Při komiksu Rudo buď zrudnete, nebo se zrůdně nasmějete

Recenze - obrázek

Daniel Majling se představuje se svým debutem. Velká komiksová sbírka Rudo láká na tragického asociála, který není schopen najít si holku, vycházet s přáteli, není schopen ničeho. Snad kromě posmívání se ostatním. Černohumorné povídky zahřejí u srdce každého s kouskem škodolibosti v duši.

Co se týče děje příběhů, pohybujeme se od civilních ironií až po čiré bizarnosti. Člověk tak může potkat Johna Lennona (který je bůhvíproč v nebi), lidi, kteří neznají smrt, Salmana Rushdieho, psychouše psychiatra a v neposlední řadě bradavky přemítající o smyslu života. Jo, a při tom všem se samozřejmě pobavíte na účet milence bez naděje Ruda.

foto k článkuRudo slovenského autora Daniela Majlinga má na sobě stigma Explicit content. A ještě cosi o nekorektním černém humoru a sexu. Jejejej, člověk už tak trochu přistupuje opatrně, neboť se několikrát spálil, že ne vždy tato lákadla nalákají na dobré věci. Prvoplánost, jednoduchost, primitivita, znáte to (navíc v České republice je nějaká nekorektnost úplně zbytečná). Ale v případě Ruda nejde o suchá lákadla, komiks stojí za to, ať už zmíněné plní, nebo ne. Hlavní hrdina (?) Rudo je smolař, tragéd, nula, nicka, beznadějný případ, lůzr. Přesně ten typ protagonisty, jehož každého správného škodolibého čtenáře baví sledovat. Bod jedna.

Co se týče příběhu, nejde o nic hlubokého, ovšem, ale o opravdovou, neurvalou prdel. Dělat si srandu ze všeho, zesměšňovat, co jde. Nechat příběh jet, kam až se vyvine a nevázat ho.

Zlaté časy českého komiksu?

foto k článkuHumor ale nejvýše povyšuje styl. Postavy mluví věcně, nápaditě (i co se týče zahraničních komiksů se Rudo umisťuje na předních příčkách v počtu geiálních hlášek na stránku) a hlavně intelektuálně.

A právě perfektní mix intelektuálně podaného primitivního humoru (což se u nás objevuje právě jen u československých tvůrců, čím to?) z knihy dělá něco víc. Něco, u čeho se budete smát od začátku u konce a rozhodně po tomhle zřídle smíchu ještě někdy v budoucnu sáhnete.

Abychom však nebyli přehnaně pozitivní a hatefree, ke kresbě se vyjádřeme s několika ale. Černobílá kresba se k černému humoru hodí, ale občas by nějaký vtip lépe vyzněl ve veselejším, barevném prostředím (málokdy, malinkaté ale). Větší ale: Hrubost kresby také dobrá, ale čas od času trochu nepřehlednější. Moc pěkná gramáž papíru, ale někdo pak může být překvapený, že je to jen 250 stran (výběrové ale).

foto k článkufoto k článkufoto k článku

Svérázný Rudo, který by neměl chybět nikomu, kdo se rád bez ostychu zasměje, tuto cestu potvrzuje jiným, ale také výtečným způsobem. Roztrhá vám bránici ostnatým drátem.

Autor: Ondřej Pešek, Zdroj: www.topzine.cz .

Při komiksu Rudo buď zrudnete, nebo se zrůdně nasmějete ~ iUmeni.cz ~

Publisher: iUmeni.cz

Informace o knize

Název: Rudo / komiksové povídky
Autor: Majling Daniel
Rok vydání: 2015

Koupit tuto knihu u nás

Další články

Recenze - obrázek

Soutěž Nejkrásnější české knihy roku 2014

V soutěži Nejkrásnější české knihy, jejíž kořeny spadají do roku 1928, je hodnoceno grafické, ilustrační a polygrafické zpracování knih vydaných v českých nakladatelstvíc … Celý článek

Recenze - obrázek

Leopold Bauer - heretik moderní architektury

Leopold Bauer (1872–1938) patřil kolem roku 1900 k předním představitelům moderní architektury ve střední Evropě. Byl označován za tvůrce prvního moderního domu v habsbur … Celý článek

Recenze - obrázek

Kamil Lhoták a knihy. Monografie nezaměnitelného ilustrátora

Obsáhlá publikace věnovaná knižní tvorbě Kamila Lhotáka, obsahuje stovky reprodukovaných ilustrací, soupis knižní tvorby, předmluvu napsal prof. František Dvořák. Celý článek

Recenze - obrázek

Nejrozsáhlejší monografii českého fotografa nyní vydává Slovart

Nejrozsáhlejší monografie představuje dílo světově proslulého českého fotografa Jana Saudka. Je to zatím první publikace vytvořená redaktory nakladatelství Slovart, ktero … Celý článek

Knižní tipy

Online galerie

iUmeni.cz - buďte také součástí portálu iUmeni.cz - propagace - imgReklama