Poklady Jana Zrzavého v Litomyšli

Události - obrázek

Galerie Zdeněk Sklenář v Litomyšli představuje reprezentativní výběr děl Jana Zrzavého (1890-1977).

Mezi osmnácti obrazy jednoho z nejvýznamnějších českých malířů 20. století, které autor vytvořil v letech 1908 až 1950, se objeví ikonická díla známá z poštovních známek, knižních reprodukcí či z významných soukromých a institucionálních uměleckých sbírek.

foto k článkuMezi osmnácti díly Jana Zrzavého, stěžejní osobnosti, která formovala moderní umění 20. století, se v Galerii Zdeněk Sklenář v Litomyšli představí například slavný obraz Žlutý Kristus, vytvořený v roce 1908, inspirovaný stejnojmenným dílem Paula Gaugina a krajinou Bretaně, kde Zrzavý rád pobýval, či stěžejní dílo Údolí smutku, vytvořené v roce 1907 - právě toto dílo sám Zrzavý považoval za svoji úvodní práci.

„Výstava je oslavou malířského díla Jana Zrzavého a pro mne naplněným snem, osobně ji považuji za nejkrásnější výstavu v České republice. V tom nejlepším slova smyslu je to lekce z posvátného umění, které by měl znát každý,“říká kurátor výstavy Zdeněk Sklenář.

foto k článkuV kurátorském výběru Zdeňka Sklenáře dále figuruje dílo Mládí (Jaro), vytvořené v letech 1924-1929; je vzpomínkou na zemřelého bratra Zrzavého, který tragicky zahynul v mladém věku. Zároveň odkazuje k figurální kompozici ranějšího Zrzavého obrazu Spící jinoch – dílo, které se před čtyřmi lety prodalo v londýnské aukční síni Sotheby´s za 18 mil. korun, původně zakoupil Adolf Loos v roce 1918 na Zrzavého výstavě v pražském Topičově salonu.

Další ikonický obraz, Krajina, vytvořený v roce 1915, zachycuje pro Zrzavého tvorbu typické špičaté homolovité hory. Pastel Hosté Abrahamovi, (Andělská návštěva) z let 1911-1912, se váže k příběhu vylíčenému v Genezi a je nejdůležitějším příkladem starozákonního motivu v jeho díle.

foto k článkuNa výstavě v Litomyšli je pak k vidění i poněkud opačná Zrzavého tvůrčí poloha, která se projevuje uvolněnou sexualitou a nevázanou rozkoší – již zosobňuje obraz Milenci (Posedlost) z roku 1915. Oproti tomu komorní dílo Zátiší na stolkuje ukázkou vrcholné malby přelomu 40. a 50. let 20. století.

Výstava Jana Zrzavého se koná u příležitosti 59. ročníku operního festivalu Smetanova Litomyšl, zároveň je i součástí festivalu Smetanova výtvarná Litomyšl.

Výstavu Poklady Jana Zrzavého připravila Galerie Zdeněk Sklenář ve spolupráci s Galerií Zlatá husa, Praha, dále se Západočeskou galerií v Plzni, Galerií výtvarného umění v Ostravě a Galerií 8SMIČKA v Humpolci. Další zapůjčená díla Jana Zrzavého pak pocházejí z významných soukromých sbírek. Instalaci výstavy zajistil malíř Jan Merta.

Poklady Jana Zrzavého
11. 6.–9. 7. 2017
Galerie Zdeněk Sklenář, Mariánská 1097, Litomyšl

Poklady Jana Zrzavého v Litomyšli ~ iUmeni.cz ~

Autor / zdroj:
Publisher: iUmeni.cz

Další články

Události - obrázek

Dana Sahánková: Stopy v popelu

Dana Sahánková patří mezi nejvýraznější mladé autorky současné české scény, které pracují v médiu kresby. Název výstavy Stopy v popelu jasně odkazují na výrazný transform … Celý článek

Události - obrázek

Každý den kreslil. Retrospektiva Káji Saudka

„Já jsem s Kájou znal asi pět let, když jsem se ho poprvé odvážil pozvat do Koněpruských jeskyní. Zalíbilo se mu tam natolik, že nakreslil propagační plakát k 25. výročí … Celý článek

Události - obrázek

Letní výtvarný salon

Premiérový Letní výtvarný salon Kodl Contemporary představuje díla sedmi výtvarných umělců mladší a střední generace. Prodejní výstavu můžete zhlédnout v prostorách Galer … Celý článek

Události - obrázek

Když se slovo krájí a trhá. Plzeňská výstava se ptá, jestli je možné číst obraz

V plzeňské galerii Masné krámy je k vidění výstava Obraz a slovo v českém výtvarném umění šedesátých let, která se podrobně věnuje propojení a možné záměně psaného textu … Celý článek

Knižní tipy

Online galerie

iUmeni.cz - expluzivní publikace pro milovníky krásných knih i sběratele - imgReklama