Tohle JE galerie: Dualita

Události - obrázek

Konečně se nám podařilo zahájit naši letošní druhou výstavu. Po období nejistoty a odkládání jsme 11.5. oficiálně pověsili poslední obraz a připravili pro diváky zajímavou kolekci děl.

Na výstavě se prezentoval Mgr. Jiří Dosoudil vystupující pod jménem Dosy Doss a Mgr. Věra Kopková ve spolupráci s kurátorkami Tohle JE galerie Mgr. Janou Haráskovou a Mgr. Eliškou Markovou.


V reakci na aktuální situaci byla vernisáž pouze virtuální a to skrze live stream.

foto k článkuDosy Doss vystavil sérii kruhových zrcadel posetých liniemi, které vtahují skrze odraz diváka přímo do díla. Tento princip interaktivity diváka s dílem vytváří neustálou unikátní proměnu děl. Nabádáme tak návštěvníky galerie aby se v zrcadlech fotografovali a vytvářeli tak unikátní artefakty.

Dále autor vystavil několik abstraktních maleb zkoumající vztah plochy, struktury, linie. Tato díla nesou rozpoznatelný přístup k bohaté kontrastní barevnosti a také zkoumají zobrazení mohutnosti, lehkosti a zejména pohybu..

foto k článkuVěra Kopková vystavuje malby na různorodých formátech zabývající se škálou témat. Jedním je například vztah člověka k vlastnímu tělu. Skrze doslovnou segmentaci lidskosti autorka studuje kusy svého těla a reaguje tak na niterné prožívání propojenosti s okolním prostředím. Zdůrazňuje propojenost lidstva se vším co nás obklopuje v reakci na narůstající se odcizování..

Dalším tématem, které se opětovně objevuje je motiv růstu, kultivace. Ženskost je s těmito tématy úzce spjata, jelikož je ženství spojené úzce s očekáváním naplnění údělu tvorby života.

Oba autoři také namalovali 4 společná díla přímo na téma Duality. Navzájem si obrazy vyměnili a reagovali navzájem na svou tvorbu.

foto k článkuDualita na této výstavě ukazuje propojení těchto umělců, projení různých technik a přístupů k umění a také propojení diváka skrze zrcadlové plochy. Zajímavým efektem je také odrážení se klasických obrazů v zrcadlech a vznikající propojenost děl obou autorů.

Výstava je prodejní a díla si lze prohlédnout na webu Tohle JE galerie. Součástí výstavy budou také rozmanité kulturní akce a na místě lze pořídit také originální linoryty autorů.

Výstava potrvá do 10.7. 2020

Tohle JE galerie: Dualita ~ iUmeni.cz ~

Autor / zdroj:
Publisher: iUmeni.cz

Další články

Události - obrázek

Adéla Janská: Dekonstrukce přítomnosti

Adéla Janská patří mezi umělkyně, které se na české umělecké scéně vynořily, aniž by při svém školení prošly běžnými uměleckými centry. Autorka narozená v Olomouci, studo … Celý článek

Události - obrázek

Nový výstavní prostor Bold Gallery otevře příští týden Božská komedie Radky Bodz …

Pražské Holešovice, které se rychle mění v epicentrum současného umění, budou mít další důležitý opěrný bod. Již 28. května zde vůbec poprvé otevře své dveře návštěvníkům … Celý článek

Události - obrázek

Tančící dům se znovu otevírá a prodlužuje výstavu Bořka Šípka

Od čtvrtka 14. května mohou lidé opět navštívit Galerii Tančící dům a výstavu českého umělce a architekta Bořka Šípka. Na měsíc červen zcela poprvé otevře i dosud nepřís … Celý článek

Události - obrázek

Vítězem čtvrtého ročníku Czech Nature Photo se stal Petr Slavík

Mezinárodní porota fotografické soutěže Czech Nature Photo vybrala Fotografii roku z kategorie Savci od Petra Slavíka s názvem „Ve stínu“. Do čtvrtého ročníku soutěže se … Celý článek

Knižní tipy

Online galerie

iUmeni.cz - expluzivní publikace pro milovníky krásných knih i sběratele - imgReklama