Téma Krajiny v Nové galerii

Události - obrázek

Nová galerie připravila společnou výstavu autorů, kteří se ve svém díle zabývají také tématem krajiny. Na výstavě KRAJINA 2017, která se koná od 25. 1. do 3. 3. 2017, je představena kolekce více než šedesáti obrazů.

Vystavující autoři:

Císařovský Tomáš / Čuška Jakub / Daněk Zdeněk / David Jiří / Ďuriš Juraj / Englberth Miloš / Falušiová Lenka / Gruber Petr / Honz Tomáš / Houska Jirka / Kašpar Adam / Karpíšek Jan / Kaufman Mirek / Kudrnáč Filip / Lomová Ivana / Lukáč Martin / Mainer Martin / Malinová Pavla / Matoušek František / Mrázková Ivana / Mičíková Lucie / Nagypal Michal / Paučo Samuel / Paul Jan / Pangrác Pavel / Písařík Petr / Pištěk Jan / Popaja Aldin / Rittstein Michael / Rapant Michal / Reichel Julius / Salajka Martin / Slavík Marek / Spevák Tomáš / Střížek Antonín / Šormová Kristýna / Špaňhel Jakub / Švehla Filip / Tomáš Jakub / Typlt Lubomír

foto k článku„…Každý obraz je poselství, příběh, informační uzel, čitelný beze slov a za slovy, milovníci umění ho snadno čtou a po čase i ostatní, celé výtvarné umění jsou kódy, kterým rozumí lidé i po tisíciletích.

Přál bych si, aby se poselství výstavy Krajina 2017 lidem líbilo, užili si klid pozornosti, uvolnění a třeba radostné vytržení nad atmosférou jednotlivých obrazů, pobavili se na vernisáži a užili pospolitosti. Takto široce pojatá kolektivní výstava má své kouzlo a ukáže, jak vidí a ztvárňuje barvami krajinu téměř čtyřicet autorů většiny generací, od zavedených autorů po studenty.

foto k článkuV krajině se odehrává vše, život na ni a jen a jen díky ní vznikl a udržel se. Mnoho jeho výhonků je neuvěřitelně životaschopných a neustále se jejich množství zvyšuje. U jednoho z nich se dokonce nejenže zvyšuje počet jedinců, exponenciálně stoupá jeho poznání zákonů, které oživenou krajinu jsou schopny vytvořit, krajina je živá, i když v ní a na ni už většina života zmizela.

Kameny a skály jsou také stvořeny a mají svůj počátek, prostředek a konec, jsou živé, mají svoji vibraci a energii a září, Země je tedy živá bytost, a taky se tak chová, má své rytmy a frekvence, své vodní tepny, svá žhavá jezera a řeky magmatu, své výfuky i své nasávání, její povrch je krása sama, a ke všemu je kolem krajiny atmosféra, kterou vidíme jako modré nebe a můžeme ji dýchat, díky ní je teplo a život.

foto k článkuNádhera krajiny je udivující, cesta domů mě vždy dojímá, rytmus a ráz krajiny Ostravska okamžitě poznám již na pomezí Hané, signalizují je první velké shluky jmelí na vysokých olších a topolech někde za Přerovem, a už se také kopcatí.

Předkové nás poslali v žití do krajiny, jsme jejich poslové, a zároveň kupodivu my posíláme je, jejich geny, umy, vše, co je vepsáno do struktury živé hmoty, tedy DNA, a jejím prostřednictvím šířeno tisíciletími.

foto k článkuPoselství míru je informace, která, jednou vypuštěna, neustále se šíří. Musíme ji šířit všemi možnými cestami, poslové musí být různí, musí využít všech možností šíření informace do různých stran a směrů, nahoru i dolů, do ráje i do pekla…“ (úryvek textu k výstavě od prof. Martina Mainera)

„Výstava KRAJINA 2017 je jedním z největších výstavních projektů, které kdy Nová galerie připravovala. Čtyři desítky autorů, převážně malířů, prezentují svá díla zabývající se tématem krajiny. Věřím, že výstava, která volně navazuje na tematicky zaměřenou společnou výstavu AKT 2016, ukáže divákům rozličné přístupy k zpracování „krajiny“ v současném umění., uvedla Nina Hedwic, galeristka.

Výstava potrvá od 25. ledna do 3. března 2017, komentovaná prohlídka výstavy proběhne ve čtvrtek 9. 2. 2017 od 18:00.

Zdroj: www.novagalerie.cz/krajina

Téma Krajiny v Nové galerii ~ iUmeni.cz ~

Publisher: iUmeni.cz

Další články

Události - obrázek

Na Špilberku to bude žít i letos aneb Co chystá Muzeum města Brna na Špilberku v …

Hrad Špilberk vstoupil do nové sezóny zprudka. Až do konce února trvá ještě výstava velmi oblíbeného výtvarníka Pavla Čecha a už zahájil výstavu zcela žánrovně odlišnou - … Celý článek

Události - obrázek

Celý život fotím lidi a najednou jsem sklouzl do poetismu, říká fotograf Kučera …

Pražská Leica Gallery otevřela výstavu fotografa Jaroslava Kučery. Loňský sedmdesátník dosud portrétoval především lidi, ale nyní "sklouzl do poetismu, banalismu, obyčejn … Celý článek

Události - obrázek

Rudolfinská akademie nabízí unikátní vzdělávací kurzy nejen pro budoucí starožit …

Původním posláním Rudolfinské akademie bylo umožnit vzdělání lidem provozujícím obchody se starožitnostmi a přispět k profesionalizaci tohoto oboru. Celý článek

Události - obrázek

Ostravský dům umění zahájil nové výstavy ze svých sbírek

Galerie výtvarného umění v Ostravě (GVUO), příspěvková organizace Moravskoslezského kraje, která spravuje ostravský Dům umění, zahajuje dvě nové výstavy s názvy Album 76 … Celý článek

Knižní tipy

Online galerie

iUmeni.cz - expluzivní publikace pro milovníky krásných knih i sběratele - imgReklama