Zemřel malíř Jiří Načeradský. Jeho díla má i pařížské Centre Pompidou

Umění a design - obrázek

Ve věku 74 let zemřel ve středu 16.4.2014 malíř Jiří Načeradský. Oznámil to jeho galerista Petr Mach.

Načeradský patřil k významným představitelům figurativní malby. V 70. a 80. letech se nemohl věnovat volné tvorbě a živil se restaurováním fasád historických budov. Působil také jako pedagog, mezi jeho žáky patří třeba Josef Bolf, Lubomír Typlt, Roman Trabura a Zbyněk Sedlecký.

foto k článkuJiří Načeradský se narodil 9. září 1939 v Sedlci na Benešovsku. V letech 1957 až 1963 vystudoval Akademii výtvarných umění. V roce 1968 ho proslavila výstava velkoformátových maleb se sportovní tématikou, kterou mu v Galerii Václava Špály uspořádal Jindřich Chalupecký. V roce 1985 se zúčastnil neoficiálních Konfrontací uspořádaných nejmladší generací umělců.

Od roku 1987 byl členem Volného sdružení 12/15. Po roce 1989 působil jako vedoucí Ateliéru figurální a monumentální malby na Akademii výtvarných umění v Praze a na Fakultě výtvarného umění VUT v Brně, v roce 1991 byl jmenován profesorem.

foto k článkuNačeradský byl vůdčí osobností tvorby nové figurace 60. let, která navazovala na groteskní tendence v českém umění. Do této polohy se umělec s velkým kreslířským talentem dopracoval přes poznání surrealistické tvorby. Koncem 60. let vytvořil řadu pláten přepisujících reportážní sportovní fotografii.

foto k článkuPo odmlce na počátku 70. let přešel od figurace k zobrazení mechanismů, od olejomalby přešel k akrylu a současně parodoval v návaznosti na pop-art postavy amerického kresleného filmu. V 80. letech se vrátil k tradičnější figuraci, ovšem groteskně deformované.

foto k článkuSvými díly je zastoupen ve sbírkách Národní galerie v Praze, Galerie hlavního města Prahy, většiny regionálních galerií v ČR, Muzea Kampa, Galerie Zlatá husa, v zahraničí mimo jiné sedmi díly v Centre Georges Pompidou v Paříži.

Zdroj: http://kultura.idnes.cz/zemrel-jiri-naceradsky-07m-/vytvarne-umeni.aspx?c=A140417_110521_vytvarne-umeni_ob

Zemřel malíř Jiří Načeradský. Jeho díla má i pařížské Centre Pompidou ~ iUmeni.cz ~

Publisher: iUmeni.cz

Další články

Umění a design - obrázek

Filip Pavlík - abstraktní pocity

Filip Pavlík je mladý umělec, žijící a pracující v Praze. Zabývá se malbou abstraktních obrazů. Celý článek

Umění a design - obrázek

Lukáš Orlita v transu

Lukáš Orlita patří k nejoriginálnějším mladým výtvarníkům. Absolvoval FaVU VUT Brno, atelér figurální malby, prof.ak.mal.Jiřího Načeradského. Na fakultě výtvarných umění … Celý článek

Umění a design - obrázek

Romana Rotterová: Cesty světla

Pražská výtvarnice Romana Rotterová (nar. 1931 v Praze) se narodila v rodině sochaře Leonarda Rottera. Náchodská galerie připravila koncem roku 2013 reprezentativní retro … Celý článek

Umění a design - obrázek

Slavná fotografka Annie Leibovitz dostala na Hradě cenu Trebbia

Světoznámá americká fotografka Annie Leibovitzová převzala letošní Evropskou cenu Trebbia za tvůrčí činnost. Ocenění se udílelo 9. března v rámci galavečera ve Španělském … Celý článek

Knižní tipy

Online galerie

Jubilejní 50.ANTIQUE - prodejní veletrh starožitností Praha 18-21.4.2024 - imgReklama