Největší výstava české krajinomalby – MÁ VLAST

Události - obrázek

Spolek výtvarných umělců Mánes a Správa Pražského hradu připravují po více než třiceti letech zásadní výstavu mistrů české krajinomalby 18. až 21. století pod názvem Má vlast – pocta české krajinomalbě.

foto k článkuMikoláš Aleš, Josef Lada, Antonín a Josef Mánesové, Emil Filla, Toyen, Julius Mařák, Václav Špála, Antonín Slavíček nebo Jan Zrzavý, to jsou jen některá jména z mnoha desítek slavných krajinářů, jejichž díla budete moci zhlédnout od 4. září do 1. listopadu v Jízdárně Pražského hradu a Galerii Diamant S.V.U. Mánes.

foto k článkuJediná srovnatelná expozice s touto současnou byla uspořádána před dvaatřiceti lety akademikem Jiřím Kotalíkem ve Valdštejnské jízdárně. Některá díla připravovaná pro výstavu Má vlast nebyla dosud nikdy veřejně prezentována.
Krajinomalba patřila a patří celosvětově k divácky a návštěvnicky nejpřitažlivějším výtvarným okruhům. Krajiny coby všeobecně srozumitelné a emočně sdílné obrazy evokují jednoznačně pozitivní pocity, jako jsou domov, rodina, svoboda, vlast, harmonie.

foto k článkuVýstavou chceme posílit vědomí národní důležitosti, ukázat rozmanitost koutů celé vlasti, rozličné typy uměleckého pojetí krajinomalby v běhu několika po sobě jdoucích generací. Díla však nepředstavují jen krásu naší země. Na výstavě pro ucelený dojem z díla českých krajinářů najdete mezi vystavenými obrazy ozvuky z cest a dálek zachycených českýma očima. Uvidíte zde i nestárnoucí scenérie z Francie, Itálie, pobřeží Jadranu a dokonce i z exotických krajin, jako jsou například Čína nebo Cejlon, dnešní Srí Lanka.

O organizátorech:

foto k článkuSpolek výtvarných umělců Mánes vznikl v roce 1887 a existuje dodnes. Od svého počátku sdružuje malíře, sochaře, architekty, skláře, kunsthistroriky a stal se součástí našeho kulturního a společenského života. Hrdě se hlásí k odkazu Josefa Mánesa. Jeho prvním předsedou byl zvolen Mikoláš Aleš. Spolek postavil a vlastnil Spolkový dům Mánes, který mu byl nezákonně zabaven komunistickým režimem.

Správa Pražského hradu je příspěvkovou organizací, jejímž účelem je zejména vytváření materiálních podmínek a zajištění technického servisu pro výkon ústavních funkcí prezidenta republiky a správa a provoz areálu Pražského hradu a zámku Lány.

Ivan Exner, předseda S.V.U. Mánes

Zdroj: www.vystavamavlast.cz

Největší výstava české krajinomalby – MÁ VLAST ~ iUmeni.cz ~

Publisher: iUmeni.cz

Další články

Události - obrázek

Cena Jindřicha Chalupeckého 2015 zná jména pěti finalistů

Mezinárodní porota vybrala pět finalistů pro další ročník nejprestižnější české ceny pro výtvarné umělce, Ceny Jindřicha Chalupeckého. 25 let po smrti Jindřicha Chalupeck … Celý článek

Události - obrázek

Na Kampě představují slavnou Toyen, nechybí ani její nejdražší obraz

To nejlepší z díla české malířky Marie Čermínové, známé pod pseudonymem Toyen, představí od pátku až do 6. ledna příštího roku výstava v pražském Museu Kampa. Celý článek

Události - obrázek

Retrospektiva představuje surreálný i ironický svět Evy Švankmajerové

Do 4. září 2015 je k vidění na Staroměstské radnici v Praze výstava obrazů a kreseb přední české výtvarnice Evy Švankmajerové. Celý článek

Události - obrázek

Petr Nikl – Časosběry

Nejnovější výstava Petra Nikla je symbolicky třetím projektem v řadě, ve kterém tento autor zaměřuje svou pozornost na fenomén času. „Čas je pro mne neuchopitelným tokem … Celý článek

Knižní tipy

Online galerie

Jubilejní 50.ANTIQUE - prodejní veletrh starožitností Praha 18-21.4.2024 - imgReklama