Miloslav Stingl: Tváře světa

Události - obrázek

Člověk s neuvěřitelnou pamětí, který ve svých čtyřiceti letech viděl celý svět. Legendární cestovatel a etnograf Miloslav Stingl dokázal zaznamenat lidské příběhy nejen slovy, ale i fotografiemi.

foto k článkuSpolečně s autorem Stinglovy biografie Adamem Chroustem jsme z cestovatelova archivu vybrali zajímavé snímky, z nichž jsme sestavili výstavu. Ta v galerii Czech Photo Centre začíná 20. září a potrvá do 7. října. Portrétní fotografie doplní ikonické kufry, s kterými cestovatel putoval do různých destinací.

foto k článkuVýběr fotografií představí exkurz do cest po celém světě, které etnograf podniknul. Nechybí snímky charakteristických kubánských indiánů, které Stingl na své expedici objevil. Dále například návštěvníci uvidí fotografii z utajované návštěvy v rezidenci Jeho Svátosti 14. dalajlamy. Všechny fotografie jsou především unikátním svědectvím dané doby. Během dvaceti let, která prožil Miloslav Stingl na cestách, se mu svět měnil před očima.

foto k článkuV době neprodyšně uzavřených hranic a zuřící studené války procestoval sto padesát zemí světa. Zažil například blokádu Kuby, objevil ruiny mayských měst, rodil eskymácké děti v Arktidě, ovládl sedmnáct světových jazyků a dialektů. Klíčem jeho úspěchu byl přístup k práci, netlačil se do funkcí, nevyčerpával se konkurenčním bojem a dával si pozor, aby nikomu nevadil. Rok 1962 postrčil cestovatelskou a badatelskou kariéru Miloslava Stingla na novou úroveň. Československá akademie věd (ČSAV) vypsala konkurz na vědeckého pracovníka pro Latinskou Ameriku. Prestižní místo, na něž se hlásilo přes šest set uchazečů, opravdu získal. Během svého desetiletého působení na ČSAV Miloslav Stingl studijně i pracovně pobýval na více než padesáti zahraničních univerzitách a vědeckých pracovištích.

foto k článkuDíky postupujícímu uvolňování poměrů v Československu uskutečnil v letech 1967–1968 rozsáhlou cestu kolem světa, během níž navštívil domorodé Inuity v kanadské Arktidě, severoamerické indiánské kmeny v USA, procestoval desítky ostrovů v Oceánii, pobýval s Maory na Novém Zélandu, navštívil potomky lidojedů na Nové Guineji, domorodé Aborigince v Austrálii či Bataky a domorodce z ostrova Nias v Indonésii. Bylo to vůbec poprvé, kdy mu bylo umožněno navštívit světově proslulá centra bádání zaměřená na etnografii a sociální antropologii. V letech 1969–1970 procestoval Karibik a státy Jižní Ameriky včetně Velikonočního ostrova, o rok později celou Mikronésii.

foto k článkuVýstava bude otevřena od 20. září do 7. října každý den kromě pondělí. V úterý až pátek vždy od 11.00 do 18.00 hodin a o víkendu od 10.00 do 18.00 hodin. Základní vstupné činí 80 a snížené 40 korun. Galerie se nachází 100 metrů od stanice metra Nové Butovice na adrese Seydlerova 2835/4, Praha 5.

Hlavní partneři: Trigema, ProCeram, Olympus

Miloslav Stingl: Tváře světa ~ iUmeni.cz ~

Autor / zdroj:
Publisher: iUmeni.cz

Další články

Události - obrázek

Julia Chochola 20. září zahájí své tři výstavy – na dlouhou dobu poslední v Praz …

Tři výstavy na třech místech tři dny před třicátými narozeninami! Osobitá umělkyně Julia Chochola 20. září nejen nekonvenčně v předstihu oslaví životní jubileum, ale před … Celý článek

Události - obrázek

Komiksy plné života Venduly Chalánkové vystavuje meziříčská Galerie Sýpka

Galerie Sýpka ve Valašském Meziříčí představuje samostatnou výstavu mladé autorky, malířky, ilustrátorky a designérky Venduly Chalánkové. Výstava je nazvaná nazvané Life … Celý článek

Události - obrázek

Proslulý brněnský hotel Avion ožije na podzim designem!

Po osmi letech od uzavření se legendární hotel v centru města otevře veřejnosti. Od 4. do 7. října 2018 přivítá návštěvníky největší brněnské přehlídky designu Brno Desig … Celý článek

Události - obrázek

Národní galerie představuje první rozsáhlou retrospektivu Františka Kupky po tři …

Od 7. září Valdštejnská jízdárna hostí hostit rozsáhlou retrospektivní výstavu děl Františka Kupky, průkopníka a hlavního představitele abstraktní malby a jedné z nejvýz … Celý článek

Knižní tipy

Online galerie

Jubilejní 50.ANTIQUE - prodejní veletrh starožitností Praha 18-21.4.2024 - imgReklama