Lidé na okraji a bez příkras. Edice Olomoučtí fotografové představuje dílo Blanky Lamrové

Recenze - obrázek

Dítě v omšelém kabátku zakusující se do suchého rohlíku před oprýskanou budovou. Příznačnější fotografii na obálku knihy snímků Blanky Lamrové, rodačky z Litovle a dlouholeté fotografky Národní galerie v Praze, vybrat nešlo.

Její autentickou tvorbu s důrazem na zachycení reality lidí na okraji společnosti, dětí, seniorů či Romů představuje Muzeum umění Olomouc (MUO) a Vydavatelství Univerzity Palackého (VUP) v další knize z úspěšné edice Olomoučtí fotografové.

foto k článkuBlanka Lamrová se řadí se do proudu českých fotografických dokumentaristek s humanistickým a sociálně emancipovaným přístupem. „Ve všech jejích fotografiích je nejčastějším námětem člověk a jeho vztah k okolí či k dalším lidem na pozadí dobových podmínek a událostí. Jako vnímavá pozorovatelka života kolem sebe si Blanka Lamrová zakládá na maximální možné autenticitě a síle okamžiku,“ říká editorka knihy a kurátorka MUO Štěpánka Bieleszová.

Lamrová ve své tvorbě neuznává aranžování, manipulaci s fotografovanými modely a objekty, nepoužívá umělé osvětlení či blesk. Zachycuje svět bez příkras. Tematicky se v její tvorbě výrazně propisují například cesty vlakem a normalizační atmosféra zrcadlící se ve výrazech ztrápených cestujících. V portrétech lidí z ulice si všímá zajímavých postaviček, především dětí a starých lidí, tedy dvou krajních pólů lidské existence. Dokumentovala také folklórní festivaly, hnutí hippies či romskou komunitu. Zajímá ji rovněž ztráta genia loci měst – zachycovala rozpad těžebním průmyslem poznamenaného Kladna, v odrazech kaluží pak chátrající Prahu 80. let.

foto k článku„Jsem rád, že se nám s Muzeem umění Olomouc daří pokračovat v této edici a vzdávat hold práci fotografů z našeho regionu. Díky Blance Lamrové máme v edici první představitelku ženské fotografické školy a zároveň se s ní vracíme k dokumentárnímu pojetí fotografie. Edice Olomoučtí fotografové svou uceleností představuje výrazný počin v oblasti fotografických publikací a těšíme se na další svazky,“ přislíbil rozvoj edice ředitel VUP Aleš Prstek.


Blanka Lamrová (*1949)
Fotografická dokumentaristka se sociálně emancipovaným přístupem a důrazem na autenticitu. Ve svých fotografických počátcích nacházela inspiraci u Josefa Sudka, Františka Drtikola či Jindřicha Štreita. Do pozornosti fotografického světa pronikla v 70. letech minulého století, kdy pravidelně vystavovala v prostorách Staroměstské radnice na přehlídkách Ženy za kamerou, které se z dnešní perspektivy jeví jako genderově mimořádně emancipační akce. Před revolucí se pohybovala rovněž v šedé, neoficiální zóně. Při zachycování osudů východoněmeckých emigrantů, kteří se chtěli dostat na Západ, se potkala např. s dvorním fotografem Václava Havla Tomki Němcem či Herbertem Slavíkem. Většinu profesního života zasvětila fotografování pro Národní galerii v Praze.

Edice Olomoučtí fotografové

foto k článkuEdici Olomoučtí fotografové připravuje Muzeum umění Olomouc ve spolupráci s Vydavatelstvím Univerzity Palackého. Série, která představuje mezinárodně významné fotografy spjaté s olomouckým regionem, si vysloužila např. Cenu Olomouckého kraje za přínos v oblasti kultury či ocenění na zahraniční scéně. Dosud v ní vyšly knihy mapující dílo Miloslava Stibora, Petra Zatloukala, Karla Kašpaříka a Michala Kalhouse.

Publikace snímků Blanky Lamrové vychází díky podpoře Ministerstva kultury ČR, Statutárního města Olomouc a Olomouckého kraje.

Lidé na okraji a bez příkras. Edice Olomoučtí fotografové představuje dílo Blanky Lamrové ~ iUmeni.cz ~

Autor / zdroj:
Publisher: iUmeni.cz

Informace o knize

Název: Blanka Lamrová
Autor: Bieleszová, Štěpánka
Rok vydání: 2023

Koupit tuto knihu u nás

Další články

Recenze - obrázek

Vychází Mářiny paměti, nové vydání knihy U Janáčků podle vyprávění Marie Stejska …

Originály ilustrací jsou k vidění v Památníku Leoše Janáčka na výstavě Vendula Chalánková: Mářiny paměti. Celý článek

Recenze - obrázek

Jak se dělá design - skvělá kniha skvělých autorů!

Po úspěšném titulu Jak se dělá galerie, který vydala Moravská galerie již před několika lety v edici Junior vychází další skvělý kousek – Jak se dělá design. Celý článek

Recenze - obrázek

Cesta předurčena osudem Jitka a Květa Válovy

Cesta předurčena osudem / Květa a Jitka Válovy vznikla jako doprovodná publikace k stejnojmenné výstavě konané v GASK – Galerii Středočeského kraje u příležitosti 100. vý … Celý článek

Recenze - obrázek

Doteky /O knize a autorech/

Karel Demel a Břetislav Ditrych se znají už dlouho, hodně dlouho. První je náš přední grafik, tvůrce řady oceňovaných bibliofilií a ilustrátor, jeho výstavy doma a v zahr … Celý článek

Knižní tipy

Online galerie

iUmeni.cz - buďte také součástí portálu iUmeni.cz - propagace - imgReklama