V Brně se již po jedenácté otevřou dveře uměleckých ateliérů

Události - obrázek

Otevřít a přiblížit široké veřejnosti současnou brněnskou výtvarnou scénu – to je cíl festivalu Open Studios Brno 2023. Ve dnech 1.–4. 6. 2023 bude možné potkat na patnácti místech malíře, sochaře a další tvůrkyně a tvůrce přímo v jejich ateliérech.

Na rozdíl od tradičních výstavních síní poskytuje festival Open Studios živý vhled do procesu nejaktuálnější tvorby přímo v prostředí, kde umění vzniká. Do letošního ročníku se zapojí více než sedmdesát současných umělkyň a umělců, kteří své ateliéry soustředí v takzvaných klastrech, kde se koncentruje určitá výtvarná komunita. „Jsem velice rád, že se podařilo letošní jedenáctý ročník zorganizovat i za nepříznivých finančních podmínek. Festivalem chceme ukázat, že výtvarné umění může být přístupné všem, návštěvníci se mohou podívat přímo za umělci do ateliérů a zeptat se jich na cokoliv, co je zajímá,“ přiblížil formát festivalu umělecký ředitel Václav Kočí. Kurátorskou koncepci festivalu letos připravila kurátorka, historička umění a pedagožka Martina Mrázová.

foto k článkuJeden z „tradičních“ klastrů, kde se soustřeďuje více umělkyň a umělců, najdeme v pavlačovém domě na ulici Hybešova, dále v bývalé budově Fakulty výtvarných umění VUT na Rybářské ulici či v Areálu VUT na Kraví Hoře, kde celý festival před jedenácti lety začínal. Mezi nové lokace letos patří například Ateliéry Francouzská na Cejlu, kde má svou “sochařskou laboratoř” Andrea Kaňkovská, nebo LAE Factory v bývalé textilce na Starém Brně. Poprvé se k festivalu připojí také Ateliér Šestá větev na Jugoslávské ulici nebo kolektiv INSTITUT INSTITUT, jehož členové chystají v sobotu 2. 6. performanci.
Novinkou letošního ročníku je otevření vybraných ateliérů pouze v určité dny.

foto k článkuCelý festival začne ve čtvrtek v 18:00 v Domě umění města Brna, kde organizátoři představí činnost spolku Open Studios Art Hub a program festivalu. O hudební část večera se postarají Tomáš Niesner a DJ Romeo Green.
foto k článkuV pátek se od 16:00 otevřou ateliéry v Areálu VUT Kraví hora, Ateliéry Rybářská, Hybešova, LAE Factory a DI Industrial. Páteční program uzavře afterparty na Kraví Hoře, která probíhá ve spolupráci s akcí Brno živě. Během afterparty představí své nové album skupina Urband a zahraje také DJ Tom Holič
foto k článkuV sobotu se dění přesune na Cejl – od 13:00 do 20:00 se otevřou ateliéry Modeta Art Studios, Káznice Studios, Ateliéry Cejl 76, galerie Cejla, již zmíněné Ateliéry Francouzská a INSTITUT INSTITUT. Součástí sobotního programu je komentovaná prohlídka ateliérů a off-space galerií Cejla, Zaazrak Dornych a Postpost Gallery.
foto k článkuV neděli se otevřou od 13:00 do 16:00 ateliéry v oblasti Husovic a Černých Polí – Ateliéry Dukelská, Industra Art, Šestá Větev a také Ateliéry Zetor, které se nachází v bývalé továrně na výrobu traktorů, jíž kvůli výstavbě městského okruhu brzy čeká zánik.

Návštěvníci si budou moci ateliéry prohlédnout samostatně v daných otevíracích hodinách nebo se mohou zúčastnit komentovaných prohlídek, které na sebe navzájem navazují, či Artist Talks, během nichž umělkyně a umělci představí svou tvorbu v podobě krátkých přednášek.

Veškerý program je přístupný zdarma. Kompletní soupis akcí najdete na webu https://www.openstudios.cz/Open-Studios-Brno-2023.

Open Studios Art Hub
je nezávislá platforma pro současné vizuální umění, která usiluje o systematickou podporu lokálních uměleckých scén. Každoročně pořádá festival otevřených ateliérů v Brně a v Ostravě. Spolek pravidelně organizuje také přednášky a setkání umělců s předními kurátory, galeristy a kritiky s cílem rozvíjet kontakty napříč uměleckou scénou a podporovat komunitní sounáležitost. Významnou součástí platformy je i roční rezidenční program pro mladé absolventy FaVU VUT.

V Brně se již po jedenácté otevřou dveře uměleckých ateliérů ~ iUmeni.cz ~

Autor / zdroj:
Publisher: iUmeni.cz

Open Studios Brno
1.–4. 6. 2023
Umělecký ředitel: Václav Kočí
Kurátorka: Martina Mrázová
www.openstudios.cz

Další články

Události - obrázek

Galerie Villa Pellé zve na Levitaci Lubomíra Typlta

Pražská Galerie Villa Pellé zve od 7. června na výstavu aktuální tvorby předního českého malíře Lubomíra Typlta. Celý článek

Události - obrázek

Hesham jako Amorista v konvolutu výstav festivalu Smetanova výtvarná Litomyšl

Milovníci klasické hudby a výtvarného umění mají poprvé možnost zažít v Litomyšli intenzitu a kontrast historických pamětihodností a umění plného barev a iluzí v dílech H … Celý článek

Události - obrázek

Studentská konference EX ARTE 2023: OD MATERIÁLU K TEORII

V říjnu tohoto roku se odehraje první studentská konference konaná pod záštitou projektu EX ARTE. Srdečně zveme všechny zájemce k přihlášení se na konferenci s názvem Od … Celý článek

Události - obrázek

Svět knihy Praha 2023 překonal o víkendu návštěvnické hranice. Příští ročník pře …

Mezinárodní knižní veletrh a festival Svět knihy Praha se vrátil na Výstaviště Praha v Holešovicích 11. až 14. května 2023 a byl výjimečný především z hlediska tématu. Celý článek

Knižní tipy

Online galerie

iUmeni.cz - buďte také součástí portálu iUmeni.cz - propagace - imgReklama