MINIMUM / Grygar, Malich, Hilmar, Kyncl (70s/80s)

Události - obrázek

MINIMUM prostředků pro maximální autorskou výpověď. Harmonie vizuálního působení vztahu tvarů, barev, linií a ploch utváří zajímavý celek a vhled do díla československého výtvarného umění let sedmdesátých a osmdesátých.

Barevné chvění tónů / Dynamické linie / Citlivé vnímání plochy / Strukturální vidění

Vztah ke geometrii, čisté linii a formě konstruující jednoduchý tvar. Souznění se odehrává v ploše a prostoru zároveň. Linie, barva a tvar jsou tvůrci struktury, která podtrhuje v díle několik dimenzí. Prostorová matérie vytváří optický efekt, který nás vtahuje do díla samotného.

V prostorách Galerie European Arts si můžete díla čtyř umělců světového formátu vychutnat až do konce srpna 2017.

foto k článkufoto k článkufoto k článku

Milan Grygar

Umělec Milan Grygar se narodil ve slovenském Zvolenu, v roce 1926.
O umění se zajímal už od dětsví, malovat začal ve dvanácti letech. Za války studovat Školu uměleckých řemesel v Brně, v letech 1945 - 1950 Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze (např. u profesora Emila Filly).
Svou první samostatnou výstavu si užíval v pražské Nové síni, tehdy se věnoval především abstraktní malbě.
V následujícíh letech začal tvořit také lineární kresby, akustické kresby (ke každému obrazu neodlučitelně patřila také hudba), velkoformátové obrazy a kresby dřívkem. Na přelomu let 60. a 70. se v Grygarově tvorbě objevily i kresby hmatové. Od šedesátých do osmdesátých let pracoval na mnoha filmových plakátech.
Milan Grygar pracuje především s černou, červenou a bílou barvou.
Umělcovo dílo je zastoupeno v mnoha světových galeriích, ku příkladu v Německu, ve Francii, v Polsku nebo v Japonsku. Chybět samozřejmě nemůže ani Česká republika.
Supraphon již vydal dvě desky Grygarových akustických kreseb.
Milan Grygar si vzal za ženu Květu Pacovskou, malířku a ilustrátorku. Geny umělců jsou zřejmé i u jejich potomků. Syn Štěpán je fotografem, syn Ondřej grafikem.

Karel Malich

Sochař a malíř Karel Malich je jednou z největších hvězd současné výtvarné scény u nás. Narodil se 18. Října 1924 ve východočeských Holicích a z krajiny, která ho v dětství obklopovala, prý dodnes čerpá inspiraci. Studoval Pedagogickou fakultu UK a Akademii výtvarných umění, stal se členem uměleckých spolků Hollar a Křižvoatka.
Svět jeho rozsáhlého díla byl vždy proměnlivý. Procházel vývojem od fauvismu, prošel si kubismem, posunul se až k expresivnímu cítění. Nakonec u něj došlo ke zjednodušování tvarů a jejich postupné proměně v pouhý znak. Jeho drátěné plastiky označují odborníci za zcela originální a novátorský tvůrčí postup. Z hlíny naopak nesochá, protože mu je jako materiál nepříjemná, olejovými barvami – na rozdíl od pastele – nemaluje, protože mu, jak tvrdí, zapáchají.
Malichovo dílo intenzivně komunikuje se světem, ačkoliv on sám se ke svým dílům vyjadřuje jen nerad.

foto k článkufoto k článkufoto k článku

Jiří Hilmar

Malíř, sochař a grafik Jiří Hilmar se narodil roku 1937 v Hradci Králové. V letech 1952 – 1956 studoval na Střední uměleckoprůmyslové škole v Praze u prof. Richarda Pípala. Od roku 1969 žije v Německu Gelsenkirchen).
Byl zakládajícím členem Klubu konkrétistů. Do výtvarného povědomí vstoupil svými optickými reliéfy, které patřily do vlny tzv. rituálně kinetických optických struktur. V Německu prošel obdobím tzv. proticivilizačních akcí, jež znamenaly návrat k přírodě a měly blízko k tehdejšímu procesuálnímu umění či arte povera. V padesátých a šedesátých letech se věnoval užité grafice, především filmovým plakátům a knižním obálkám.
Ceny za filmový plakát: Čestné uznání za kolekci filmových plakátů, Mezinárodní výstava filmového plakátu, Karlovy Vary 1962

František Kyncl

František Kyncl (1934 - 2011) byl český malíř a sochař, patřící mezi nejvýznamnější české konstruktivisty druhé poloviny 20. století. V roce 1968 nuceně emigroval do Německa a usadil se v Düsseldorfu, kde studoval na Akademii umění. Patřil k významným německým autorům tzv. düsseldorfského okruhu.V Německu vydával časopis Schwarz auf Weiss (Černé na bílém), který se zabýval českou nezávislou a exilovou výtvarnou scénou.

Galerie European Arts
Senovážné náměstí 8, 11000 Praha
6/6 – 31/8/2017

MINIMUM / Grygar, Malich, Hilmar, Kyncl (70s/80s) ~ iUmeni.cz ~

Autor / zdroj:
Publisher: iUmeni.cz

Další články

Události - obrázek

Letní výtvarný salon

Premiérový Letní výtvarný salon Kodl Contemporary představuje díla sedmi výtvarných umělců mladší a střední generace. Prodejní výstavu můžete zhlédnout v prostorách Galer … Celý článek

Události - obrázek

Když se slovo krájí a trhá. Plzeňská výstava se ptá, jestli je možné číst obraz

V plzeňské galerii Masné krámy je k vidění výstava Obraz a slovo v českém výtvarném umění šedesátých let, která se podrobně věnuje propojení a možné záměně psaného textu … Celý článek

Události - obrázek

ODBORNÁ KONFERENCE Knižní kultura 19. století

Ve dnech 20. – 21. září 2017 pořádá Muzeum Jindřichohradecka za podpory Národního muzea a Metodického centra pro knižní kulturu a literární muzea při Památníku národního … Celý článek

Události - obrázek

Kurátoři přehlídky o tématu Dichtung und Wahrheit (Sochy v ulicích)

Jedním z nejviditelnějších paradoxů současného světa je náš rozporuplný přístup k pravdě. Na jedné straně trváme na tom, že při jejím hledání není prostor pro subjektivit … Celý článek

Knižní tipy

Online galerie

Jubilejní 50.ANTIQUE - prodejní veletrh starožitností Praha 18-21.4.2024 - imgReklama