Celý život fotím lidi a najednou jsem sklouzl do poetismu, říká fotograf Kučera o nové výstavě

Události - obrázek

Pražská Leica Gallery otevřela výstavu fotografa Jaroslava Kučery. Loňský sedmdesátník dosud portrétoval především lidi, ale nyní "sklouzl do poetismu, banalismu, obyčejnosti", jak říká.Kučera začal fotit poklopy kanálů, stíny komínů na paneláku, klikatící se potrubí či vagony.

Detaily z městského prostředí a zdánlivě banální drobnosti, které člověk každodenně míjí, aniž by jim věnoval pozornost, si za téma svého nového projektu vybral fotograf Jaroslav Kučera.

Jeho snímky budou v pražské Leica Gallery k vidění od tohoto pátku do 2. dubna.

foto k článkuLoňský sedmdesátník Kučera je znám především jako dokumentarista a fotograf lidských osudů. Na nynější výstavě nazvané Tiché dialogy však představuje například portrét poklopu kanálu, stín komínu na paneláku, klikatící se potrubí, vagony, odraz mraků na prosklené fasádě či geometrické objekty v městské krajině.

Všechny tyto předměty v Kučerově pojetí získávají nebývale poetický rozměr.
"Netradičně v tvorbě Jaroslava Kučery se na snímcích nevyskytuje ani jeden člověk," uvedla ředitelka galerie Leica Míla Dubská.

"Počátek byl náhodný, dlouho jsem nefotografoval, dělal jsem knihy, výstavy nebo další projekty. Možná mi něco chybělo," doplnil Kučera.

"Když jsem fotografoval lidi, neustále jsem mluvil a oni mluvili se mnou. Tady jsem sám a ponořen do svých snů. Změna byla tak nádherná a tak se mi to líbilo, že z toho nakonec vznikla výstava a kniha."

Když měl Kučera fotek shromážděných víc, prý mezi nimi začal spatřovat podobnosti. "Začal jsem je dávat do dvojic a vznikla tahle výstava," popsal.

foto k článku"Celý život fotím lidi a najednou jsem sklouzl do poetismu, banalismu, obyčejnosti, tak jsem měl trochu nejistotu," vysvětlil, proč snímky ukázal teoretičce fotografie Daniele Mrázkové, která je kurátorkou výstavy.

Kučerovy fotografie jsou slovy Mrázkové "absolutně nejbanálnějších z banálních objektů". Také ale navazují na českou surrealistickou tradici. "Uvědomujeme si nad nimi, že objev surrealistů funguje, že záznam nejobyčejnější skutečnosti je na hranici neskutečnosti. Právě ta neuvěřitelná banalita je to krásné," řekla Mrázková.
Sama pro sebe si prý Kučerovy snímky s odkazem na surrealisty pojmenovala surbanalismus.

"U fotografů surrealistů šlo o objekty samy o sobě zvláštní či bizarní, Jarda si všímá opravdu těch banalit. Nejnovější soubor je v kontextu jeho díla sice překvapivý, ale nakonec je to logické vyústění toho, co celý život dělal. Je to svět poznamenaný naší činností," doplnila Mrázková.

Jaroslav Kučera

foto k článkuNarodil se 19. prosince 1946 ve vesnici Ředhošť v okrese Litoměřice. Vystudoval stavební průmyslovku v Mělníku, v roce 1973 se stal se stavebním inženýrem. Ihned po státnicích se však začal živit jako fotograf „na volné oze“.V období normalizace fotografoval pro některé časopisy a státní podniky. Po sametové revoluci stál u zrodu fotografické skupiny Signum a v roce 1996 se stal členem agentury Bilderberg Hamburg. V roce 2006 založil vydavatelství Jakura, kde dosud vydal 20, převážně uměleckých publikací.

Díla Jaroslava Kučery byla prezentována od roku 1969 na více než 60ti autorských výstavách v České republice a v zahraničí, např. v Německu, Švýcarsku, Izraeli, USA, Litvě, Francii, Polsku, na Ukrajině, Bosně a Hercegovině nebo v Belgii. Jaroslav Kučera se několikrát umístil na nejvyšších příčkách soutěže Czech Press Photo, kde roku 1995 obdržel historicky první Grant pražského primátora a v roce 2000 získal Hlavní cenu Czech Press Photo. V Kodani dostal 1. cenu v soutěži Fujifilm Euro Press Photo Awards. Vydal 14 autorských fotografických publikací, je zastoupen ve sbírkách českých i zahraničních muzeí a galerií.

Zdroj: CTK, Leica Gallery

Celý život fotím lidi a najednou jsem sklouzl do poetismu, říká fotograf Kučera o nové výstavě ~ iUmeni.cz ~

Publisher: iUmeni.cz

Další články

Události - obrázek

Malířský rozhovor o iluzi

V Galerii U Betlémské kaple se od 26. ledna koná výstava Jana Poupěte a Jakuba Tomáše nazvaná Prototypy iluze. Oba dva malíři hledají nové možnosti revitalizace malby skr … Celý článek

Události - obrázek

Na Špilberku to bude žít i letos aneb Co chystá Muzeum města Brna na Špilberku v …

Hrad Špilberk vstoupil do nové sezóny zprudka. Až do konce února trvá ještě výstava velmi oblíbeného výtvarníka Pavla Čecha a už zahájil výstavu zcela žánrovně odlišnou - … Celý článek

Události - obrázek

Téma Krajiny v Nové galerii

Nová galerie připravila společnou výstavu autorů, kteří se ve svém díle zabývají také tématem krajiny. Na výstavě KRAJINA 2017, která se koná od 25. 1. do 3. 3. 2017, je … Celý článek

Události - obrázek

Rudolfinská akademie nabízí unikátní vzdělávací kurzy nejen pro budoucí starožit …

Původním posláním Rudolfinské akademie bylo umožnit vzdělání lidem provozujícím obchody se starožitnostmi a přispět k profesionalizaci tohoto oboru. Celý článek

Knižní tipy

Online galerie

iUmeni.cz - buďte také součástí portálu iUmeni.cz - propagace - imgReklama