Slovenský magazín o umění 365 ° # 3

Recenze - obrázek

V nabídce na iUmeni.cz můžete nyní kromě dalších publikací a katalogů Slovenské národní galerie, najít i velkoformátový Magazín o umění, v pořadí již třetí číslo s rozsahem 200 stran, který galerie vydává. Premiérově byl uveden na jaře roku 2015.

Formou rozhovorů, přehledových článků, reportáží, recenzí a reflexí výstav Vás uvede do dění na slovenské i zahraniční umělecké scéně za uplynulý rok, s přesahem do roku 2017.

foto k článkuTřetí vydání přináší ověřené rubriky jako Generace 80 + / 90 +, v níž představuje nejmladší generaci tvůrců vizuálního umění, zprávu o trhu s uměním za uplynulý rok (Bod zlomu), další díl ze seriálu o tematicky koncipovaných muzeích (Muzea zpod země), návštěvu v bytě sběratele umění (Jak bývá umění), tentokrát vykázané i do historie (Jak bývalo umění na ulici Mérleg v Budapešti).

foto k článkuZáležet si dala redakce i na zastoupení rozhovorů v čísle - kromě již tradičního, transgeneračného rozhovoru představitelů umění dvou odlišných generací, když v aktuálním čísle vyzvali k dialogu malířů Jana Bergera (1944) a Matěje Fabiana (1979), přináší vydání i rozhovory s historičkou umění a kurátorkou Slovenské národní galerie Kateřinou Bajcurovou, rozhovor kurátorky Lucie Stach se známým Slovenské konceptuálním umělcem Rudolfem Sikorou (1946) a rozhovor s ředitelkou Východoslovenské galerie v Košicích Dorotou Kenderovou.

foto k článkuV čísle najdete pohled na aktuální výstavu Júlia Kollera One Man Anti Show ve vídeňském MUMOK-u a reflexi IX. ročníku berlínské bienále umění, které probíhalo v létě minulého roku. Prostřednictvím magazínu můžete nahlédnout do knihy návštěv k výstavě Sen x skutečnost, která byla nejnavštěvovanější výstavou SNG minulého (a zatím i tohoto) roku, prohlédnout si malý fragment tvorby umělkyně Anny Daučíkovej, přečíst si o tvorbě chorvatského intermediální umělce Dalibora Martinisa.

foto k článkuOproti minulým číslům je větší prostor věnován starému umění - konkrétně kunsthistorička objevu minulého roku - bohatě zdobené modlitební knížce Ilony Andrássyovej, objevené v Betliari, představující skutečně unikátní dobový nález dále akvizicím do sbírek SNG v podobě grafik, zaznamenávajících průběh tureckých válek na našem území a článku o jedinečné sbírce Lea Ringwald. Kurátorka Sbírky sochy SNG přispěla do magazínu textem o výměně názorů ohledně jednoho díla dvou ikonických Slovenské sochařů - Jána Koniarka a Fraňo Štefunko.

foto k článkuKoncepčně magazín i tentokrát připravili Lucia Gavulová a Alexandra Kusá ve spolupráci s okruhem interních i externích přispěvatelů. Autory grafického designu magazínu jsou Pavlína Morháčová (letos v zastoupení Evou Kašákovou) a Branislav Matis.

Slovenský magazín o umění 365 ° # 3 ~ iUmeni.cz ~

Publisher: archinfo.sk

Informace o knize

Název: 365°#3 – magazín o umění
Autor: Lucia Gavulová & Alexandra Kusá
Rok vydání: 2016

Koupit tuto knihu u nás

Další články

Recenze - obrázek

Vzkazy o nedobrém

Od 10. října 2017 vystavuje v galerii Vltavín své hyperrealistické malby malíř Jan Gemrot. Současná Gemrotova výstava není v jeho výtvarné tvorbě revolucí, ale spíše post … Celý článek

Recenze - obrázek

Andy Warhol: Gigant. Nová limitovaná šestikilová edice představuje jeho život i …

Limitovaná obrazová kniha o díle jednoho z největších umělců 20. století a pop-artového génia Andyho Warhola právě vychází. Obří publikace potěší, jak se vyjádřil deník T … Celý článek

Recenze - obrázek

SITUACE: Ostrava 2017

Ve dnech 20. 7.–20. 8. 2017 se v prostorách národní kulturní památky Důl Michal v Ostravě koná bilanční přehlídka ostravské výtvarné scény. Vystavuje zde 37 umělců a uměl … Celý článek

Recenze - obrázek

Katalog nebo monografie?

Nad publikací Viktora Karlíka Podzemní práce, vydané k jeho stejnojmenné výstavě Západočeské galerie v Plzni (1021), nás napadne několik otázek na které se pokusíme spole … Celý článek

Knižní tipy

Online galerie

iUmeni.cz - expluzivní publikace pro milovníky krásných knih i sběratele - imgReklama