REMBRANDT BUDE

Události - obrázek

Národní galerie Praha uskuteční dlouho očekávanou výstavu Rembrandt: Portrét člověka, která své zahájení posunula z jara na 25. září.

Půjde o rozsáhlý výstavní projekt. Představí více než 110 děl z významných tuzemských i zahraničních institucí a soukromých sbírek, také jedinou Rembrandtovu malbu na našem území Učenec ve studovně, který je aktuálně vystaven v expozici Staří mistři ve Schwarzenberském paláci.    

Ústředním dílem výstavy je portrét Učence ve studovně ze sbírek Národní galerie Praha z roku 1634, tedy z období pro Rembrandta naplněného úspěchem jak v profesním, tak v soukromém životě. Portrét však nezobrazuje jen fyzickou podobu neznámého muže. Rembrandtovi se v něm mistrně podařilo zachytit dramatický duchovní život portrétovaného starce a díky výrazu tváře tak vyprávět bohatý příběh, čímž samotnou malbu staví na úroveň malby historické. I přesto však v sobě toto výjimečné dílo skrývá do dnešní doby více otázek než odpovědí.

„Výstava se tak s pomocí dalších Rembrandtových děl, i s pomocí prací jeho současníků i následovníků (Jan Lievens, Gerrit Dou, Ferdinand Bol, Govaert Flinck či Christopher Paudiss) pokusí přiblížit vnitřní život zachycený ve výrazu portrétovaného, ať už jím byl neznámý člověk či Rembrandt sám“, říká kurátorka Lucie Němečková.

foto k článkuPoznání Rembrandtovy tvorby nikdy nemůže být úplné bez grafiky a kresby, jelikož zejména grafice se Rembrandt věnoval se stejnou intenzitou a invencí jako malbě, a právě proto je pracím na papíře věnována stejná pozornost jako plátnům. Epilog výstavy potom nabídne moderní pochopení Rembrandtova díla v tvorbě předních současných umělců. Jejich autorská intepretace pražského Učence ve studovně ukazuje, že Rembrandtovo dílo je i více než tři sta padesát let po umělcově smrti stále zdrojem inspirace.

Z důvodu aktuální situace a vzhledem k opatřením provázejícím prevenci šíření pandemie koronaviru nebylo možné výstavu otevřít v původně plánovaném termínu. Jen díky velké vstřícnosti a dlouhým jednáním se nakonec podařilo zachovat koncepci projektu. I když vzhledem ke změně termínu k určitým úpravám nakonec dojít muselo, a není tak možné do Prahy přivézt některá původně zamýšlená díla, návštěvník nebude o nic ochuzen. Díky novému termínu se totiž podařilo zajistit jiná, stejně výjimečná díla ze světových sbírek.

Projekt vznikl ve spolupráci s Wallraf-Richartz-Museum & Fondation Corboud v Kolíně nad Rýnem. Výstava proběhne v paláci Kinských situovaném v samém srdci Prahy na Staroměstském náměstí. Pro veřejnost bude otevřena 25. 9. a potrvá do 31. 1. 2021. Doplní ji reprezentativní katalog a bohatá nabídka veřejných a vzdělávacích programů.

REMBRANDT BUDE ~ iUmeni.cz ~

Autor / zdroj:
Publisher: iUmeni.cz

Další články

Události - obrázek

Galerii Rudolfinum zve k environmentálnímu uvažování na UNPLUGGED

Podobně jako hudební interpreti hrající unplugged, tedy výlučně na akustické hudební nástroje místo elektrických, připravila desítka umělců z Rakouska, Belgie, České repu … Celý článek

Události - obrázek

Ta, která maluje s vlky. Lenka Černota se představí v holešovické Bold Gallery

Pod názvem Vlčina, který může symbolizovat živočišnou vůni vlka signalizující skrytou přítomnost tohoto zvířete, ale i kůži, umožňující dívat se a vnímat věci z vlčí pers … Celý článek

Události - obrázek

POLIS / Michal Škapa

Městské struktury předního představitele graffiti scény Michala Škapy aka Trona zaplnily pražskou Galerii U Betlémské kaple. Dominuje jim největší Škapův obraz. Celý článek

Události - obrázek

Vize modernosti. Rudolf Sandalo (1899–1980)

Výstava Rudolfa Sandala mladšího poprvé ve Zlíně prezentuje originály fotografií ikonických staveb naší meziválečné architektury. Celý článek

Knižní tipy

Online galerie

iUmeni.cz - buďte také součástí portálu iUmeni.cz - propagace - imgReklama