Fait Gallery se stěhuje do výstavních prostor slévárny Vaňkovka

Události - obrázek

Fait Gallery se přesune do nových prostor. Přesunem do centra se tak více přiblíží svým návštěvníkům a bude se moci stát platformou pro setkávání veřejnosti se světem současného umění. Vstupné bude i nadále zdarma.

foto k článkuFait Gallery od ledna 2016 vystřídá v nájmu stávající Adam Gallery v bývalé budově slévárny Vaňkovka, na adrese Ve Vaňkovce 2 v Brně a přesune sem všechny své aktivity. V prvních měsících začátku roku je v galerii naplánována renovace výstavních prostor s cílem přizpůsobit halu standardům moderní galerijní instituce. Součástí Fait Gallery bude nově funkční kavárna, dílna pro umělce a bookshop. Vzniknou zde také vhodné prostory pro konzultace v rámci nového projektu Ar-ti:kl – pronájmu uměleckých děl nejmladší generace autorů, který zaštiťuje Fait Gallery a bude spuštěn na jaře 2016.

foto k článkuVýstavní činnost bude znovu zahájena 23. 3. 2016 výstavami Kateřiny Vincourové a autorských dvojic Jiří Franta a David Böhm a Ewa a Jacek Dorozsenko. Poslední tři výstavy ve stávajících prostorách budou probíhat od začátku prosince do konce ledna nového roku, aby kontinuita výstavního programu zůstala co nejvíce zachována.

Výstavní plán na rok 2016 i nadále odráží současnou koncepci Fait Gallery. Zahrnuje tři výstavní projekty, které pokrývají celé spektrum výtvarného umění 20. a 21. století: etablované autory českého výtvarného umění i současné umění generace nejmladší. I po přestěhování tak budou probíhat vždy tři výstavy, dvě výstavy v hlavní části haly a jedna v komornější galerii PREVIEW.

„Kvůli kapacitnímu omezení pro realizaci větších výstavních projektů a lepší dostupnosti jsme dlouhodobě hledali vyhovující prostory v centru města, a proto jsem rádi, že tento impuls ze strany současného pronajímatele přišel. Budeme tak moci zachovat účel, pro který byla hala zrekonstruována,“ vysvětluje umělecká ředitelka galerie Denisa Kujelová.

foto k článkuNové uspořádání galerie by mělo směřovat k vytvoření kulturního centra setkávání a vzdělávání v oblasti umění. Fait Gallery naváže na fungující strategii tvůrčích workshopů pro nejmladší publikum, do kterých nově zapojí nejen pedagogy, ale také samotné umělce a kurátory.

“Mým zájmem je i nadále zachovat nulové vstupné a pomáhat tak zvyšovat přirozený standard životní úrovně obyvatel města Brna. Zároveň Fait Gallery přispěje k lepšímu povědomí o současném umění organizací odborných přednášek a workshopů pro veřejnost,” říká zakladatel Fait Gallery Igor Fait.

O galerii

foto k článkuFAIT GALLERY je mladá galerijní instituce, jejíž vznik podnítil a program zaštiťuje brněnský podnikatel Igor Fait. Kromě čtvrtým rokem systematicky budovaného bohatého a kvalitního výstavního programu skládajícího se ze špičky české výtvarné scény je snahou FAIT GALLERY iniciovat rozvoj současného umění a své spektrum zájmu rozšiřuje nad rámec českého i středoevropského kontextu.

Mimo to se zasazuje o podporu soukromého sběratelství a upevnění sběratelské vrstvy ve městě s velkou sběratelskou tradicí. Spoluprací se zahraničními galeriemi podporuje české umělce v možnostech expandovat do zahraničí a zpětně realizací výstav zprostředkovává nejen brněnskému publiku tvorbu zahraničních autorů.

Zdroj: Fait Gallery

Fait Gallery se stěhuje do výstavních prostor slévárny Vaňkovka ~ iUmeni.cz ~

Publisher: iUmeni.cz

Další články

Události - obrázek

Dvě černobílé výstavy

Přemýšlel jsem, co všechno spojuje dvě výstavy, které jsem připravil na začátek letošního roku pro Jihlavu. Fotografka Dagmar Hochová a malíř Václav Rožánek si jsou blíz … Celý článek

Události - obrázek

Václav Rožánek – obrazy a monotypy

V úterý 19. ledna 2016 byla v Domě Gustava Mahlera vernisáží zahájena výstava tvorby Václava Rožánka pod názvem Obrazy a monotypy. Kurátorsky výstavu zaštítí výtvarník D … Celý článek

Události - obrázek

Art is Here je nová stálá expozice v Moravské galerii

Moravská galerie v Brně otevřela novou stálou expozici ve zrekonstruovaném Pražákově paláci. Výstava Art is Here je tvořená z velké části sbírkou Jiřího Valocha a nabízí … Celý článek

Události - obrázek

Karel Novosad - Linie, metoda, prostor

Karel Novosad se po své emigraci do Německa v roce 1968 velmi brzy zařadil mezi renomovanou skupinu umělců, kteří se věnovali konkrétnímu umění. Celý článek

Knižní tipy

Online galerie

iUmeni.cz - buďte také součástí portálu iUmeni.cz - propagace - imgReklama