Jak působí výtvarná díla na lidský mozek? Odpovědi bude hledat inspirativní přednáška

Události - obrázek

Příběh, emoce, vzpomínky. To všechno dokáže u nás vyvolat vizuální umění, ať už jde o výtvarná díla, mediální obrazy anebo reklamu. Často se hovoří o vztahu mezi umělcem a jeho tvorbou, ale už méně o tom, jak ovlivňují umělecká díla běžné lidi a jejich mozek.

Nahlédněte ve středu 24. dubna v brněnském Kině Scala s výzkumníkem Petrem Adámkem z Národního ústavu duševního zdraví do výzkumu na pomezí psychologie vizuálního vnímání, umělecké teorie a neurověd. Přednášející je součástí výzkumné skupiny Obraz, mysl a mozek, která se zabývá vlivem výtvarných děl na lidský mozek.

Mohl byste laicky přiblížit víc to, o čem budete hovořit v přednášce Jak působí výtvarná díla na lidský mozek?
Petr Adámek:
Pokusím se ve stručnosti nastínit, jak vlastně vznikl obor experimentální neuroestetiky, popsat přístroje, se kterými pracujeme, a hlavně se zaměřím na to, jakým způsobem a proč v nás některé obrazy zanechávají tak silný dojem.

Jak jste se dostal k tomuto tématu?
Petr Adámek:
Vždy mě zajímala biologie, a již v rámci magisterského studia jsem pracoval s nejnovějšími metodologické postupy zkoumání uměleckých děl. K vizuálnímu vnímání a tomu, jak ho zpracovává mozek, tak byl opravdu už jen kousek.

Můžete ve zkratce popsat, jaká je metodika vašeho výzkumu?
Petr Adámek:
Opravdu ve zkratce? Velice složitá. Teď vážně, vždy je potřeba přemýšlet o tom, co vlastně hledáme v tom či onom konkrétním případu a zda přístroje, které používáme, jsou vůbec schopné ve svých výstupech/datech na naši konkrétní otázku odpovědět.

Co zajímavého jste během výzkumu zjistil či zpozoroval?
Petr Adámek:
Jeden z nejzajímavějších výzkumů teď aktuálně doděláváme. Zaměřili jsme se na to, jak u lidí vzniká pocit toho, že na ně obraz opravdu silně působí, ať už emočně nebo esteticky. A zda tato vysoce osobní zkušenost má nějakou obecnou charakteristiku napříč společností, a pokud ano, jestli s ní lze nějak pracovat.

Když mluvíme o výtvarných dílech, i reklamní či mediální sdělení se dají z pohledu jejich estetiky či techniky označit za výtvarná díla. Rozlišoval jste při výzkumu výtvarná díla na ta s uměleckou hodnotou a na ta, jež jsou konzumní? Jaký klíč jste použil?
Petr Adámek:
Ano i ne. Zase záleží na detailech konkrétního výzkumu, a otázce, kterou si pokládáme. Za posledních pár let máme několik prací, které se zaměřovaly na ryze výtvarná díla a další pak na mediální zobrazení konkrétního tématu. V současnosti chystáme nové projekty, které se zaměří mimo jiné na rozdíl mezi estetickými/uměleckými a ryze „momentkovými“ fotografiemi.

Jak se dají využít výsledky vašeho výzkumu?
Petr Adámek:
S primárním výzkumem je to vždy těžké. Praktická aplikace by se určitě našla, avšak primární výzkum se snaží zodpovědět a popsat základní charakteristiky určitého fenoménu. Později někdo vaše výsledky může a nemusí použít ve výzkumu aplikovaném.

Petr Adámek
absolvoval obor Dějiny umění na FF JU v roce 2013. Magisterský titul poté získal na Semináři dějin umění FF MU v Brně za práci pojednávající o experimentálním výzkumu umělecké intence. Již během svého studia v Českých Budějovicích aktivně spolupracoval na uměleckohistorických grantových projektech a věnoval se publikační činnosti. Při studiu v Brně se však začal zajímat o současný neurovědní výzkum a zaměřil se na oblast lidské percepce uměleckých děl. V současné době je studentem doktorského studia oboru Neurověd na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy. Pod vedením doc. Ladislava Kesnera pracuje ve výzkumném týmu Obraz, mysl, mozek v laboratořích Národního ústavu duševního zdraví v Klecanech a zároveň spolupracuje na chodu kognitivní laboratoře Univerzity Palackého v Olomouci.

24. 4.2019, Univerzitní kino Scala
Moravské náměstí 3, 60200 Brno

Start: 20:30 hod.
Event: https://www.facebook.com/events/2159111690794619/

Jak působí výtvarná díla na lidský mozek? Odpovědi bude hledat inspirativní přednáška ~ iUmeni.cz ~

Autor / zdroj:
Publisher: iUmeni.cz

Další články

Události - obrázek

SCULPTING IN GLASS - Galerie Kuzebauch na Révélations 2019

Galerie Kuzebauch se s výstavou Sculpting in Glass již potřetí představí na veletrhu Révélations v Paříži, 23.5.–26.5. 2019. Svým kurátorským výběrem čtyř výtvarníků se … Celý článek

Události - obrázek

Výstava Řeky kombinuje barvy a geometrii

Svou sbírku obrazů s názvem Řeky uvedl v Galerii Artikle v Brně umělec a pedagog stavební fakulty Václav Kočí. Jeho tvorba spočívá v geometrické přesnosti, která v poza … Celý článek

Události - obrázek

Zlomky / Pocta Renému Roubíčkovi

První výročí úmrtí jednoho z nejvýznamnějších umělců české sklářské výtvarné scény Reného Roubíčka připomene výstava Zlomky, na které bude vystavena mimo jiné část Roubíč … Celý článek

Události - obrázek

Zlatý fond Národního muzea fotografie představuje to nejlepší z české fotografie …

Více než dvě stovky předních českých autorů sdružuje Zlatý fond Národního muzea fotografie. Všichni členové unikátní sbírky Zlatého fondu věnovali na začátku milénia jedn … Celý článek

Knižní tipy

Online galerie

iUmeni.cz - buďte také součástí portálu iUmeni.cz - propagace - imgReklama