Výběr výtvarného umění aukční síně European Arts

Události - obrázek

Podzímní auční sezóna nabírá pomalu obrátky a sběratelé mají vskutku z čeho vybírat. V nedělní aukci síně European Arts, 20.listopadu se bude dražit 133 vybraných děl. Ta nejhodnotnější jsou z počátku 20. století a z období meziválečné moderny.

foto k článkuV aukci se tak například nabídne vzácný restituovaný obraz Emila Filly Poloportrét ženy (1912) s vyvolávací cenou 6,8 milionu korun, na kterém je patrné, jak si Filla osvojoval kubistické postupy. Z tohoto raného autorova období se dochovalo jen velmi málo děl. Obraz, restituovaný z Národní galerie, byl několikrát publikován a vystavován. Dle komentáře PhDr. Karla Srpa pochází tato kombinovaná technika z vrcholného Fillova období.

foto k článkuSběratelsky zajímavou položkou je i tempera na plátně adjustovaném na lepence Přístav se schody II., jedno z bretaňských děl Jana Zrzavého z roku 1949 (21 x 40 cm). Obraz pochází z těžkého období, kdy malíř nesměl vystavovat. Milovníci umění ho mohli poprvé spatřit vystavený až v roce 2002 v Galerii Zdeněk Sklenář. Vyvolávací cena je 3,8 milionu korun.

foto k článkuKrásnou, typicky prosvětlenou Krajinu (olej, plátno, 75 x 100 cm) s plujícími blankytnými poli vytvořil Josef Šíma v roce 1961. Obraz, pochází z majetku francouzského kritika a dokumentaristy Jeana-Marie Drota a do aukce jde s cenou 2,8 milionu korun.

foto k článkuAutorem obrazu Dvě ženy před zrcadlem (1923) je Alfred Justitz, malíř, který se nezařadil do žádné skupiny, ale ve 20. letech se sblížil se skupinou Tvrdošíjní a společně s ní vystavoval. V té době v jeho díle nejintenzivněji ožívaly neoklasicistní tendence. Dvě ženy před zrcadlem (olej, plátno, 81 x 65 cm) se začnou dražit na ceně 2,1 milionu korun.

foto k článkuZ roku 1942 je kvaš a tužka Josefa Lady Stavění sněhuláka (36 x 55 cm), dílo z majetku sochaře Václava Vokálka. Je pozoruhodné tím, že dosud nebylo evidováno. Šlo zřejmě o dárek pro sochařova syna. Vyvolávací cena je 550 000 korun.

foto k článkuRané dílo Antonína Procházky je zastoupeno obrazem Akt (1906, 31,5 x 47,5 cm) s vyvolávací cenou 1,6 milionu korun.



Předaukční výstava se koná v prostorách aukčního domu European Arts, Praha 1, Senovážné náměstí 8 ve dnech 31. 10. 2016 – 19. 11. 2016 od 10.00 do 18.00 a v neděli 20. 11. od 10.00 do 12.00.

Pořádá aukční síň European Arts v neděli 20. listopadu od 13.00
Grégrův sál Obecního domu, Praha 1, Náměstí republiky 5

Zdroj: www.europeanarts.cz

Výběr výtvarného umění aukční síně European Arts ~ iUmeni.cz ~

Publisher: iUmeni.cz

Další články

Události - obrázek

Zlín Design Market již potřetí

Již třetím rokem Zlín umožňuje prezentaci a propagaci mladých designérů a umělců a navazuje tak na tradici Zlína - města designu. O víkendu 26. a 27. listopadu se můžete … Celý článek

Události - obrázek

Podzimní aukce současného umění Etcetera 2

Současné umění dosahuje v posledních letech na světových aukčních trzích výborných výsledků. Český trh se dosud zaměřoval spíše na osvědčené autory z klasické a poválečné … Celý článek

Události - obrázek

Veletrh Antique připomene 25 let profesionálního obchodování se starožitnostmi

Asociace starožitníků letos slaví 25 let své existence. Čtvrt století kultivace českého trhu s uměním připomene mimo jiné tradiční veletrh starožitností Antique, který pr … Celý článek

Události - obrázek

Výstava neznámé, fotografické tváře malíře Zdeňka Sýkory

Interaktivní galerie Becherova vila, pobočka Galerie umění Karlovy Vary, nabízí v současnosti objevnou výstavu „Zdeněk Sýkora fotografem 1937 - 1945 Celý článek

Knižní tipy

Online galerie

iUmeni.cz - expluzivní publikace pro milovníky krásných knih i sběratele - imgReklama