Lukáš Orlita v transu

Umění a design - obrázek

Lukáš Orlita patří k nejoriginálnějším mladým výtvarníkům. Absolvoval FaVU VUT Brno, atelér figurální malby, prof.ak.mal.Jiřího Načeradského. Na fakultě výtvarných umění VUT Brno získal ocenění Ateliérová cena, od roku 1994 pořádá samostatné i skupinové výstavy.

Už během studií na brněnské FAVU patřil Lukáš Orlita mezi nadějné umělce. Se suverénně zvládnutou perspektivou maloval obrazy mostů, které dýchaly kouzlem nové věcnosti. Na velkých plátnech přinášel fotorealistické výjevy ve stylu Gerharda Richtera. Profiloval se jako zřetelný talent realistické malby, který přinášel čerstvý vítr do zatuchlého prostředí u nás stále přežívajícího minimalismu a různých druhů abstrakce ve stylu 60. let.

V poslední době prošla Orlitova tvorba zásadní proměnou. Jednoznačným impulzem pro tuto změnu se stal jeho pobyt v Paříži. Orlita se tam měl možnost seznámit nejen se současným uměním pařížským, ale zprostředkovaně i s podněty z Londýna a New Yorku, hlavních světových center malířství. České malířství se stále ještě úplně nevypořádalo s relikty 60. let a jednou z cest je oživení realistických trendů v malbě. Tuto fázi má už západoevropské a americké malířství za sebou. V 70. a 80. letech prožilo etapu fotorealismu a posléze různých druhů postmoderny. Dnes se spíš snaží najít výtvarný jazyk odpovídající nastupujícímu 21. století. S těmito trendy se Orlita v Paříži setkal a jim se snaží přizpůsobit svou nejnovější tvorbu.

foto k článkufoto k článkufoto k článku

Orlita hledá ve svém okolí předměty denní potřeby (hračky, nářadí...). Všímá si základních archetypálních tvarů, z kterých jsou složeny. Tyto základní tvary pak přenáší na plátno, různě kombinuje a vytváří tak nové abstraktní objekty, které jsou zasazeny do nových souvislostí. Používá výrazných zářících, někdy i fluorescenčních barev, které za určitých světelných podmínek svítí. Orlitovy obrazy mohou sloužit jako vizuální doprovod techna nebo acid housu. Jeho gestická malba svou energií odpovídá tanečnímu rytmu. Orlitův abstraktní iluzionismus působí v našem prostředí poněkud nezvykle a asi bude trvat dlouho než si najde své příznivce. Orlita ale úspěšně udržuje krok s vývojem světové malby a patří mezi nejprogresivnější výtvarníky u nás.

foto k článkufoto k článkufoto k článku

MgA. Lukáš Orlita
Nar. 30. 10. 1974

Studia:
1994 - 2000 - FaVU VUT Brno, ateliér figurální malby, prof. ak. mal. Jiří Načeradský
1989 - 1993 - Střední škola uměleckých řemesel Brno, malba

Účast na sympoziích a workshopech:
2001 - Germinations, Religion, La Caserne, Pontois, Francie
1998 - sympozium Múúúzeum, Loucký klášter, Znojmo

Ocenění:
1997 - Ateliérová cena na Fakultě výtvarných umění na VUT Brno

www.ceskenoviny.cz
http://lukasorlita.webnode.cz/

Lukáš Orlita v transu ~ iUmeni.cz ~

Publisher: iUmeni.cz

Další články

Umění a design - obrázek

Malíř Lukeš: Inspirace je v mých obrazech dokonale čitelná

Malby s tématikou krajiny ve všech jejích podobách a proměnách, vzpomínky z ranného dětství, ale také díla, která hledají inspiraci v písničkách Jaromíra Nohavici nebo vě … Celý článek

Umění a design - obrázek

Filip Pavlík - abstraktní pocity

Filip Pavlík je mladý umělec, žijící a pracující v Praze. Zabývá se malbou abstraktních obrazů. Celý článek

Umění a design - obrázek

Zemřel malíř Jiří Načeradský. Jeho díla má i pařížské Centre Pompidou

Ve věku 74 let zemřel ve středu 16.4.2014 malíř Jiří Načeradský. Oznámil to jeho galerista Petr Mach. Celý článek

Umění a design - obrázek

Romana Rotterová: Cesty světla

Pražská výtvarnice Romana Rotterová (nar. 1931 v Praze) se narodila v rodině sochaře Leonarda Rottera. Náchodská galerie připravila koncem roku 2013 reprezentativní retro … Celý článek

Knižní tipy

Online galerie

iUmeni.cz - buďte také součástí portálu iUmeni.cz - propagace - imgReklama