Svérázný umělec František Chaun maloval i psal hudbu

Umění a design - obrázek

Jméno František Chaun je dodnes širší veřejnosti prakticky neznámé. A přesto poměrně výtnamně zasáhl do oblasti soudobé hudby a také jako malíř patří mezi řídké domácí reprezentanty art brut. Byl také svérázný humorista a recesista.

foto k článkuNarodil se v roce 26. ledna 1921 v Kaplicích a dožil se 60 let. Přátelé z jeho generace, kteří na něj rádi vzpomínali, už povětšinou odešli. Takže tu dnes zůstává jeho dílo, které se objevuje v aukčních síních či v občasných reedicích starších nahrávek.

František Chaun byl od mládí v kontaktu s moderním uměním. V roce 1940 odmaturoval na gymnáziu v Lounech a zde byl také v úzkém kontaktu s neformálním kroužkem surrealistů kolem Jaroslava Janíka. Jejich pravidelných schůzek se v letech 1940 - 1947 účastnil výtvarník Kamil Linhart, literát Jaroslav Mrnka, František Fast, Hugo Havlík, pozdější novinář, a také František Chaun, který k recitaci veršů preludoval na harmonium. Některé večery se konaly přímo v bytě Chaunových.

Krátce po válce Chaun vystudoval farmacii, titul získal už v roce 1946. Toto zaměstnání bylo ale podle jeho vlastních slov v zásadním rozporu s jeho uměleckým založením.
"Nějak se to asi jevilo i v mé vizáži. Říkali: Tenhleten člověk přece nemůže připravovat léky! Lekárnictví, to je takové... to vlastně jenom prodáváte flastry a čípky a minerálky a chodíte do sklepa... to je bižutérie! To prostě přečtete recept, otevřete šuplík a dáte nějaký ty... Hemorizan nebo Dimethylaminodimethyldizopyrazolon, víte..."

foto k článkuChaunovo výtvarné dílo bylo ovlivněno přátelstvím s francouzským moderním malířem Jeanem Dubufettem a jejich společným zájmem o stylizovaný naivismus a primitivismus. Od konce šedesátých let si ti dva vzájemně korespondovali a posléze došlo i na osobní návštěvy. O dvacet let starší Dubuffet mohl stejně naladěnému Chaunovi konvenovat v mnohém - zejména ovšem ve své nekonvenčnosti, "totální hravosti" vedoucí tu k nezávazné (nebo zdánlivě nezávazné) hříčce, jindy k vyjádření vysoce vážnému a serióznímu. Chaun svému příteli věnoval skladbu Hommage a Dubufette. Sklabnu nahrál v roce 2009 Symfonický orchestr Českého rozhlasu s dirigentem Janem Kučerou.

foto k článkuChaunovo první hudební dílo prý vzniklo už v dětství. Alespoň to v rozhlasovém pořadu v roce 1973 se sebeironií a sklonem k mystifikaci takto líčil:
"Poslyšte, na to bych mohl odpovědět jednak absolutně... a já odpovím rovnou absolutně. Komponovat jsem začal, když jsem se učil na piáno asi tři čtvrtě roku, tak už jsem tehdy napsal skladu. To byl takový valčík, samozřejmě v c-dur. A to jsem tehdy objevil, že g ladí s c i h. To mi bylo tehdy asi 7 let. A ačkoliv to byla první skladba, tak jsem ji nazval Nejpodařenější skladba Františka Chauna."

foto k článkuAž později v 50. letech vystudoval kompozici soukromě u Jindřicha Felda a Klementa Slavického. Chaunovo skladatelské dílo není příliš rozsáhlé, zahrnuje okolo třiceti větších skladeb. Ale je pozoruhodné svým charakterem. Chaun si liboval v neobyčejném a paradoxním, a to jak v námětové oblasti tak ve slohovém uchopení. Kombinoval postupy tradiční i nové hudby. Pozoruhodná je jeho kafkovská trilogie pro orchestr: Proměna, Zámek (Příběh zeměměřiče K.)a Proces z let 1964 -1969. V roce 1971 trilogii vydal Panton v nahrávce Václava Neumanna. Chaun vytvořil i několik skladeb elektroakustických (music for tape), které realizoval v pařížském studiu Acousti.

Autor: Vilém Faltýnek
Zdroj: Magazín Hudební neděle

Svérázný umělec František Chaun maloval i psal hudbu ~ iUmeni.cz ~

Publisher: iUmeni.cz

Další články

Umění a design - obrázek

Kraniometrie Jana Meleny

V prostorách Národní kulturní památky Důl Michal v Ostravě bylo možné do 14.3.20017 zhlédnout pozoruhodnou výstavu grafických prací Jana Meleny s názvem Kraniometrie. Celý článek

Umění a design - obrázek

Památník podle Dominika Langa

První březnový den byl v parku na Praze 6 poblíž Patočkovy ulice odhalen památník nizozemskému diplomatovi Maxi van der Stoel, který se v březnu 1977 setkal s prvním mluv … Celý článek

Umění a design - obrázek

Tvary Evy Pitříkové

Eva Piříková je známa především tapiseriemi, který zasvětila téměř celý svůj život. Její tvorba je výkladem jejího obdivu k přírodě a vyjádřením jejího vztahu k ní a je v … Celý článek

Umění a design - obrázek

Jak se daří české ilustraci?

Zatímco dospělí si na knihy bez obrázků již zvykli, dětem je naštěstí ještě dopřáváme. Dětské knihy se tak staly takřka výlučným prostorem pro současnou českou ilustraci, … Celý článek

Knižní tipy

Online galerie

Jubilejní 50.ANTIQUE - prodejní veletrh starožitností Praha 18-21.4.2024 - imgReklama