Zemřel Jaroslav Šerých. Výtvarník žijící v úžasu

Události - obrázek

Ve věku 86 let zemřel v neděli 23. března v Praze Jaroslav Šerých. Malíř, grafik a ilustrátor, jehož dílo je zastoupeno ve více než třiceti domácích i světových galeriích, se na české výtvarné scéně pohyboval více než půlstoletí.

Vracel se k podobným tématům, rád ale experimentoval s použitou technikou. Vždy ho fascinoval duchovní rozměr života, vznik světa a příroda. Snažil se malovat to, co není vidět. Jako hluboce věřící zpracovával především náboženská témata. Před šesti lety uspořádal ke svým osmdesátým narozeninám výstavu s názvem Záznamy úžasu (v Českém muzeu výtvarných umění v Praze). Právě úžas byl totiž hlavní pocit, který ho celým životem provázel.
"Odjakživa žiju v úžasu. Už od dětství jsem ze všeho užaslý. Svět mě nepřestává překvapovat," prozradil o svém pohledu na svět.

foto k článkuŠerých, rodák z Havlíčkova Brodu (* 27. února 1928), absolvoval v roce 1957 pražskou Akademii výtvarných umění a vzápětí vstoupil do spolku grafiků Hollar. Byl také členem uskupení M 57. "Začínal v éře strukturální abstrakce - informelu - a to mu víceméně vydrželo," podotkl k Šerýchově tvorbě Olaf Hanel, malíř a také kurátor výstavy Záznamy úžasu.

foto k článkuDílo Jaroslava Šerýcha bylo ale od počátku poznamenáno snahami o proniknutí do duchovní podstaty tvorby, jejíž charakter se v průběhu let měnil. Podstatou usilování byla touha postihnout nedělitelnost lásky, která stvořila svět i člověka. Časem Šerých dospěl k určitým posunům ve své tvorbě, ale nebyly to změny obsahové, docházelo u něj pouze k rozvrstvování, překrývání či k zesilování nebo utlumování výrazu.
Od začátku 60. let začal na svých plátnech používat vrstvení, umělé hmoty – jako podklad, na který maloval, nebo spojené s plátnem, jemuž tak dodávaly reliéfní podobu. "V osmdesátých letech se jeho malířská metoda trochu proměnila. Toto období bývá označováno jako 'bílé obrazy'," připomněl Hanel.
Autor sám o své tvorbě říkal, že hlubokým záměrem jeho práce je krása obrazu, kterou citlivý divák vnímá, ačkoli třeba zpočátku nebude vědět, o čem obraz hovoří, ale na niž se naladí.

Šerých se věnoval také užité grafice, práci s kovem a ilustraci. Pro ni používal převážně kombinovanou grafickou techniku, litografický kámen, na který přímo kreslil štětcem. Ilustroval například básnické sbírky Vladimíra Holana, Jiřího Ortena a Zdeňka Rotrekla. Známé jsou také jeho ilustrace k pohádkám z Orientu nebo Dálného východu.

foto k článkuDílo Jaroslava Šerýcha je zastoupeno ve třech desítkách galerií doma i ve světě, zhlédli jej návštěvníci na téměř 70 samostatných výstavách a dalších dvou stech kolektivních. V roce 2008 udělil prezident Václav Klaus výtvarníkovi medaili Za zásluhy.

Zdroj: www.ceskatelevize.cz

Zemřel Jaroslav Šerých. Výtvarník žijící v úžasu ~ iUmeni.cz ~

Publisher: iUmeni.cz

Další články

Události - obrázek

Praha vystavuje francouzské umění 19. a 20. století

Až do konce roku 2014 můžete navštívit výstavu francouzského umění 19. a 20. století, kterou přichystala Národní galerie v Praze u příležitosti 90. výročí založení sbírky … Celý článek

Události - obrázek

Vynikající výstava, která vás dostane – přichází známý i neznámý Bohuslav Reynek

Bohuslav Reynek, jeden z vůbec nejvýznamnějších českých umělců moderní doby, se dočkal další velké výstavy. Ve Valdštejnské jízdárně v Praze je od čtvrtka 16.4. otevřena … Celý článek

Události - obrázek

Křest knihy Petra Mano Šarlák a vernisáž výstavy jeho obrazů v Praze na Kampě

Za velmi milého zájmu (cca 90 hostů) se 19. března v pražské malostranské kavárně Čas odehrál křest knihy Petra Mano Šarlák a zároveň vernisáž výstavy jeho obrazů nazvané … Celý článek

Události - obrázek

Na Špilberku probíhá unikátní výstava Salvadora Dalího

Muzeum města Brna ve spolupráci s firmou Sarl Amiencom poprvé v ČR představuje unikátní soukromou sbírku originálních děl Salvadora Dalího pod názvem Zhmotnění neskutečné … Celý článek

Knižní tipy

Online galerie

iUmeni.cz - buďte také součástí portálu iUmeni.cz - propagace - imgReklama