Vždy se živil jen tím, co měl rád. Adolf Born je nostalgik bez mobilu

Umění a design - obrázek

Cenu zlínského festivalu za přínos dětskému filmu převezal letos Adolf Born, který 12. června, slaví pětaosmdesátiny.

foto k článkuVznikly o něm dva dokumenty, roku 1981 Adolf Born a šestnáct let poté Člověčiny Adolfa Borna. Sám však napsal, nakreslil a natočil filmů nepočítaně. Od desetiminutového Hobita, kterého si zkusili s Genem Deitchem v roce 1966 na zakázku Williama L. Snydera, jenž potřeboval rychle uplatnit filmová práva, až po spolupráci na scénáři příběhu z roku 2001 Mach, Šebestová a kouzelné sluchátko.

Od sluchátka k Žofce

foto k článku To klíčové ze své filmové tvorby však stihl mezi oběma daty, a hlavně ve spolupráci se scenáristou Milošem Macourkem. „Byli jsme navzájem natolik spojeni, že necítím potřebu zvykat si znovu na někoho jiného,“ vysvětlil před časem Born, proč po Macourkově smrti filmovou branži opustil. Trio Macourek, Born a animátor Jaroslav Doubrava se uvedlo v roce 1972 animovanou groteskou o váhavých pochybovačích Co kdyby...?, na niž navázalo rovněž krátkými komediemi Ze života ptáků, Nesmysl či Hugo a Bobo.

V roce 1976 přivedli na svět příběh O utrženém sluchátku, od nějž se odvinula celá slavná sága Macha, Šebestové, Horáčka, Pažouta a dalších výtečníků z 3. B, o psu Jonatánovi nemluvě. Sluchátko jim předvedlo pravěk, angínu, zoo nebo piráty a měli takový úspěch, že seriál dostal v 80. letech i podobu celovečerního střihového filmu Mach a Šebestová k tabuli!

Život je groteska

foto k článku Podobný princip uplatnilo stejné trio také u seriálů, jejichž hrdinkou se stala opice Žofka, spřízněná s cyklem o sluchátku rovněž vypravěčským hlasem Petra Nárožného. A obě ságy Born v jejich knižním vydání rovněž ilustroval. Přesně vyhovují jeho pocitu, že život je groteska, proto prý by nechtěl ani neuměl doprovodit obrázky třeba lyrické verše. Zato nadsázka, to je země zaslíbená pro muže, kterému kolegové z celého světa svým hlasováním udělili titul Karikaturista roku 1974 a jenž předloni získal cenu Anifilmu za celoživotní přínos animované tvorbě.

Malíř, kreslíř, ilustrátor, animátor, scenárista, režisér, karikaturista, kostýmní výtvarník. Také tvůrce animovaných titulků či pasáží dvou dílů Básníků nebo komedie Jak utopit doktora Mráčka. Zároveň monarchista, sběratel pokrývek hlavy a nostalgik, který nepotřebuje internet ani mobil, zato se mu stýská po dobách, kdy čestné slovo mělo větší váhu než smlouva.

foto k článku Adolf Born říkává, že měl štěstí, protože se nikdy nemusel živit ničím jiným než tím, co měl rád. Dovede najít příjemné stránky i v přibývajících letech – dávají prý člověku větší nadhled a možnost vybírat si, komu nebo čemu věnuje svůj čas. O to víc pořadatele těší, že letos ho věnoval zlínskému festivalu, pro nějž maloval filmové klapky a kde bude mít i výstavu.


Výstava Adolf Born: Dialogy v galerii Václava Chada

foto k článkuV rámci Zlínského festivalu byla také zahájena výstava Adolf Born: Dialogy, která potvá až do 26.6. Byla to také jedna z mála příležitostí se s mistrem potkat osobně a nechat si třeba podepsat některou z četných knih které ilustroval.
Návštěvníci na výstavě shlédnou i nové litografie, které mistr vytvořil letos. „Jedná se o díla s názvem Císař Rudolf pozoruje alchymistu a Podmořské milostné rošády,“ říká kurátorka výstavy Miroslava Kupčíková a dodává: „Většina lidí zná mnohdy až bizardní díla od Borna jako ilustrace, my ale ukážeme veřejnosti i jeden objekt, olejomalbu na plechu, která byla nabídnuta k prodeji.

Zdroj: http://kultura.idnes.cz

Vždy se živil jen tím, co měl rád. Adolf Born je nostalgik bez mobilu ~ iUmeni.cz ~

Publisher: iUmeni.cz

Další články

Umění a design - obrázek

Vyvrcholení - výstava mladých designérů z Brna

Dvaadvacet mladých designérů z Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně tak představí své designérské návrhy průmyslových strojů a moderní techniky. Mezi vystavenými mod … Celý článek

Umění a design - obrázek

Centrum designu a architektury není v Praze

V jihočeském městě Prachatice narazíte hned na tři centra a ani se moc nenachodíte. Kromě toho historického, které se pyšní krásnými domy ze 16. století, tu hned vedle v … Celý článek

Umění a design - obrázek

Milan Grygar - Malíř zvuku

Slávě se vyhýbá, ale přesto patří mezi nejuznávanější české umělce. Jeho díla obletěla svět, hudební realizace jeho prací zaplnily koncertní sály. Malíř, tvůrce zvuku a v … Celý článek

Umění a design - obrázek

Český sodovkovač dostal mezinárodní designové ocenění

Jeden z nejznámějších a nejúspěšnějších českých designérů Petr Novague si připsal další mezinárodní úspěch. Slaví ho se svým sodovkovačem. Limo Bar Edge totiž dostal pres … Celý článek

Knižní tipy

Online galerie

Jubilejní 50.ANTIQUE - prodejní veletrh starožitností Praha 18-21.4.2024 - imgReklama