Knižní tipy iUmeni

Recenze - obrázek

Konec roku se pomalu blíží, což pro mnohé z nás znamená možnost své blízké obdarovat hodnotnou, kvalitní knihou, která i dnes, v dobách internetu a moderních technologií, neztrácí na své hodnotě.

Naopak, jsou tituly, které v čase na hodnotě naopak získávají a jejich majitelé se jimi hrdě pyšní ve svých knihovnách a chvíle jejich pročítání jsou pro ně téměř sváteční.

A jaké knižní novinky si pro nás nakladatelé připravili letos? Kdybychom měli vyjmenovat všechny zajímavé knižní tituly, tedy jen v oboru, který je protkán našim portálem iUmeni.cz, byl by seznam nekonečný. Proto se v následujících řádcích zaměřím na stručný výběr těch, které mi nějakým způsobem v poslední době utkvěli v paměti. Snad Vás tím trochu naladím nebo poradím, kterým směrem se při výběru dárků letos ubírat.

Umění

foto k článkuA začneme gigantem – nakladatelství Argo vydalo mimořádně podrobnou knihu Andy Warhol – Gigant. Obří svazek měří 43 x 33 cm a váží 7,5 kg a detailně představuje amerického výtvarníka, filmaře a spisovatele Andyho Warhola, jednoho z nejvlivnějších umělců 20. století.
Rovněž od stejného nakladatele pak nově vyšel titul Muž s hořící hřívou! Emil Filla a surrealismus 1931-1939 , jehož autorem i kurátorem výstavy, která až do února příštího roku probíhá v Museu Kampa v Praze, je Karel Srp.

foto k článkuNemenším gigantem, opět světového rozměru je kompletní dílo Egona Schieleho . V této objemné knize ve formátu XXL prozkoumáte kompletní katalog obrazů rakouského umělce Egona Schieleho (1890-1918) z jeho nejinovativnějšího a nejplodnějšího desetiletí v letech 1909 až 1918.

Z dalších monografických knih, které v posledních měsících vycházeli, určitě musíme připomenoutJana Paura , Toedora Pištěka, který oslavil letos krásných 85 let, Annu Zemánkovou , Jaroslava Rónu , Davida Černého nebo Krištofa Kinteru, jehož výstava právě probíhá v galerii Rudolfinum.

foto k článkuNakladatelství Slovart vydalo celou sérii, cenově velmi dostupných knih, o světových autorech jako byl Schiele, Lautrec, Degas, Cezanne, Dürer, Munch, Rembrandt, Modrian, Klee, Kandinskij, Monet, Gogh, Munch. V tomto výčtu nesmí chybět ani titul Impresionistické zahrady nebo Lekníny, které potěší nejedno oko milovníka umění. Obrazy, které jsme již viděli mnohokráte v různých publikacích, neomrzí snad nikdy.

foto k článkuVelkou renesancí letos prošel i ilustrátor dobrodružných knih, Zdeněk Burian, jehož ilustrace najdete v dotisku jeho monografie z konce loňského roku, nebo také v horké novince – Ilustrátoři dobrodružství , kterou Vás provede ten nejpovolanější autor – Vladimír Prokop.




Ten, kdo miloval Bohuslava Reynka ještě před jeho velkou výstavou v Praze, která zasáhla širokou veřejnost a způsobila jeho „objevení“, jistě ocení výbor z jeho básnického díla Nahé srdce / abych tichostí sršel.

foto k článkuDalší novinkou, na kterou bych ráda upozornila, je obsáhlá publikace, která vychází k příležitosti výstavySvětlo v obraze: český impresionismus - Inspirace blízké i vzdálené (Jízdárna Pražského hradu, 6. října 2017 - 7. ledna 2018) je opravdu hodnotným darem, který potěší laika i odborníka, protože, kdo by neobdivoval krásu imprese zachycenou českými umělci? Pokud se na výstavu ještě chystáte, vězte, že jeden den vám stačit nebude.

Architektura

foto k článkuV této oblasti nesmím opomenout nově vydanou publikaci Brasília – město – sen , o jejíž vydání se zasloužila Yvonna Fričová a nakladatelství Titanic. První publikace v češtině, která komplexně představuje ideu a architekturu brazilského hlavního města Brasília – odedávného snu Brazilců, který zrealizoval v rekordně krátkém čase (1957–1960) teprve prezident českého původu Juscelino Kubitschek.
Mezi nově vydané tituly se pak řadí i objevná publikaceBauhaus a Československo 1919-1938 , které se se vydává po stopách významných, ale i „zapomenutých“ osobností prvorepublikového Československa, jejichž život i tvorbu ovlivnilo studium na jedné z nejvýznamnějších avantgardních škol.

foto k článkuKdo miluje stará zákoutí, jistě ocení titul Ze staré Prahy , ilustrovaný Janem Honsou. Mnohá místa, která na svých kresbách zachytil, již nikdy nespatří světlo světa.
Pro milovníky moderní architektury bycho ráda také upozornila na titul Le Corbusier. Muž doby moderní, architekt zítřka

Zahraniční

foto k článkuJelikož už i Slovensko je pro nás zahraničí a knihy Slovenské národní galerie jsme do nabídky na iUmeni.cz zařadili teprve nedávno, musím tedy zmínit knihy architekta Vladimíra Dědečka nebo titul Súčasná architektura na Slovensku zde.

foto k článkuMezi ty opravdu zahraniční bychom na tomto místě rádi zařadili z té nezměrné plejády novinek např. titul The Art of the Erotic , jelikož žena je a byla odjakživa objektem touhy i modelem mnoha umělců a tato kniha vám představí 170 z nich napříč dějinami a uměleckými žánry.

A ten, kdo hledá již podrobněji a řadí se mezi náročné čtenáře, jistě nepohrdne tituly jako Modern Art in Detail, 100 Contemprorary artists, Art for All, Vitamin C: Clay and Ceramic in Contemporary Art a mnohými dalšími.

Pro sběratele

foto k článkuKdo již zaregistroval precizní provedení titulu Proměny Franze Kafky, obohacené o grafiky Petra Nikla, zpracované nakladatelstvím Teapot, jistě ho nepřekvapí letošní novinka – Záhořovo lože s grafikami Františka Skály. Tato kniha bude šperkem pouze 65 vyvolených knihoven či sbírek, jelikož to je přesný počet vydaných exemplářů.



Kalendáře

Letos jsme si neodpustili zařadit do nabídky kalendáře rovnou čtyři. Tradičně kalednář, který pomáhá nadaci Světluška, letos s obrazy Jiřího Janulíka jsme letos doplnili o kalednáře Pavla Čecha, Bohuslava Reynka a Zdenka Buriana. Výběr je, přiznáváme se, čistě subjektivní.

Pro děti

Kategorie snad nejtěžší, jelikož taky nevím co doporučit dříve. Čeští ilustrátoři se činili celý rok, nicméně dětský čtenář je ten nejnáročnější a je těžké ho zaujmout. Začnu tedy od konce, ale doporučuji si projít celou kategorii, jelikož to opravdu stojí za to!

foto k článkuNakladatelství Host má na svědomí hned tři krásné novinky – Rok v lese nebo knihu zpracovanou technikou RGB ilustrace –Co se skrývá v našem těle.
Mezi knihy, které jsem si už sama doplnila do soukromé knihovny, jsou tituly To je Izrael nebo To je Řecko Miroslava Šaška.
Obdivovatele a milovníky ilustrací Petra Síse potěší novinka Staré řecké báje a pověsti Eduarda Petišky ve vydání s ilustracemi Zdeňka Sklenáře.
Z velkých formátu, které se stávají pro malé i velké čtenáře oblíbené ještě vzpomenu Animalium, které první vlnu zájemců ani nestihlo uspokojit.
A na závěr klasika, která potěší každého věrného dětského posluchače - nové vydání Pohádek bratří Grimmů s ilustracemi, dnes bohužel již zesnulého, Adolfa Borna.

foto k článkufoto k článkufoto k článku


Doufám, že Vás pár mých tipů potěší a pomůže při rozhodování, které knihy vybrat.
Pro mne je rozhodování těžké trojnásob – při výběru titulů, při prodeji posledních kusů, zda si knihu nemám raději koupit pro sebe, i při darování, jelikož obdarovanému vždy tiše závidím, že knihu má a já ne. A i když jsem knihami obklopena, loučím se s mnohými z nich skutečně těžce. Jedinou útěchou mi je vědomí, že putují k lidem, kteří je budou neméně milovat a opatrovat jako já.

Knižní tipy iUmeni ~ iUmeni.cz ~

Autor / zdroj:
Publisher: iUmeni.cz

Další články

Recenze - obrázek

Jak se neztratit ve světě moderního umění

Nový návštěvník galerie moderního výtvarného umění si často pomyslí: „Tomuto umění vážně nerozumím.“ Průvodce světem současného umění od historika umění a kurátora ukáže, … Celý článek

Recenze - obrázek

Brasília – město – sen

Udivující množství pohledů na město Brasília nabízí výpravná kniha editorky Yvonny Fričové. Prolínají se tu pečlivě vybrané úryvky z odborné i krásné literatury, dobové d … Celý článek

Recenze - obrázek

Vzkazy o nedobrém

Od 10. října 2017 vystavuje v galerii Vltavín své hyperrealistické malby malíř Jan Gemrot. Současná Gemrotova výstava není v jeho výtvarné tvorbě revolucí, ale spíše post … Celý článek

Recenze - obrázek

Andy Warhol: Gigant. Nová limitovaná šestikilová edice představuje jeho život i …

Limitovaná obrazová kniha o díle jednoho z největších umělců 20. století a pop-artového génia Andyho Warhola právě vychází. Obří publikace potěší, jak se vyjádřil deník T … Celý článek

Knižní tipy

Online galerie

iUmeni.cz - buďte také součástí portálu iUmeni.cz - propagace - imgReklama