 24. ř … Celý článek

Aukční zpravodajství - obrázek

Úspěšná online aukce portálu Artslimit

Velkým zájmem dražitelů během přihazování vyvrcholila v neděli 12. září v podvečer druhá samostatná online aukce výtvarných děl pořádaná specializovaným portálem Artslimi … Celý článek

Knižní tipy

Online galerie

iUmeni.cz - buďte také součástí portálu iUmeni.cz - propagace - imgReklama