Lhotákovo létání ke hvězdám

Události - obrázek

Výstava Sic Itur Ad Astra, tedy Takto se létá ke hvězdám, představuje nejen dílo malíře a ilustrátora Kamila Lhotáka, ale i jeho přátel básníků či literátů.

Na stěnách pražského Musea Kampa doprovázejí Lhotákovy obrazové fantazie svými básněmi či úryvky textů Ivan Blatný, Adolf Branald, František Hrubín a další. Kamil Lhoták (1912–1990) patří bezpochyby k tvůrcům, jejichž práce mají tak neopakovatelný rukopis, že si je nelze splést.

foto k článkuNa jeho obrazech je všudypřítomný zvláštní nostalgický smutek po starých dobrých zašlých časech, kdy na obloze místo nadzvukových dravců velebně pluly balóny, vzducholodě či aviatické stroje kavalírů s vlající dlouhou šálou. Obloha byla modřejší, tráva závodiště zelenější a lidé byli k sobě hodnější. Tak působí svět Kamila Lhotáka na první pohled.

foto k článkuExpozice se však snaží výše uvedený stereotyp poněkud poopravit. Talent malíře a ilustrátora byl totiž tak košatý, že tematický záběr je přece jen širší a nelze ho redukovat pouze na balóny na nebi. Na výstavě najdeme více než šedesát olejomaleb z období 1937–1954. Mnoho děl má navíc svou veřejnou premiéru, takže návštěvník může být v mnoha případech překvapen tím, co na nich uvidí.

Rámy jako umělecká díla

Vůbec všechna vystavená díla mají nádherné rámy. Některé jsou z tenké a decentní hnědé linie, jiné sázejí na masivní lakovanou okázalost a další zase na hebkou krémovou barvu. Rámy obrazů na této výstavě představují přidanou hodnotu, jsou dalšími uměleckými díly. S nadsázkou lze říci, že by v sálech mohly bez problému viset samy za sebe a návštěvník by si stejně odnesl estetický prožitek.

foto k článkuVraťme se však k tématům Lhotákových obrazů. Obdivuhodná je jeho schopnost vytvořit idylickou atmosféru za všech okolností. Štíhlý krk žirafy se vztahuje k obloze a dáma na koni hledí na letícího dravce na zlatozelené přízračné obloze. Možná právě obloha je tím rozdílovým faktorem, který vytváří specificky snovou nadstavbu.

Laskavost i ironická symbolika

foto k článkuKdyž se díváme na šmolkově modrou klenbu nad pelotonem závodníků na Tour de France, nevidíme jejich otrockou námahu, ale skoro jim závidíme, že mohou jet v tak krásné krajině. Lhoták umí vkládat do svých děl i ironickou symboliku. Na obraze Mír z roku 1941 sledujeme na romantické obloze letící vzducholoď, ale dole na Vítězném oblouku vlaje bílá vlajka, znak kapitulace. A jak známo, Francie rok před vznikem oleje kapitulovala. Možná by v názvu měl být za slovem mír vykřičník a otazník.

Obrazy Kamila Lhotáka zvou na výlet ke hvězdám každého, kdo o to stojí. S přivřenýma očima se díky jeho talentu můžeme prosnít až do světů, po kterých jako malí toužíme a věříme, že existují.

Kamil Lhoták: Sic Itur Ad Astra
Museum Kampa, Praha, do 18. října

Zdroj: www.novinky.cz/

Doprovodný program k výstavě Kamila Lhotáka:

Komentovaná prohlídka s lektorem / 22. srpna 2015, 15:00
Rodinná dílna pro děti / 22. srpna 2015, 16:00
Zmizelá periferie. Procházka po Libni s historikem architektury Richardem Biegelem ( 26. září 2015, 14:00
Komentovaná prohlídka s autory výstavy / 6. října 2015, 18:30
Obraz a báseň. Komponovaný večer s poezií / datum a čas bude upřesněn

Rezervace výše uvedených programů prosím provádějte na emailu rezervace@museumkampa.cz

Lhotákovo létání ke hvězdám ~ iUmeni.cz ~

Publisher: iUmeni.cz

Informace o knize

Název: Kamil Lhoták: SIC ITUR AD ASTRA
Autor: Jiří Popel
Rok vydání: 2015

Koupit tuto knihu u nás

Další články

Události - obrázek

Retrospektiva představuje surreálný i ironický svět Evy Švankmajerové

Do 4. září 2015 je k vidění na Staroměstské radnici v Praze výstava obrazů a kreseb přední české výtvarnice Evy Švankmajerové. Celý článek

Události - obrázek

Petr Nikl – Časosběry

Nejnovější výstava Petra Nikla je symbolicky třetím projektem v řadě, ve kterém tento autor zaměřuje svou pozornost na fenomén času. „Čas je pro mne neuchopitelným tokem … Celý článek

Události - obrázek

Galerie Ikaros ve Slaném připravila výstavu sochaře Olbrama Zoubka

Galerie Ikaros spolu s Vlastivědným muzeem ve Slaném, připravila mimořádnou prázdninovou výstavu. Po patnácti letech zde vystavuje opět vystavovat akademický sochař Olbra … Celý článek

Události - obrázek

Brno zaplavily Sochy v ulicích od českých umělců

Dům umění města Brna již popáté zahájil veřejnou přehlídku převážně českého sochařského umění v brněnských ulicích. Až do 30. srpna máte v rámci akce Sochy v ulicích možn … Celý článek

Knižní tipy

Online galerie

iUmeni.cz - expluzivní publikace pro milovníky krásných knih i sběratele - imgReklama