Fotografická art kniha Barbory Jelínkové Rozpomenutí s portréty Vilmy Cibulkové, Ivany Jirešové, Jana Hrušínského, Lukáše Musila a dalších osobností

Recenze - obrázek

Renomovaná fotografka Barbora Jelínková vydává pozoruhodnou fotografickou art knihu Rozpomenutí.

Na jejích stránkách se v plynoucí harmonii prolínají umělecké portréty známých osobností s niternými autorskými texty. Rozpomenutí je výjimečným počinem nejen svým obsahem, ale také velmi kvalitním zpracováním, včetně textilní vazby, v duchu té nejlepší tradice knihařského řemesla. Knižní debut Barbory Jelínkové vychází v limitovaném nákladu, všechna vydání jsou signovaná včetně vlastnoručně psaného slova pocitu, které se stává osudovým pro svého čtenáře. 

foto k článku„O knize jsem přemýšlela dlouho, ale všechno musí uzrát. Věděla jsem, že to nebude jen kniha plná fotografií. Mně musí věci dávat smysl, navazovat. Musím nad nimi přemýšlet tak dlouho, dokud nevidím souvislosti. A tak se všechno během posledního roku vyvíjelo vlastně každým dnem. Probouzela jsem se neustále s novými pocity a vhledy,“ říká Barbora Jelínková.

foto k článkuBarbora Jelínková ve své knize zachytila hudebníka Karla Havlíčka, herečky Vilmu Cibulkovou, Vlastinu Svátkovou, Denisu Nesvačilovou, Ivanu Jirešovou, Michaelu Badinkovou, Jitku Osičku, herce Jana Hrušínského, zpěvačku Lucii Vondráčkovou, výtvarníka Lukáše Musila aka Musu, malíře Richarda Kočího, sochaře Martina Žáka, MUDr. Jana Vojáčka a street art umělce Davida Strauzze. Proč právě jejich portréty? „Jsou to fotografie nastřádané během let. Někdo si ode mě fotografie osobně přál, někdy mám já vlastní touhu zkoumat sama sebe skrze fotografii, tedy oslovím toho, kdo je mi právě v daný čas odpovědí, a nějaké fotografie jsou i z vlastních projektů. Při finálním výběru bylo prioritou, aby kniha tvořila něco, co vychází ze mě. Proto jsou v knize ti, kteří jsou pro mě archetypy mého vlastního sebepoznání,“ odpovídá autorka.

foto k článkuPortrétní fotografie doplňují texty Barbory Jelínkové: „Texty vznikaly léta, jsou čistě mými pocity, tam, kde necítím hranice. Nikdo vás neomezuje svojí reakcí či hodnocením vašeho uvnitř, ani se nekonfrontujete s očekáváním pochopení. Prostě jen můžete. Píšu si často takové ty svobodné papíry po kabelkách, kam zaznamenávám myšlenky. Přináší mi to lehkost a vnitřní osvobození."

foto k článkuVšechny fotografie z knihy Rozpomenutí byli součástí velké autorské výstavy Barbory Jelínkové v rodné Mladé Boleslavi. Ve zdejší galerii představí veřejnosti svou dosavadní tvorbu – dosud nezveřejněné malby i portréty.

O autorce

Barbora Jelínková (*1986) je česká fotografka a výtvarnice zabývající se uměleckou fotografií, malbou a tvorbou jí svobodnou. Vyniká svým identickým rukopisem, kde vnukává opravdovost, skrze jí vlastní snový pohled. Přesto však s přiznáním surovostí života a esencí jemnocitu, která je nedílnou součástí každého z nás. Její tvorba je spolupráce přítomného času a vzájemného propojení spolu s portrétovanou osobou. Ráda prohlubuje pocity, sahající až k vlastní entitě, pozoruje, kde končí iluze a začíná být viděna pravda vztahů a sebe samých. 

Zachycuje především portrét širší veřejnosti a známé tváře české umělecké scény. Jejím specifikem je zviditelňování dětského světa v nejjemnější podobě.

Její obrazy jsou vyjádřením vnitřních pocitů, kde je hlavním sdělením ženský princip v mnoha podobách, zapracovaný do intuitivní malby. Stávají se jakýmsi vnitřním dialogem. Tam, kde už fotografie jí samotné nestačí. Pravidelně svou tvorbu představuje na autorských i kolektivních výstavách.

Velmi intenzivně se zapojuje do charitativních projektů a neziskových aktivit, které mají významné místo v jejích osobních projektech a staly se nedílnou součástí jejího vnitřního světa. Je autorkou úspěšného charitativního projektu “Jsem kým jsem”. Jejím životem a studiem se prolínala malba a kresba a také psané slovo a literatura.

Fotografická art kniha Barbory Jelínkové Rozpomenutí s portréty Vilmy Cibulkové, Ivany Jirešové, Jana Hrušínského, Lukáše Musila a dalších osobností ~ iUmeni.cz ~

Autor / zdroj:
Publisher: iUmeni.cz

Informace o knize

Název: Barbora Jelínková - Rozpomenutí
Autor: Barbora Jelínková
Rok vydání: 2021

Koupit tuto knihu u nás

Další články

Recenze - obrázek

Jan Jindra: Charles Bridge

Titul, který vydalo nakladatelsví Bigg Boss na sklonku loňského roku bude patřit asi mezi poslední vydané tohoto úspěšného nakladatelství. Ale kdo ví, třeba vydavatelskou … Celý článek

Recenze - obrázek

Edice Olomoučtí fotografové

Chcete-li udělat radost sobě nebo svým blízkým kvalitní publikací za přijatelnou cenu s trvalou hodnotou, doporučujeme publikace o olomouckých fotografech z nové edice … Celý článek

Recenze - obrázek

Sběratelská kolekce: Tento výtisk má číslo...

Ačkoliv v Čechách zatím není tradice sběratelství knih natolik rozvinutá navzdory velmi významné avantgardní bibliofilní produkci začátkem minulého století, můžeme i dnes … Celý článek

Recenze - obrázek

Kniha jako bezpečná investice: Podívejte se na novou limitovanou edici Labyrint …

V poslední době nabírá na popularitě investování do knih, je to oblíbený celosvětový trend, který sebou přináší i kulturní nebo historický podtext. Tak se na to podíváme. … Celý článek

Knižní tipy

Online galerie

iUmeni.cz - buďte také součástí portálu iUmeni.cz - propagace - imgReklama