Salon filmových klapek slaví historický rekord

Události - obrázek

Jž 19. ročník projektu Salonu filmových klapek, který je tradiční součástí Zlín Film Festivalu nabídne letos rekordních 135 klapek.

Úkolu vytvořit z obyčejné dřevěné klapky výjimečné umělecké dílo se letos zhostil rekordní počet výtvarníků. „V kolekci tvořené 138 klapkami nechybí tradičně ani skvosty od známých umělců jako jsou Olbram Zoubek, Boris Jirků, Ilja Hartinger, Kateřina Miler a další tradiční přispěvatelé,“ uvádí členka správní rady nadačního fondu FILMTALENT ZLÍN a umělecká ředitelka festivalu Markéta Pášmová a upřesňuje: „Nově ale dostali prostor také mladí, začínající výtvarníci a absolventi uměleckých škol.

foto k článkuAutoři mají možnost sami vybírat techniku zpracování i téma filmové klapky. „Letos bylo pro umělce inspirací třeba  hlavní téma festivalu nebo také festivalový Zlín a jeho atmosféra,“ říká Markéta Pášmová a dodává: „Ze zkušenosti z předchozích let víme, že k oblíbeným patří klapky známých výtvarníku zvučných jmen, které bývají velmi úspěšné při následné aukci klapek.“

foto k článkuLetos se v premiéře mohou zájemci zapojit do dražby také na dálku. Jednu z klapek totiž nabídnou její organizátoři zájemcům prostřednictvím aukčního portálu Aukro. Tradiční aukce 19. ročníku Salonu filmových klapek potom proběhne v neděli 29. května ve Zlíně.

Celkový výtěžek věnuje nadační fond FILMTALENT ZLÍN na podporu autorských snímků studentů filmových škol a dalších začínajících tvůrců. V roce 2015 putovaly na základě soutěže o finanční podporu audiovizuální nebo vizuální tvorby prostředky ve výši 800 tisíc korun na vznik 14 projektů - výstav, dokumentárních, hraných a animovaných filmů.

SALON FILMOVÝCH KLAPEK

foto k článkuProjekt vznikl v roce 1998 jako doprovodná aktivita Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež ve Zlíně. Za dobu jeho existence bylo vydraženo 1 920 filmových klapek, které se v mnoha případech staly součástí uměleckých sbírek ctitelů výtvarného i filmového umění. Projekt Salon filmových klapek disponuje ochrannou známkou autorských práv, a tak zachovává výjimečnost a originalitu jednotlivých uměleckých děl.

Výtěžek z jejich aukce slouží k finanční podpoře výroby filmů - jak hraných, tak i animovaných a dokumentárních. V průběhu 18 let vzniklo díky projektu 228 audiovizuálních studentských děl a v mnoha případech vznik těchto absolventských filmů odstartoval filmovou kariéru začínajících tvůrců.

„Klapka TOUR 2016“

15. 3. – 28. 3. 2016 - Praha, Divadlo Hybernia (vernisáž 23. 3. v 17:00 hod.)
2. 4. – 12. 4. 2016 - Olomouc, Galerie Bohéma (vernisáž 1. 4. v 17:00 hod.)
14. 4. – 1. 5. 2016 - Mladá Boleslav, Škoda muzeum (vernisáž 14. 4. v 17:00 hod.)
4. 5. – 23. 5. 2016 - Zlín, OZC Zlaté jablko (vernisáž 4. 5. v 17:00 hod.) – ½ expozice
5. 5. – 22. 5. 2016 - Brno, Galerie Dílo (vernisáž 5. 5. v 17:00 hod.) -½ expozice
16. 5. – 22. 5. 2016 - Praha, Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR, klapky ze soukromých sbírek
26. 5. – 28. 5. 2016 - Zlín, Kongresové centrum 

ZLÍN FILM FESTIVAL 2016

foto k článkuVe dnech 27. května až 3. června ožije Zlín již 56. ročníkem zlínského filmového festivalu, který je jednou z nejstarších a největších filmových přehlídek svého druhu na světě. Každoročně jej navštěvuje více než 120 tisíc diváků. Festivalové projekce se konají nejen ve Zlíně, ale také v řadě dalších měst České republiky.

Festival letos nabídne hned několik velkých témat. Kvůli fokusu na kinematografii Francie se ponese ve francouzském stylu, připomene 80. výročí založení zlínského filmového studia.

Filmoví fanoušci se mohou těšit na bezmála 350 zajímavých snímků pro děti a mládež, evropské první filmy, animovanou tvorbu a studentské filmy a mnoho dalších v soutěžní i mimosoutěžní sekci.

foto k článkuPřipravený bude také bohatý doprovodný program, který nabídne nejen řadu divadelních představení, koncertů, workshopů, odborných přednášek, výstav, interaktivních a benefičních programů, ale také řadu sportovních, společenských a dalších akcí.

Zdroj: www.zlinfest.cz

Salon filmových klapek slaví historický rekord ~ iUmeni.cz ~

Publisher: iUmeni.cz

Další články

Události - obrázek

RUDOLF NĚMEC - Vše může souviset se vším

Výstava Rudolfa Němce v klubu Topičova salonu se uskutečňuje k osmdesátému výročí autorova narození. Bohužel již nedožitému. Představí výběr z Němcovy tvorby zejména z ob … Celý článek

Události - obrázek

DUŠE PRA/LESA v Egon Schiele Art Centru

Tři nové samostatné výstavy umělců z  České republiky a Peru, doplněné o umělecké předměty i věci denní potřeby obyvatel peruánské Amazonie, na ploše 3000m2 budou příst … Celý článek

Události - obrázek

Objekt Sloní břich na nově přístupné terase a výstava První architektura Martina …

Moravská galerie představuje dílo významného architekta Martina Rajniše prostřednictvím dvou projektů.: Sloní břich a výstava skic v Jurkovičově vile Celý článek

Události - obrázek

In a Landscape

Výstava nabízí manuál různých způsobů, jimiž současné umění tematizuje krajinu (přírodu) a testuje hranice mezi přírodou, uměním a vědou. Výstava se koná v galerii Europe … Celý článek

Knižní tipy

Online galerie

Jubilejní 50.ANTIQUE - prodejní veletrh starožitností Praha 18-21.4.2024 - imgReklama