Galerie oslaví výročí sochaře Kolíbala a autora Maxipsa Fíka

Události - obrázek

Ve znamení kulatých narozenin včetně nedožitých bude výstavní sezona 2015. Návštěvníci se mohou těšit i na díla ze Sudet, tvorbu ruského malíře Ilji Repina či expozici připomínající 50 let večerníčku.

Výstavu nazvanou Česká animovaná tvorba u příležitosti padesátého výročí večerníčku pořádá Národní galerie spolu s Českou televizí. Od 14. května se představí v pražské Valdštejnské jízdárně.

foto k článku K českým večerníčkům nedílně patří i postavička Maxipsa Fíka. Osmdesátiny jeho autora Jiřího Šalamouna si budeme z různých úhlů připomínat hned dvakrát – od 29. ledna v olomouckém Muzeu umění a od 7. března v Galerii Středočeského kraje v Kutné Hoře. V Olomouci se rovněž od konce ledna představí dvě nové významné akvizice od světoznámého malíře, sochaře a grafika maďarského původu Victora Vasarelyho.

Kulhánek, Jirků, Rittstein

Rovněž menší olomoucká galerie Mona Lisa příští rok vsadí na výročí. Od 13. ledna to bude výstava k nedožitým 75. narozeninám grafika a tvůrce známek či bankovek Oldřicha Kulhánka. Dále připomene jubilea Jana Saudka či Borise Jirků, na únor chystá expozici Kamila Lhotáka a na podzim Michaela Rittsteina.

Národní galerie má za sebou personální zemětřesení, přesto ani její výstavní sály nebudou v následujícím roce prázdné. 19. března přinese výstavu k devadesátým narozeninám významného sochaře a výtvarníka Stanislava Kolíbala. Rodáka z Orlové připomene v září také Galerie výtvarného umění v Ostravě. Na 11. června NG nachystá expozici Smysl pro umění, která ukáže sbírky a nákupy České akademie věd a umění z let 1890–1952. V říjnu se potom ve Veletržním paláci bude konat výstava Jiřího Davida nazvaná Apoteóza.

foto k článkufoto k článkufoto k článku

#?-:nbsp;

Fascinace kosmem

Tradičně ceněné, avšak na náročnější publikum cílené expozice chystá pražská Galerie Rudolfinum. Příští rok to bude výstava nových děl britského výtvarníka Rogera Hiornse, který k nalezeným a upraveným objektům přidává živé modely (od 27. května) a přehlídka pěti umělkyň nazvaná Flash (od 30. září), jež nabídne rovněž práci s lidským tělem.

Galerie hlavního města Prahy uspořádá výstavy Jána Mančušky, Květy Pacovské či Dalibora Chatrného. Jedním z milníků příštího roku bude i expozice belgického symbolistního malíře, spisovatele a okultisty Jeana Delvilla (1867–1953) v Domě U Kamenného zvonu.

Lehce mimo klasický umělecký záběr, ale s neméně zajímavým tématem přijde Muzeum hlavního města Prahy, a to konkrétně s výstavou Hroby barbarů v Praze-Zličíně, která začne 5. května. Na unikátních nálezech pohřebišť bude dokumentovat dramatickou dobu stěhování národů na území Čech.

foto k článkuV Karlových Varech se představí sochař a grafik Vladimír Škoda. Originální instalaci fascinovanou kosmem připraví pro konkrétní prostory karlovarské Galerie umění. Následovat bude i repríza výstavy Hraniční syndrom, na níž malíři David Saudek, Jaroslav Valečka a sochař Martin Káňa pojali téma příhraničního soužití v Sudetech. Jistým zahleděním do vesmíru se vyznačuje i tvorba Karla Malicha. Toho bude Galerie Zdeněk Sklenář prezentovat ve Finsku a Číně. V pražské pobočce nabídne díla malíře Josefa Achrera.

Od 26. června bude na zámku Hluboká nad Vltavou otevřená výstava věnovaná Iljovi Repinovi a ruskému umění 19. a počátku 20. století.

Autor: Václav Hnátek
Zdroj: www.idnes.cz

Galerie oslaví výročí sochaře Kolíbala a autora Maxipsa Fíka ~ iUmeni.cz ~

Publisher: iUmeni.cz

Další články

Události - obrázek

Výstava skončila, obrazy dostávají druhou šanci na internetu

Projekt nazvaný Art for Good přináší výběr zajímavých expozic, „vstoupit“ do nich lze zdarma. A napořád. Výstavy, které už se v galeriích rozloučily, dostávají novou příl … Celý článek

Události - obrázek

Ulrich Erben – Poesie kontrastu

Výstava představuje německého malíře Ulricha Erbena. Tento mezinárodně vysoce ceněný umělec bude v Čechách vystavovat úplně poprvé. Ve své tvorbě pracuje s vzájemnými kon … Celý článek

Události - obrázek

Brno-moravský Manchester. 250 let textilního průmyslu

Výjimečná expozice ukazující velkolepou kapitolu brněnských dějin se otevřela pro veřejnost! Výstava „Brno-moravský Manchester“ s podtitulem „250 let metropole textilního … Celý článek

Události - obrázek

Startuje 26. ročník Ceny Jindřicha Chalupeckého

Nejprestižnější české umělecké ocenění, Cena Jindřicha Chalupeckého, vstupuje do svého 26. ročníku. Přihlášky mohou umělci zasílat do 2. března 2015. Pět finalistů vybere … Celý článek

Knižní tipy

Online galerie

Jubilejní 50.ANTIQUE - prodejní veletrh starožitností Praha 18-21.4.2024 - imgReklama