Jan Kaplicky. Výkresy

Architektura - obrázek

Do 16. 6. 2015 bude v 5.patře Veletržního paláce Národní Galerie, Dukelských hrdinů 47, Praha 7, přístupná velmi zajímavá výstava Jan Kaplicky: Výkresy.

foto k článkuJan Kaplický (1937–2009) je české veřejnosti znám především jako vizionářský architekt, hledající nové pojetí architektury, který svými projekty dokázal vzbuzovat vášně kladné i záporné. Specifickou stránkou jeho práce byl způsob prezentace návrhů prostřednictvím neopakovatelných kreseb, které v době předpočítačové udivovaly (a dodnes udivují) svou precizností. Kresba byla Kaplického vášní, z níž se stala jeho autorská značka.

foto k článkuNa výstavě je představeno více než 20 velkoformátových kreseb, které již byly v březnu letošního roku vystaveny v AA galerii v Londýně. Pro zastavení v Národní galerii v Praze je výstava doplněna o několik typických modelů, které se vztahují k námětům kreseb a ukazují další z charakteristických přístupů architektovy tvorby.

Na vernisáži výstavy byla prezentována stejnojmenná kniha, kterou vydal Nadační fond Kaplicky Centre. Text ke knize:

foto k článkuJan Kaplický (1937– 2009) byl vizionářským architektem s velkou vášní pro kreslení. Kreslení bylo jeho způsobem objevování, popisování a konstruování a právě prostřednictvím výkresu prezentoval okouzlující architektonickou obraznost nejvyššího řádu.
Tato kniha je souborem a zároveň oslavou mnoha skic, izometrických řezů a fotomontáží. Tyto výkresy se datují od raných let po nezávislé praxe, přes práce Future Systems ze sedmdesátých let až po poslední výkresy tuší z poloviny let devadesátých. Prezentované projekty sahají od designových studií pro Mezinárodní vesmírnou stanici, na kterých se podílel ve spolupráci s NASA, až po Media Centre na kriketovém stadionu Lord’s, vítěze Stirlingovy ceny za architekturu v roce 1999.

foto k článkuJan Kaplický byl jedním z posledních velkých architektů, umělců a básníků v jedné osobě, spravujících dědictví, jehož kořeny sahají do období rané renesance a jež s objevem počítačového designu mezitím téměř vymizelo. Má-li pro budoucí generaci architektů tato kniha jedno ústřední poselství, je jím to, že výkres jakožto umění a obor nesmí být zapomenut.

http://kaplickycentre.org/cz

Jan Kaplicky. Výkresy ~ iUmeni.cz ~

Publisher: iUmeni.cz

Informace o knize

Název: Jan Kaplický. Výkresy
Autor: Margolius Ivan, Rogers Richard
Rok vydání: 2015

Koupit tuto knihu u nás

Další články

Architektura - obrázek

Brno vystaví nejlepší českou architekturu konverzí

Galerie Architektury Brno ve spolupráci s Galerií Jaroslava Fragnera v Praze představuje výstavu úspěšných proměn industriálních objektů pro nové využití pod názvem Indu … Celý článek

Architektura - obrázek

Landscape Festival Praha 2015

Odstartoval třetí ročník letního multižánrového festivalu věnovaného veřejnému prostoru Landscape Festival Praha 2015. Na Nákladovém nádraží Žižkov a Galerii Jaroslava Fr … Celý článek

Architektura - obrázek

Ivan Koleček vystaví v Brně své Vnímání prostoru

Dne 29. dubna bude v prostorách Galerie Architektury Brno zahájena výstava s názvem Vnímání prostoru, jejímž smyslem je poukázat na architekturu jako na komplexní soubor, … Celý článek

Architektura - obrázek

Loosovy interiéry budou pravidelně zpřístupněny veřejnosti

Nová turistická sezona nabídne žhavé turistické lákadlo. Veřejnosti se otevřou Loosovy interiéry, komentované prohlídky bytových interiérů od světově proslulého architekt … Celý článek

Knižní tipy

Online galerie

Jubilejní 50.ANTIQUE - prodejní veletrh starožitností Praha 18-21.4.2024 - imgReklama