HESHAMOVA Černá láska: CESTA DO TEMNOT LIDSKÉHO SRDCE

Události - obrázek

V moderním umění jde o nový způsob vyjádření, nikoliv o dobu. Moderní umění můžeme definovat jako umění, které jde s dobou, je aktuální, nabízí novou perspektivu nebo jiný úhel pohledu a často přichází s novými technikami a novými médii.

Hesham Malik získal za své umění množství ocenění. Ve své umělecké tvorbě zkoumá historii lidstva ve snaze propojovat účastníky pomocí vyprávění, do kterých se promítají příběhy jednotlivců, komunit, potlačovaných kultur a velká témata jako jsou láska a bůh.

foto k článkuHesham začal tvořit jako umělec s úsilím o zanechání stopy. Za každou stopou vidí minulost a příběh, který stojí za to být vyprávěn. Ve své rané umělecké tvorbě se věnoval mýtům, které se objevují v určitém řádu a jistým způsobem. Pro jeho uměleckou tvorbu jsou klíčové dva aspekty: kultura a jazyk.

foto k článkuJeho výstava pojmenovaná “Kara Sevde” v Kotelně v Železném Brodě byla zahájena vernisáží 30. září 2017 a bude pokračovat až do 15. prosince 2017. Výstava zachycuje příběhy mileneckých dvojic a sílu, která je spojuje a lásku, kterou lze spatřit v mnoha podobách a postavách. Každý obraz je doplněn příběhem, jak lidé z různých míst a kultur vypráví o lásce, její minulosti nebo budoucnosti. Všech 40 obrazů se svými 40 příběhy zamýšlí přivést diváka blíže k porozumění otevřeného milujícího srdce, ale také temných aspektů, které s sebou láska přináší.

foto k článkuDiváci si úvodní večer plný umění užili a mohli se tak naladit na Heshamovo umění, které se pro ně stalo místem společného poznání nahlížené v rámci různých etap a pozic v životě. Hesham k tomu dodává: „moje umělecká cesta je poctou k uvědomění si lidskosti, která nás spojuje a má univerzální jazyk, který bychom si všichni měli uvědomit.“

Z vystavených děl je silně cítit vliv feminismu, úctu k síle, se kterou ženy bojují se životem, společností, láskou a obtížemi s ní spojenými. Umělec zde konfrontoval publikum s otázkami, které se dotýkají starověkých mýtů, významně ovlivněné tématy odloučení a vlastní svobody. Tímto tématem se Hesham zabýval v umění, fotografii, mixed media, určitou část života také v sochařství.

Tak jako se rodíme na svět z temnoty mateřského lůna, všechno začíná v temnotě a my v této tmě tvoříme světlo – Hesham Malik

foto k článkuVe svých zápiscích z cest popisuje svou touhu a cestu umělce, schopnost tvořit objevenou uvnitř sám sebe díky podpoře a energii druhých lidí. Zmíněné ideály humanity a lásky k lidské svobodě naplňuje také ve svém životě - láskou, kterou má k utlačovaným, podporou a pomocí, kterou nabízí svým uměním a prací, kterou dělá pro mladší generaci. Toto vše ho činí výjimečným člověkem a skutečným umělcem své doby.

Heshamovo mistrovsky ovládnuté světlo zůstává jednou z konstant po uplynulá desetiletí, patrné v umělcově tvorbě a zapamatovatelné v jeho letících obrazech. Příkladné je jeho dychtící smysl pro proporce linií a barevné aranžmá na plátně. Na místech svých výstav vždy tráví čas předem a vnímá energii zatímco tvoří. Vidět ho tvořit na živo je skutečný zážitek.

foto k článkuHesham tvořil a vystavoval na výstavách po celém světě, jeho díla jsou oblíbená a prodávají se na veřejných i privátních aukcích. Za zmínku stojí v poslední době vydražená díla jako “Cat” za 54,9 milionu dolarů, “Elizabeth of Russia”, která byla prodána za 38.7 milionu dolarů nebo obraz “Red”, který byl prodán za 24,9 milionu dolarů. Ačkoliv jeho díla se prodávají za miliony, na své práci nejvíce miluje to, že může pomáhat lidem, kteří to potřebují a vždy byl silným obhájcem lidských práv.

Reprodukce jeho obrazů se nedají sehnat a tak se na černém trhu začínají množit duplikáty jeho děl. Originál lze poznat jednoduše tak, že obraz obsahuje vlastnoruční popis s certifikátem a souhlasem k prodeji. Popis obsahuje historii příběhu, který ke vzniku obrazu vedl.

Kara Sevde - Černá láska: CESTA DO TEMNOT LIDSKÉHO SRDCE
Místo konání: Galerie Kotelna v Železném Brodě
Potrvá do: 15. prosince 2017

HESHAMOVA Černá láska: CESTA DO TEMNOT LIDSKÉHO SRDCE ~ iUmeni.cz ~

Autor / zdroj:
Publisher: iUmeni.cz

Další články

Události - obrázek

Hudba, moře, divadlo – Kroutvor, Radok a Theimer

David Radok patří k předním evropským operním režisérům, Ivan Theimer je světově uznávaným tvůrcem mimořádných realizací ve veřejném prostoru, Josef Kroutvor je známý jak … Celý článek

Události - obrázek

Jonáš Czesaný: Hybridní monotyp

Monotyp je neopakovatelná situace, jediný originální otisk, který referuje o stavu své vlastní neopakovatelnosti, a to v době, která se neustále a čím dál rychleji opakuj … Celý článek

Události - obrázek

Na Pražském hradě jsou k vidění stovky tváří impresionismu

Rozměrný obraz Chudý kraj od Maxe Švabinského nebo francouzský impresionista Claude Monet a jeden z jeho pohledů na přístav, který poslouží ke srovnání s tuzemskými tvůrc … Celý článek

Události - obrázek

Nepokoje Jaroslava Diviše

Z úvodního slova Pavla Konečného k výstavě v galerii GALAXIE v Kopřivnici Celý článek

Knižní tipy

Online galerie

iUmeni.cz - expluzivní publikace pro milovníky krásných knih i sběratele - imgReklama