Mimořádný obraz Jana Preislera v aukci

Události - obrázek

Dominantou nedělní aukce síně European Arts, která se uskuteční 2. října v Obecním domě v Praze je mimořádný obraz Jana Preislera - Tři dívky v lese, který významně obohacuje a rozšiřuje poznání Preislerova díla.

foto k článkuJde o mistrovskou práci k rozměrnému stejnojmennému obrazu, který byl v roce 1913 prodán z mnichovské výstavy v Glaspalastu do Státní galerie v Římě a je znám pouze z černobílé reprodukce v Preislerově monografii od Antonína Matějčka - Jan Preisler (1950). Významný doklad o Preislerově mistrovské práci s barvou má vyvolávací cenu 5,8 milionu korun a má šanci stát se jeho nejdráže prodaným dílem v historii aukcí.

foto k článkuNázev Pyramidy Kamila Lhotáka (1946) pro obraz o netradičním formátu (38 x 125 cm), je metaforou pro civilistní téma, typické pro Skupinu 42 – hromada písku, stan, hangár, na pozadí továrna s kouřícím komínem a haldou strusky... Vystavovaný, publikovaný a citovaný obraz upoutává vyváženou barevností. Má vyvolávací cenu 3,6 milionu korun.

foto k článkuSběratelsky velmi zajímavý je obraz Pardáli (Poisses) Františka Zdeňka Eberla, znovuobjeveného českého malíře, významného autora česko-francouzské malby. Tento osobitý malíř barvitých postav z okraje společnosti, byl na pražské akademii spolužákem velkých osobností meziválečné české avantgardy, např. Emila Filly, a poté prožil 20 let v Paříži. Na trhu se objevuje vzácně. Svůj obraz Pardáli (Poisses) vystavil na Podzimním salonu v Paříži v roce 1927. Obraz má vyvolávací cenu 1,65 milionu korun.

foto k článkuPozoruhodná je Kytice ve váze Václava Špály (1924), diagonálně vychýlené, barevně bohaté, uvolněně provedené květinové zátiší z doby, kdy byl Špála členem skupiny Tvrdošíjní a zátiší byla v jeho tvorbě vzácná. Vyvolává se za 1,6 milionu korun.

foto k článkuTentokrát bude v aukci mimo jiné říční krajina Riviere morte a Deauville významného francouzského impresionisty Eugena-Louise Boudina (1893) ze staré pařížské sbírky Van Houten s vyvolávací cenou 1,5 milionu korun.

foto k článkuDále obraz Paysage a Lucenay (1922) dalšího význačného francouzského umělce, Maurice Utrilla, který se proslavil obrazy pařížského Montmartru. Obraz byl v minulosti v majetku Niveau Gallery v New Yorku a v americké soukromé sbírce. Do aukce jde s cenou 1,6 milionu korun.



European Arts, podle ročenky Art+ jedna ze dvou nejúspěšnější tuzemských aukčních síní, systematicky nabízí nejen české, ale také světové umění s doloženou proveniencí.

Aukční den: Výběr výtvarného umění

Pořádá aukční síň European Arts
v neděli 2. října od 13.00
Grégrův sál Obecního domu, Praha 1, Náměstí republiky 5

Předaukční výstava: v prostorách aukčního domu European Arts, Praha 1, Senovážné náměstí 8 ve dnech 19. 9. 2016 – 1. 10. 2016 od 10.00 do 18.00 a v neděli 2. 10. od 10.00 do 12.00.

Zdroj: www.europeanarts.cz

Mimořádný obraz Jana Preislera v aukci ~ iUmeni.cz ~

Publisher: iUmeni.cz

Další články

Události - obrázek

Podzim ve Veletržním paláci: Tři století americké grafiky a současné umění

Podzimní výstavní sezónu ve Veletržním paláci Národní galerie v Praze definují dva klíčové prvky – Spojené státy americké a současné umění. Po nedávno zahájené výstavě He … Celý článek

Události - obrázek

Galerijní provoz v praxi

Studentů Fakulty výtvarných umění VUT a předmětu Galerijní provoz a umělecký trh v praxi předvedli svá díla v galerii Solo offspace a nabídli je k prodeji. Celý článek

Události - obrázek

2 LITR – druhý ročník knižního veletrhu autorských a uměleckých publikací

Od pátku 23. do neděle 25. září 2016 proběhne v kulturním a komunitním prostoru W7 v Olomouci druhý ročník knižního veletrhu LITR zaměřeného na autorské a umělecké publik … Celý článek

Události - obrázek

Fait Gallery zahájí podzimní sezónu křestem nového alba Václava Stratila

U příležitosti zahájení třetího bloku výstav pro rok 2016 bude ve Fait Gallery pokřtěno nové album malíře, kreslíře a performera Václava Stratila. Album s názvem „Láška“ … Celý článek

Knižní tipy

Online galerie

iUmeni.cz - buďte také součástí portálu iUmeni.cz - propagace - imgReklama