Jaroslav Štědra: Proměny v Galerii Smečky

Umění a design - obrázek

Galerie Smečky V Praze uspořádala v červnu výstavu Jaroslavu Štědrovi, kterou koncipovala jako průřez jeho dílem za posledních 20 let. Výstava potvrá ještě do 30. června. Kdo nestihne výstavu, přinášíme zde krátkou fotografickou reportáž.

foto k článkuTvorba Jaroslava Štědry (1945) prošla dlouhým, ale ve své vnitřní logice pochopitelným vývojem. Zprvu maloval figurální náměty, aby posléze zjistil, že mu figura nepřináší to, co od malování očekává. Vnitřní prožitek a uspokojení. Poté více než patnáct let maloval v plenéru a v nejlepším slova smyslu rozvíjel impresionistickou tradici české malby. Obrazy mu však posléze přišly příliš realistické a nastoupil na cestu oproštění se od skutečnosti zobrazované krajiny k abstrakci, kdy jejich slohotvorným prvkem se stává světlo. Světlo je vnitřní, spirituální, práce s ním není nepodobná pozdním obrazům Josefa Šímy, ale pouze ve společných východiscích.

foto k článkufoto k článkufoto k článku

foto k článkufoto k článkufoto k článku


foto k článkuDůležitou součástí Štědrovy tvorby je poezie. Přesto, že dnes píše sporadicky, báseň je v obrazu přítomna. Není náhodou, že obraz má před svým vznikem nejprve název, který je obvykle bytostně básnický. Sám říká: „Název obrazu je reálná myšlenka obrazu, který následně namaluji.“ Barvy klade přes sebe, jsou lazurní, jednotlivé vrstvy prosvítají, vyzařuje z nich měkké světlo. Ovládají prostor. V obrazech z poslední doby se objevují i odkazy na biblická témata a světlem modelovaný děj. Poprvé budou vystaveny i akvarelové skici k jednotlivým tématům.
Důležité pro dokreslení osobnosti Jaroslava Štědry je zmínit, že přes dvacet let učil na Střední uměleckoprůmyslové škole na Žižkově obor užitá malba, jeho výukou prošlo více než sto posluchačů. Z nich mnozí, dnes již výkonní umělci, považují setkání s ním za iniciační.

Výstava v Galerii Smečky je koncipována jako průřez Štědrovým dílem s akcentem na posledních dvacet let.

Jaroslav Štědra

Narozen 4.1. 1945 v Teplýšovicích.
Studoval na SOŠV v Praze.
V minulosti působil jako pedagog na SUPŠ v Praze na Žižkově.
Člen JUV, člen uměleckého sdružení Kompresionistů.

foto k článkufoto k článkufoto k článku


foto k článkufoto k článkufoto k článku

Dimitrij Kadrnožka o Jaroslavu Štědrovi

foto k článkuMalířské dílo, malba v kontextu filosoficko-estetickém dnes mizí pod tlaky pseudospekulací, sofistik mediálně komerčních a preferování kýče s titulem moderního objevného umění, postrádající charakter uměleckého díla.

Jaroslav Štědra je právě tím umělcem, který těmto tlakům nepodléhá a naopak tyto kvality estetiko-filosofické má. Sděluje je ve svém díle. Má sílu výpovědi všech smyslů.

Malba pedantsky nádherně jemně traktovaná v nekonečných nuancích vytváří svět nadskutečna ověřeného skutečnem. V maximálně sledovaném a pod kontrolou spiritu a vnitřních nálad a cítění ve všech aspektech disciplinované. Barva, plocha podřízená svébytné komposici a plánu nám sděluje a vypráví s nadskutečným citem o vidění světa v transcendentní poloze jejího smyslu.

foto k článkuNemohu než opakovat obdiv k tomuto vskutku bez nadsázek umělci. Bohužel druhu již vymírajícímu pod tlakem pseudomodernismu postrádajícímu fundamentálních kvalit.
Štědra nepotřebuje dlouhého vysvětlování nesrozumitelných komplikovaných komentářů, co umělec říká, míní. Mluví za něho jeho obrazy.
Děkuji za takovou tvorbu a takové dílo v hluboké pokloně a s kloboukem v ruce.

Jaroslav Štědra: Proměny v Galerii Smečky ~ iUmeni.cz ~

Autor / zdroj:
Publisher: iUmeni.cz

Další články

Umění a design - obrázek

Magic Carpets - prostor sdílení a rozvíjení osobních i kolektivních příběhů

Projekt Magic Carpets je evropská kreativní platforma EACEA 2017-2021. Platformu tvoří celkem 13 institucí napříč Evropou. Celý článek

Umění a design - obrázek

Museum skla Portheimka

Tři významné subjekty, Městská část Praha 5, Museum Kampa – Nadace Jana a Medy Mládkových a Uměleckoprůmyslové museum v Praze spojily své síly a ve čtvrtek 28. června 201 … Celý článek

Umění a design - obrázek

Palčivá situace v oblasti současného umění

V roce 2017 jsme se účastnili diskuze na téma „hodnota umění“, kde zazněla z úst jedné galeristky poměrně zásadní slova. Byla to slova, která s námi vůbec nerezonovala. V … Celý článek

Umění a design - obrázek

Jan Švankmajer a jeho Falešná želva

Mnoho lidí si jméno Jan Švankmajer spojuje především s filmovou tvorbou a animací, ale tento umělec stejně tak může být označen i jako loutkář, básník, sochař, scenárista … Celý článek

Knižní tipy

Online galerie

iUmeni.cz - buďte také součástí portálu iUmeni.cz - propagace - imgReklama