Harry Potter – kouzelník nebo hodinář?

Aukční zpravodajství - obrázek

5. října 2019 pořádá Aukční dům Zezula svou již 64. aukci, tentokrát zaměřenou výhradně na hodiny a hodinky. Na své si si tentokrát možná nepřijdou jen milovníci hodinek a strojků. Jedny hodinky totiž z pestré nabídky malinko vyčnívají, nikoli však cenou, nýbrž hodinářem, který je zhotovil.

Kdo by neznal Harryho Pottera? Harry Potter je kouzelník z kouzelnické školy v Bradavicích, kterého stvořila J.K. Rowlingová napsáním série knih a jejich následným zfilmováním, čímž ovlivnila celou generaci teenegerů po celém světě a sobě zajistila nehynoucí slávu a nemalý finanční obnos.

Kde se ale nápad na tak populární postavu zrodil a je na postavě Harryho Potera něco skutečného?

Dle Wikipedie (otevřené encyklopedie) nápad na příběh o kouzelnickém učni dostala Rowlingová během cesty vlakem z Manchesteru do Londýna. Jejím oblíbeným místem pro psaní se během tvorby prvního dílu stala jedna z edinburských kaváren.

foto k článkuVe skutečnosti ale Harry Potter skutečně žil, a sice v Londýně ve Walworthu, učení dokončil v roce 1761, členem Clockmakers Company se stal v roce 1778, mistr od roku 1795 do roku 1808, byl otcem Harryho Pottera (2.). Ten se stal mistrem v roce 1812 a zcela nečekaně zemřel 30. srpna 1813. (zdroj Aukční dům Zezula).

foto k článkuHodiny, hodinky, posunovače času nebo astroláby jsou protkané celým dějem o Harry Potterovi. Dokonce i místo narození skutečného hodináře Harryho Pottera v Walworthu se podobá jeho největšímu sokovi Voldemortovi. Je tedy docela dost možné, že inspirace Rowlingové nebyla jen tak náhodná a z příběhu o hodináři Potterovi si vypujičila více, než by se mohlo zdát.

A nebo si s námi Harry Potter – kouzelník z Bradavic pohrává, a vrátil se v čase, aby sestrojil jako hodinář skutečné hodinky z baziliščí kůže?

Přijďte 5. 10.2019 do Aukčního domu Zezula na aukci a přesvědčte se sami. Hodinky mohou být Vaše.

foto k článkuSTŘÍBRNÉ KAPESNÍ HODINKY S POUZDREM ZE ŠAGRÉNOVÉ KŮŽE (pol. č. 088) Anglie, Londýn, Harry Potter 1792
Stříbrné kapesní hodinky, celková (hrubá) hmotnost 65,79 g, Ø 4 cm, v ochranném pouzdru ze zlacené mosazi kovu krytém šagrénovou kůží, Ø 4,8 cm. Bílý emailový ciferník je dělen černými římskými číslicemi pro hodiny a arabskými pro minuty, opatřen dvojicí prolamovaných ruček ze žlutého kovu a ve střední části zdoben pestře malovanou vedutou. Strojek s vřetenovým krokem, vyřezávaná základová deska a můstek setrvačky, značeno: "HARRY POTTER LONDON 233". Na vnitřní straně pláště anglické puncovní značky, mistrovská zn. "WF". Stav B. Funkční a jdoucí, včetně klíčku. Vyvolávací cena 11.000 Kč.

Více o aukci a aukčních položkách naleznete ZDE

Harry Potter – kouzelník nebo hodinář? ~ iUmeni.cz ~

Autor / zdroj:
Publisher: iUmeni.cz

Další články

Aukční zpravodajství - obrázek

Nadčasový Jiří KOLÁŘ

Básník, autor experimentální a vizuální poezie, dramatik, překladatel, sběratel umění a mecenáš samizdatové literatury a mladých umělců. Je jedním z nejvýznamnějších česk … Celý článek

Aukční zpravodajství - obrázek

Nový aukční rekord Milana Grygara

Rozměrný obraz Milana Grygara z cyklu jeho černých maleb z přelomu 80. a 90. let se na úterní aukci společnosti European Arts, pouhé dva dny před začátkem umělcovy výstav … Celý článek

Aukční zpravodajství - obrázek

Nejlepší pololetí na českých aukcích

Letošní první pololetí je nejúspěšnějším pololetím v historii českého trhu s uměním. Sběratelé a investoři na aukcích od února do června utratili více než 737 milionů kor … Celý článek

Aukční zpravodajství - obrázek

Věra Janoušková - nejzajímavější experimentující sochařka generace 60. let

Toto označení zcela právem patří sochařce Věře Janouškové. Svá díla často tvořila z vyhozených věcí, například starých smaltovaných plechů ze smetišť, ze kterých svařova … Celý článek

Knižní tipy

Online galerie

iUmeni.cz - buďte také součástí portálu iUmeni.cz - propagace - imgReklama