Vladimir 518 vydal rozhovory s českými umělci napříč generacemi

Recenze - obrázek

Vyšla kniha Obsese, do které Vladimir 518 vyzpovídal 20 osobností české umělecké scény jinak, než by kdo čekal. V neformálních rozhovorech tvůrců se dotazoval na jejich inspirační zdroje, mechaniku uměleckého provozu a důležitá témata ovlivňující jejich tvorbu.

foto k článkuVladimir 518 ve své nové publikaci Obsese, která vyšla na začátku prosince, nahlíží pod ruku i do duše nejvýraznějším českým umělcům dneška. Od 91leté sklářky Jaroslavy Brychtové přes provokatéra Davida Černého až po nejmladší vítězku Ceny Jindřicha Chalupeckého Evu Koťátkovou. V neformálních rozhovorech a zákulisních fotografiích zkoumá jejich inspirační zdroje, mechaniku uměleckého provozu a důležitá témata ovlivňující jejich tvorbu. Zkoumá jejich životní obsese prostřednictvím tří témat – umělec, jeho inspirace a pracovní prostor.

foto k článkuKniha představuje dvacítku významných českých umělců napříč generacemi a uměleckými médii v níž zkoumá jejich životní obsese prostřednictvím tří témat – umělec, jeho inspirace a pracovní prostor:
Karel Malich (1924), Jaroslava Brychtová (1924), Alena Kučerová (1935), Václav Stratil (1950), Jiří Kovanda (1953), Vladimír Skrepl (1955), Petr Nikl (1960), Ivan Pinkava (1961), Jiří Černický (1966), Tomáš Vaněk (1966), David Černý (1967), Markéta Othová (1968), Josef Bolf (1971), Federico Díaz (1971), Krištof Kintera (1973), Luboš Typlt ( 1975), Jiří Skála (1976), Jiří Thýn (1977), Dominik Lang (1980), Eva Koťátková (1982).

Z knihy Vladimira 518: Obsese:
foto k článku„Snažil jsem se jich vyptávat poměrně obyčejným způsobem. Ptal jsem se na témata, které mě opravdu zajímají, a ne proto, že by bylo správné nebo nutné se na ně ptát. Myslím si, že ty rozhovory jsou vedené opravdu primárně z nějakého entuziasmu. Je to záznam mé cesty za tím, co mě na umění a umělcích zajímá, záznam cesty k tomu pochopit podmínky, kontexty, inspirace a návaznosti, které v jejich konkrétním díle nějakým způsobem rezonují,“ doplňuje autor.

foto k článku“Můj výzkum jde směrem zevnitř ven, často pozoruju své vlastní nestandardní reakce, lásky a fascinace, které někdy přerůstají až k polonemocným závislostem. A jelikož se jedná o univerzální vzorce, zajímalo mě, jestli je možné vysledovat podobné vztahy u exponovaných a poměrně dost exkluzivně vybraných umělců,” popisuje autor knihy Vladimir 518.

Spoluautorem konceptu knihy je kurátor Ondřej Chrobák, který publikaci doplnil o biografie. Autorem fotografií je Tomáš Souček a za grafickým zpracováním knihy stojí Robert Jansa a Petr Bosák. Publikace vychází v edici Magnus Art.

Vladimir 518 vydal rozhovory s českými umělci napříč generacemi ~ iUmeni.cz ~

Publisher: iUmeni.cz

Další články

Recenze - obrázek

Vetřelci a volavky - sochy, které nikomu nepatří

V prosinci loňského roku vyšlo druhé rozšířené vydání knihy Celý článek

Recenze - obrázek

Poezie v komiksových obrazech

Nakladatelství Labyrint po Tanově Novém světě přináší další němý komiks – a opět mimořádný, byť již nenabízí tolik vynalézavosti, jako se to povedlo australskému fenomén … Celý článek

Recenze - obrázek

Recenze retrospektivy Stanislava Kolíbala „Sochy a kresby“ (1954 – 2015)

Rozsáhlá výstava soch a kreseb Stanislava Kolíbala v ostravském Domě umění patří k nejdůležitější výstavě od velké retrospektivy ve Veletržním paláci v Národní galerii v … Celý článek

Recenze - obrázek

Vyšel D.E.S.I.G.N.

Domácí encyklopedie seriózních i groteskních návrhů (D.E.S.I.G.N.) následuje Důvtipnou obrázkovou mozaiku efektních konstrukcí (D.O.M.E.K.) a je nyní rovněž k dispozici v … Celý článek

Knižní tipy

Online galerie

Jubilejní 50.ANTIQUE - prodejní veletrh starožitností Praha 18-21.4.2024 - imgReklama