Má u nás tradice ještě místo?

Umění a design - obrázek

V dnešní době, kdy obchody na internetu jen vzkvétají, elektronické vymoženosti se předhání, která má více funkcí, děti si přejí od Ježíška robota nebo Lego, rodiče chytré hodiny, dědečkové tablet a babičky robotický vysavač, je obchod s tradičními, originálními českými výrobky téměř zjevení.

foto k článkuA i v tomto převládajícím šedém konzumu se najdou ti, kteří stále ještě dají přednost ručně malované keramice, originálnímu dílu, soše, plastice nebo zajímavému šperku či knize. A nemusí jít jen o ozdobné předměty. Taková forma na bábovku z kameniny, ručně drhaná elegantní čepice nebo originální štamprle na slivovičku jsou dárky praktické, a hlavně trvalé hodnoty.

foto k článkuJedním z takovýchto obchůdků je jeden, příznačně nazvaný Tradice, který již 20 let vede paní Ettlová se synem v centru Brna. A tradice na Vás skutečně dýchne hned při vstupu. Vše, co zde objevíte vybírá paní Ettlová pečlivě a osobně od jednotlivých výtvarníků, keramiků, sklářů, sochařů, řezbářů, šperkařů, košíkářů a dalších tradičních řemeslnických mistrů. Všechny zná osobně a mnohdy je její obchůdek jediný, kde můžete na jejich výrobky narazit.
Najdete zde originální obrazy předních českých autorů, např. sochy od Petra Veselého, sklo od sklářské firmy Žampach, lidové podmalby na skle, tradiční keramiku v habánském stylu, ručně vyřezávané betlémy, originální šperky nebo brože. Vybírat je těžké, odejít bez nákupu ještě těžší.


foto k článkufoto k článkufoto k článku


foto k článkuA proto my si budeme přát, aby takovýchto obchůdků a trhů bylo čím dál více a aby se i zájem o ně rozšiřoval a lidé si uvědomili, že to co má smysl a hodnotu, je samozřejmě vedle zdraví, zejména tradiční řemeslo a ruční práce.
Před několika lety i papírovým knihám předpovídali, že budou již jen na podpal. Ale nestalo se tak a vzrůstající tržby nakladatelů i množství nových titulů je tomu důkazem, za což jsme jen a jen rádi a budeme se snažit tyto hodnoty opečovávat co nejlépe a nejdéle.

Tradice, Dana Ettlová
Slovákova 4, 602 00 Brno
otevřeno po 12-18, ut-pa 10-18 hod
www.ceska-tradice.cz, tel. 420541214588

Má u nás tradice ještě místo? ~ iUmeni.cz ~

Autor / zdroj:
Publisher: iUmeni.cz

Další články

Umění a design - obrázek

Po stopách soch Milana Doubravy

Prvního září 2017 zemřel významný český sochař Milan Doubrava, inspirovaný a bytostně spjatý s krásou jihočeského regionu. Na jeho pohřbu se sešlo takové množství lidí, ž … Celý článek

Umění a design - obrázek

Thonetův nábytek na vrcholu popularity již dvě století

Thonet Michael (1796 – 1871) byl synem koželuha Franze Antona Thoneta z Boppard nedaleko Koblence v západní části Německa (tehdy součástí revoluční Francie). Celý článek

Umění a design - obrázek

Ohlédnutí Jana Paula za malířskou tvorbou Romany Králové

Romana Králová (19. 4. 1958 Praha – 24. 5. 2017 Praha) opustila tento svět po dlouhé těžké nemoci na jaře tohoto roku. Patřila ke generaci osmdesátých let, Akademii výtva … Celý článek

Umění a design - obrázek

Zápasy i hry s ornamenty Jindřicha Bošky

Ve věku 86 let zemřel 11.10.2017 významný výtvarník Jindřich Boška, průkopník ornamentální abstrakce. Ppokračoval v rodinné výtvarné tradici. Více než dvacet let pracova … Celý článek

Knižní tipy

Online galerie

iUmeni.cz - expluzivní publikace pro milovníky krásných knih i sběratele - imgReklama