Nejlepší odměna za vysvědčení je stále kniha.

Recenze - obrázek

Školní rok se pomalu chýlí ke konci a asi nejenom my přemýšlíme, jak odměnit snaživé školáky. Při pohledu na police kolem nás máme jasno – knihou! A doufáme, že zaujmeme i toho nejzarytějšího nečtenáře. Navíc každý nákup nad tři knihy odměníme dárkem – časopisem RAKETA.



Pro nejmenší

foto k článkuAby to nebylo těm, kteří do školy ještě nechodí, líto, začneme výběrem pro ně. Mezi poslední tituly, které se právě objevily na pultech knihkupectví je titul Rok ve školce, nakladatelství Host, který navazuje na úspěšný titul Rok v lese. A na podzim se můžete těšit i na Rok na farmě. Tyto bohatě ilustrovaná leporela budou bavit pořád a opakovaně a děti si užijí spoustu zábavy při hledání a objevování.
foto k článkuZa zmínku zcela jistě stojí třeba i tituly nového nakladatelství POP-PAP , kteří vytváří knihy opravdu s láskou. Jejich unikátní, ručně dělané tituly vychází v malém nákladu a každý malý čtenář s nimi zažije mnoho dobrodružství a zábavy. S tučňákem Oskarem si zajedete do Antarktidy, seznámíte se s panem Bartošem nebo zjistíte, čím byste vlastně chtěli být. Postavičky na Vás budou vyskakovat, nebo s naopak skrývat.

Cestovatelské

foto k článkuČíst by se mělo, ale nic se nemá přehánět. A přesně takové jsou právě cestovatelské knihy Miroslava Šaška, výjimečného ilustrátora, který procestoval téměř celý svět a svými ilustracemi jej zachytil ve svých knihách. A právě jeho ilustrace jsou natolik výstižné, že text již ani nepotřebují. Nakladatelství Baobab jeho knihy postupně vydává v sérii To je.... Vydat se tak můžete třeba do Hong kongu, Izraele, Řecka, Mnichova, Říma, Benátek, Paříže, Austrálie, New Yorku a další krásných koutů světa.

foto k článkuA komu nestačí jednotlivá místa, máme rro něj celý svět - Mapy. Ilustrovaný atlas plný fascinujících detailů je oslavou rozmanitosti světa, od obrovských hor po malinké broučky — a všeho mezi tím! Města, řeky i hory, zvířata a rostliny, významné osobnosti, historické události, symboly i národní jídla — přes čtyři tisíce obrázků vám představí, co je pro danou zemi typické. Oblíbení ilustrátoři z Polska Aleksandra a Daniel Mizielińští, mají kromě zmíněných Map na svědomí i další tituly, jako například D.O.M.E.K., D.E.S.I.G.N. , Pod zemí, pod vodou a mnohé další.

Naučné

foto k článkuJako bychom slyšeli: Super, zrovna skončil školní ro a už se mám zase učit? Tak to pěkně děkuju, nechci!
Ale není učení jako učení. A některé učení může být i zábavné a hravé.
Víte třeba, které zvíře jí kameny (tučňák), které se dívá každým okem jinam (čtverzubec), který živočich zadrží dech až dvě hodiny (vorvaň), které zvíře žilo ještě před dinosaury (stonožka), kdo je rychlejší než auto (ovád)? Tyto a dalších asi tisíc zajímavostí se dovíte ve Velkých knihách Drobné havěti nebo Mořské havěti.

foto k článkuA je libo trochu zábavné historie? V tomto je, alespoň pro nás nepřekonatelná kniha Dějiny udatného českého národa od Lucie Seifertové. Stručně, přehledně, ve zpracování pop-up, napsala a ilustrovala dějiny celého českého národa. Takže ti, které to nebavilo ve škole, zcela jistě změní názor.

foto k článkuA do třetice si dáme třeba kosti, kostry, člověka, zkrátka trošku anatomie neuškodí. U některých titulů se nepobaví jen děti, ale i dospělí. Tak třeba novinka z nakladatelství HOST – Encyklopedie Čí je to kostra : Kostra je neuvěřitelně fascinující součást těla většiny tvorů, které znáš. Z čeho se skládá? Jak funguje? Je možné na první pohled rozeznat lidskou kostru od gorilí nebo rozlišit lebku želvy od lebky zmije? Proč má dítě v těle 350 kostí a dospělý jen 200? V této hravé encyklopedii se dozvíš o kostře vše — od hlavy až k patě. 

Cizojazyčné

foto k článkuCizojazyčných titulů stále přibývá což je i důsledkem zvýšené poptávky po nich. Pokud si nutnost cizích řečí neuvědomují už děti samotné, tak jejich bdělí rodičové zcela jistě, snad právě proto, že sami s tímto handicapem – neumět cizí řeč - v mládí bojovali. A to výběr literatury ze zahraničí byl více než mizivý.
foto k článkuNyní je nabídka naopak obrovská, ať už se jedná o knihy příběhové, obrázkové nebo vzdělávací, pro všechny věkové kategorie. Dokonce už i čeští nakladatelé vydávají mnohé knihy ve vícero jazykových mutacích (Behind, The History of the Czech Nation, The Wall, The Gallery,…). Ale originál je originál. Třeba pro milovníky kreslení a architektury máme v nabídce zajímavý titul Archidoodle City: An Architect´s Activity Book.

Dobrodružné

foto k článkuKonečně se dostáváme také k nějakému dobrodružství, kterého je v knihách opravdu hodně. Vězte, že jak se děti jednou začtou, máte vyhráno. Dobrodružné knihy máme pro všechny věkové kategorie, formou příběhu nebo komiksu, krátké, dlouhé, na pokračování…. Zmíníme pouze některé, které jsme buď sami už přečetli nebo se na tě teprv chystáme:Slizký případ , Příběh velryby Gerdy, Kostík, Transport na věčnost, Augus a příšerky, Babi ty máš nápady, Bertík a čmuchadlo, Bratři bagři, a další a další a další..

A doufáme, že po přečtení dobrodružství v knize se ty naše děti vydají za svým vlastním prázdninovým dobrodružstvím a odhodí tablety, mobily a jiné nepotřebnosti k tomu, aby zapojili svou vlastní fantazii a představivost, kterou jim současné počítačové vymoženosti rozhodně nezprostředkují

Výjimeční současní ilustrátoři

Každý ze svého mládí známe Borna, Mikulku, Zmatlíkovou, Kubeše, Lhotáka, Trnku a další úžasné ilustrátory, kteří provázeli svými ilustracemi nejednu knihu.
foto k článkuAle i ti současní navazují zcela plnohodnotně na úspěchy svých předchůdců a svými ilustracemi dobývají srdce nejenom čtenářů a čtenářek u nás, ale i po celém světě.
Na mysli máme například Petra Síse , jehož knihy jsou známe zejména v Americe, kde již dlouhá léta žije. Jeho tituly Tibet, Zeď, Strom života, Pilot a malý princ, milují děti i dospělí.

foto k článkuNa knihy od Květy Pacovské u nás narazíte v současné době bohužel jen výjimečně. Zato po celém světě ji znají dokonale. Její knihy, kde si hraje s barvami, tvary, obrysy, odrazy stylem svým vlastním, fascinují nejenom děti. My máme v nabídce jen titul Barvy dne, 15 metrů dlouhé, oboustranné leporelo.

foto k článkuMezi naše srdcové autory patří i Pavel Čech , český malíř, autor komiksů, ilustrátor a tvůrce autorských knih. Vyučil se strojním zámečníkem, poté pět roků pracoval jako opravář v Královopolské strojírně a následně 15 let jako profesionální hasič. V roce 2004 toto povolání opustil a stal se profesionálním výtvarníkem a literátem. Nyní k jeho dílu přispívá už i jeho syn František, který některé jeho kresby oživuje v drobných animacích.
Srdce čtenářů si získal svými tituly O Čertovi, O pavoučku Čendovi, Dobrodružstvím Pepíka Střechy, Tajemstvím ostrova za prkennou ohradou nebo i jeho poslední knihou Pro Tebe - Kniha devíti komiksových příběhů pro malé i velké čtenáře v jednom balíčku. Autor dokazuje, že i na balicím papíru mohou mít kresby svoje zvláštní kouzlo.

Speciální (autorské) knihy

foto k článkuVydat knihu je občas také malé dobrodružství. Jsou knihy, na které nedáme dopustit a máme k nim a jejich autorům citový vztah. A to zejména proto, že právě tito autoři mnohdy vynaložili nemalé úsilí a prostředky na to, aby knihu vydali. Jedná se zejména o mladé nakladatele a autory, kteří mají nám, čtenářům co sdělit ať už obrazem či příběhem a neváhají se sami vydat vstříc dobrodružství, aby knihu vydali.
foto k článkuMáme na mysli takové nakladatele jako Bylo nebylo, grafickou dílnu Uutěrky, nakladatelství Běží liška, Janu Kosteleckou, Veroniku Kouckou a její ateliér Dubina, Bylo nebylo, Povíhádky od Irena Bartoňka s ilustracemi Petry Jirouškové a mnohé další, kteří nás obohacují, za což jim patří veliké díky nejenom od nás.

Časopis Raketa – letní odměna pro každého

foto k článkuA kdo si z naší nabídky knih pro děti a mládež

vybral minimálně tři tituly, máme pro něj odměnu - naprosto úžasný časopis RAKETA , o jehož vydávání se zasazuje nakladatelství LABYRINT, ZDARMA. Vybrat si můžete libovolně dle aktuální nabídky skladem a stačí při objednávce napsat vybrané číslo do poznámky a je Vaše.


A o čem vlastně časopis Raketa je?
foto k článkuRaketa  nabízí v tematických číslech komiksy, vystřihovánky, příběhy, recepty na vaření, tipy na výlety, zábavné i naučné úkoly, tajenky a hry pro děti od 5 do 10 let. Časopis, v němž není žádná reklama, sází na vizuální stránku, tvořivost i legraci, spolupracuje s mladými výtvarníky a autory z Česka i ze zahraničí. Za čtyři roky vydávání již vyšlo 15 čísel na témata jako Cestování, Hudba, Vesmír, Brouci, Jídlo, Hmyz, Vodní svět a další. A krom nového čísla, které bude Detektivní se můžou mladí čtenáři těšit i na Hravou knihu, která obsahuje výběr nejlepších příspěvků, které vyšly v prvních patnácti číslech Rakety – hry, úkoly, luštění, kvízy, rozdíly, bludiště, hádanky a dokreslovačky.

Tímto bychom náš krátký exkurz do světa literatury pro děti a mládež ukončili. Určitě jsme na mnohé zapomněli. Pokud ale sháníte titul, který nemáme, rádi Vám jej seženeme, jak to již častokrát činíme u knih u umění.
Přejeme malým i velkým čtenářům krásné léto a budeme rádi, když nám třeba ze svých cest zašlete nějakou zajímavou, kulturně-literátní fotku, kterou rádi oceníme drobným knižním dárečkem.

Nejlepší odměna za vysvědčení je stále kniha. ~ iUmeni.cz ~

Publisher: iUmeni.cz

KNIHY PRO DĚTI A MLÁDEŽ

Koupit u nás

Další články

Recenze - obrázek

Knižní tipy iUmeni.cz na čtení nejenom v létě

Dětem jsme na léto a prázdniny již naložili, ale co ostatní? Myslím, že si za celoroční práci a péči, také zasloužíme v létě chvíli klidu a pohody. Proto jsme se pokusil … Celý článek

Recenze - obrázek

Bibliofilie hledá ve fotografiích Josefa Sudka čtvrtý rozměr

„Pokus o nástin čtvrtého rozměru fotografie“ zní podtitul knihy o díle Josefa Sudka. Bibliofilské vydání netradičního formátu přináší reprodukce fotografií v originálním … Celý článek

Recenze - obrázek

Cihla z hub, preparované rybí žábry i české sklo: Právě vyšlo nové tištěné číslo …

Redakce magazínu Material Times připravila zbrusu nové články z oblasti řemesel, designu, materiálů, architektury, umění a životního prostředí. Celý článek

Recenze - obrázek

Magazín o umění 365 ° # 4

Pod hlavičkou Slovenské národní galerie a za podpory J & T Banky vyšlo nové, čtvrté číslo magazínu o umění 365 °. Oproti minulým ročníkům přináší o 32 stran více poutavéh … Celý článek

Knižní tipy

Online galerie

iUmeni.cz - expluzivní publikace pro milovníky krásných knih i sběratele - imgReklama